Proprietăţi

Creditele imobiliare în lei s-au dublat într-un an la aproape 20 mld. lei

Creditele imobiliare în lei s-au dublat într-un an la...

Autor: Liviu Popescu

25.03.2016, 00:07 736

Creditele imobiliare în lei acordate de bănci popu­laţiei afişau la finele lunii februarie un sold de aproximativ 20 mld. lei (echivalentul a 4,5 mld. euro), dublu faţă de aceeaşi lună din 2015, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Faţă de luna ianuarie din 2016, soldul creditelor acordate populaţiei pentru locuinţe a crescut cu 4%, respectiv un avans de 750 mil. lei. Astfel, dacă pe parcursul ultimelor 12 luni creditele imobiliare în lei au crescut exclusiv datorită programului guvernamental Prima casă (datorită avansului de 5% faţă de un credit standard de 15-20%), în primele două luni din acest an, soldul creditelor imobiliare şi-a continuat nestingherit avansul în pofida incertitudinii create de cea mai controversată lege postdecembristă: cea a dării în plată.

Cu alte cuvinte, chiar dacă băncile au ameninţat că vor înăspri condiţiile de creditare (ba chiar unele au recurs deja la acest lucru prin majorarea avansului la creditele standard), clienţii tot s-au prezentat în sucursale pentru accesarea unui împrumut pentru achiziţia de lo­cu­inţe şi cu siguranţă cei mai mulţi au optat pentru Prima casă. Băncile nu au dus astfel lipsă de clienţi pe partea de creditare Prima casă, care a ţinut pe linia de plutire creditarea imobiliară şi piaţa imobiliară în criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO