Proprietăţi

De ce intra constructorii in insolventa inaintea dezvoltatorilor imobiliari

De ce intra constructorii in insolventa inaintea dezvoltatorilor imobiliari

1: Primul mall din Bucuresti a fost construit in Vitan de firma Ozer, intrata anul acesta in procedura de insolventa; 2: Mivan Kier, constructorul mallului Liberty Center, a intrat in insolventa dupa ce a acumulat datorii de 20 de milioane de euro

02.12.2009, 14:28 311

Companii mari, precum Mivan Kier si Ozer Construction, dar sinumeroase firme mai mici de constructii, au cerut in acest anintrarea in insolventa, pe fondul datoriilor mari acumulate, intimp ce dezvoltatorii, beneficiari ai proiectelor imobiliare,rezista in continuare in fata crizei financiare.

AvocatulVeronica Junger, care a preuat recent 33,34% din actiunile firmeiOzer Construction, intrata in insolventa de la inceputul luniinoiembrie, spune ca situatia vine pe fondul scaderii cererii indomeniul imobiliar, urmata de intreruperea liniilor de finantarepentru proiectele in dezvoltare, care a dus la amanarea platilorcatre firmele de constructii pentru perioade foarte lungi, uneorichiar nedefinite.

"Este si cazul Ozer Construction care, in calitate deantreprenor general in nu mai putin de trei proiecte in anul 2009,se afla astazi in situatia de a nu isi putea onora intocmai si latimp obigatiile asumate in fata subcontractorilor pe fondulintarzierii platilor si chiar stoparii finantarilor pentruproiectele in derulare", sustine Junger, care a lucrat pentru circaopt ani pentru firma de constructii din Turcia.

Ozer, care a construit in Romania primul centru comercial modern- Bucuresti Mall - sau cladirea de birouri America House din PiataVictoriei, care a fost pentru o buna perioada cel mai scump imobiloffice vandut pe piata locala pentru 120 mil. euro, devenise intretimp si dezvoltator imobiliar, incepand constructia unui ansamblude locuinte Belleview in Sinaia.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, OzerConstruction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43 demilioane de euro si un profit de 3 milioane de euro, in timp cedatoriile se ridicau la sfarsitul anului la 34 de milioane deeuro.

Firma a fost pana in acest an antreprenor general pentruansamblurile rezidentiale Liziera, Oxford Gardens si FeliCity, aicaror dezvoltatori nu se confrunta in prezent cu probleme legate deinsolventa, potrivit datelor disponibile. Afaceri chiar mai maridecat Ozer in ultimii ani a avut constructorul Mivan Kier, care arealizat printre altele lucrari la ansamblul rezidential New Towndin zona Dristor a Capitalei sau la mallul Liberty Center dincartierul bucurestean Rahova, proiecte care au fost duse la capatchiar de catre o firma cu actionari comuni - Mivan Development.

Mivan Kier a realizat insa lucrari semnificative si la mallulTiago din Oradea, care nu a fost insa deschis pana la ora actualadeoarece dezvoltatorii nu au reusit sa semneze suficiente contractede inchiriere cu retailerii.

Actionarii Mivan Kier - grupul irlandez Kier International sifirma nord-irlandeza Mivan Limited - au cerut intrarea ininsolventa a companiei care a inregistrat anul trecut venituri de128 de milioane de euro, dar inregistra lasfarsitul anului si datorii de 20 de milioane de euro, potrivitdatelor mfinante.ro.

In acelasi timp, prima faza a ansamblului New Town, in care DinuPatriciu detine o participatie de 50%, a fost finalizata, iarmallul Liberty Center este operational, desi rezultatele au fostsub asteptarile proprietarilor.

Primele cazuri de insolventa ale dezvoltatorilor imobiliari auaparut dupa problemele constructorilor.

Astfel, firmele Copper Beech si Sigma Proiect au intrat inaceasta toamna in insolventa ca urmare a propriilor solicitari,dupa ce nu au reusit sa genereze fluxurile financiare necesareplatii datoriilor catre banci si alti furnizori.

Ambele companii intentionau sa construiasca apartamente incartierul bucurestean Colentina. Copper Beech chiar a construit 85%din blocul Blue Tower, format din 156 de apartamente, dar a vandutlocuintele in special investitorilor speculativi, care au achitatdoar avansuri pentru locuinte, iar in aceasta perioada au la randullor dificultati de finantare.

Sigma Proiect detine un teren de 3,3 hectare in Colentina,cumparat si cu ajutorul unui credit de la Bank of Cyprus, dar nu ainceput constructia din cauza vanzarilor slabe de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO