Proprietăţi

Cu ce se ocupa cei peste 100 de avocati specializati in real estate cand nu se fac tranzactii si finantari

Cu ce se ocupa cei peste 100 de avocati specializati in real estate cand nu se fac tranzactii si finantari
05.08.2009, 16:43 787

Majoritatea firmelor de avocatura de pe piata locala au in prezent mai putini avocati pe zona de real estate, care genereaza venituri mult mai mici fata de anii trecuti, cand din pozitia de coordonator al departamentului imobiliar intr-o firma de top puteai factura intr-un an onorarii de un milion de euro sau chiar mai mult.

In ciuda reducerii pietei, cel putin 100 de avocati ai firmelor de top continua sa acorde consultanta juridica firmelor din industria de real estate, doar ca in loc de achizitii si contracte de creditare, tinta acestora este acum pe partea de restructurari, litigii sau valorificarea unor active toxice.

„Efectele crizei financiare, blocajul creditarii si lipsa oricarui apetit din partea comparatorilor de a face investitii in aceasta perioada au influentat in mod evident activitatea departamentului de drept imobiliar din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, insa impactul nu a fost atat de puternic pe cat s-ar fi putut anticipa. Printre principalele mandate pe care le-am gestionat s-a numarat restructurarea portofoliului imobiliar al unor clienti, refinantarea unor proiecte imobiliare, renegocierea anumitor contracte in baza teoriei impreviziunii, cat si asistenta si reprezentare in diverse litigii din domeniul imobiliar", a declarat Razvan Gheorghiu Testa, unul dintre coordonatorii departamentului imobiliar al firmei Tuca Zbarcea & Asociatii.

Avocatii de la Tuca Zbarcea au asistat in acest an o serie de tranzactii importante, precum achizitia platformei Nicolina Iasi de catre un investitor slovac pentru 25,7 milioane de euro, precum si in afacerea in urma careia oameni de afaceri din Ramnicu-Valcea care au dezvoltat si vandut mallul River Plaza au cumparat un teren in Mamaia, cu intentia de a dezvolta un hotel in urma unei investitii de 15 milioane de euro.

In acelasi timp, firma a asistat compania norvegiana Romania Invest sa restructureze portofoliul de locuinte achizitionate in Bucuresti in vederea vanzarii, dar si firma River Invest, controlata de omul de afaceri Ion Radulea, in procesul intentat de catre germanii de la ECE, ca urmare a rezilierii contractului privind dezvoltarea mallului din proiectul Sema Parc.

Desi aceste contracte au tinut ocupata mai tot timpul echipa de real estate de la Tuca Zbarcea, o parte dintre avocati s-au implicat si in proiecte de energie eoliana, parteneriate public-private sau concesiuni. „In prezent, echipa departamentului de real estate include 14 avocati. Intr-adevar, pe fondul diminuarii volumului de activitate, pentru noi a fost foarte importanta dimensionarea corecta a echipei, astfel ca numarul avocatilor care se ocupa exclusiv de real estate a scazut comparativ cu perioada boom-ului imobiliar din 2006-2007, unii din avocatii care faceau parte din echipa de drept imobiliar fiind relocati temporar in cadrul altor departamente", spune Gheorghiu-Testa.

O situatie oarecum paradoxala este in cadrul firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), de unde in vara anului trecut au plecat mai multi avocati specializati pe real estate, coordonati de catre Francisc Peli.

NNDKP face inclusiv in aceasta perioada angajari in acest departament, care este coordonat acum de Ioana Niculeasa.

„Practica de real estate a NNDKP nu a fost afectata in ultimul an in ceea ce priveste componenta, dimpotriva am facut angajari si asteptam in continuare CV-uri de la avocati cu experienta", spun reprezentantii firmei de avocatura, al carei departament de real estate este format acum din opt avocati.

 AvocaTii de la NNDKP au participat in ultima perioada si la concilieri intre dezvoltatorii de locuinte si cumparatori, dar si intre proprietarii de centre comerciale si chiriasi, zone extrem de tensionate in ultima perioada, pe fondul intarzierilor unor proiecte de locuinte si al presiunii facute de retaileri pentru reducerea chiriilor, pe fondul scaderii vanzarilor.

„Avem si foarte multe solicitari de asistenta in legatura cu partea de permitting (autorizare - n.r.) pentru construire si exploatare, acordam asistenta in legatura cu neintelegerile contractuale aparute intre parti pe durata de derulare a diferitelor contracte. Oferim si asistenta in legatura cu contracte sau tranzactii care au fost semnate anul trecut sau cu doi ani in urma si pentru care urmeaza closing-ul anul acesta, contracte de tip forward-purchase", spune Ioana Niculeasa, coordonatorul practicii de real estate din NNDKP.

Anul trecut NNDKP a asistat un fond de investitii al Deutsche Bank cu privire la achizitia pentru 340 de milioane de euro a proiectului UpGround, iar Tuca Zbarcea & Asociatii a asistat germanii de la DEGI la preluarea centrului comercial Iris Shopping Center din Titan, afacere de peste 140 de milioane de euro. Spre comparatie, in acest an valoarea cumulata a tranzactiilor imobiliare se apropie cu greu de 100 de milioane de euro.

In schimb, un domeniu juridic pe care majoritatea firmelor si l-au consolidat in aceasta perioada este cel al litigiilor si insolventei catre care s-au indreptat si o parte din avocatii de real estate.

„Din 16 avocati, cati numara echipa de real estate, avand in vedere scaderea numarului tranzactiilor, trei-patru dintre acestia se reorienteaza pe litigii, inclusiv in real estate, si insolventa. De fapt, dintotdeauna am avut in echipa de real estate avocati specializati si pe litigii, experienta aratandu-ne ca toate proiectele imobiliare mari necesita analiza riscurilor privind litigiile", spune Sebastian Gutiu, managing partner al firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

O alta casa de avocatura din top 10 cu clienti importanti pe real estate, precum fondul Black Sea Global Properties, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, este Salans, de unde o serie de avocati au plecat inclusiv pentru consultanti interni ai companiilor imobiliare.

„La inceputul anului au fost cazuri de avocati care au fost transferati altor arii de practica, precum dreptul muncii sau litigii, unde volumul de munca era in crestere, iar altii ca in-house lawyers la clienti", spune Laura Tiuca, managing counsel si unul dintre coordonatorii practicii de real estate in cadrul Salans.

Echipa de real estate a Salans numara 14 avocati implicati in proiecte privind dezvoltarea unor lanturi hoteliere, vanzarea de proprietati, inclusiv terenuri agricole sau paduri, restructurari de portofolii, refinantari de proiecte imobiliare in derulare sau litigii.

Daca Salans este una dintre firmele internationale cu cea mai indelungata prezenta pe piata locala juridica, biroul de la Bucuresti al casei de avocatura DLA Piper a fost deschis abia anul trecut. Cu toate acestea, firma a asistat in acest an fondul britanic de investitii Tri Investments in faza finala a procesului de achizitie a 69 de apartamente in proiectul Perla Residence din Pipera, afacere de 15,5 milioane de euro.

„Spre deosebire de anii precedenti, cand majoritatea tranzactiilor se circumscriau clasicelor achizitii si finantari, in aceste zile prezenta noastra s-a mutat in zona restructurarilor de portofolii, a constructiilor si a achizitiilor publice", spune Alin Buftea, senior associate al DLA Piper si coordonatorul departamentului de property si construction.

Firma are patru avocati si un asistent care se ocupa de practica de real estate, implicata in prezent in alte doua contracte importante.

„Dintre mandatele semnificative unde consiliem clienti as mentiona tranzactia unui portofoliu de real estate care se desfasoara la nivel multijurisdictional, dar care este coordonata de biroul nostru din Romania, precum si implicarea noastra de partea unei importante companii multinationale in ceea ce priveste dezvoltarea in Romania a unei facilitati complete de productie si distributie", mai spune avocatul DLA Piper, fara a da detalii.

In cadrul biroului de la Bucuresti al firmei austriece Wolf Theiss lucreaza sapte avocati specializati in real estate, care se ocupa in aceasta perioada inclusiv de asistarea clientilor interesati de achizitii de terenuri pentru proiecte eoliene sau paduri.

Pe langa acestea, departamentul coordonat de avocatul senior Ciprian Glodeanu asista si un dezvoltator care intentioneaza sa construiasca un centru comercial in Bucuresti, precum si o institutie financiara care a ajuns sa detina proprietati imobiliare ale clientilor sai.

„Acordam asistenta juridica pentru o banca in legatura cu activitatea de valorificare a unor active imobiliare considerate drept «toxice», precum si un fond de investitii islandez la renegocierea conditiilor de acordare a unui credit pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidential in Bucuresti", a declarat Glodeanu de la Wolf Theiss. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO