Proprietăţi

Depreciere majoră a mallurilor deţinute de GTC în România: de la 35 la 8 milioane de euro

Depreciere majoră a mallurilor deţinute de GTC în...

Autor: Cristina Cuncea

23.03.2015, 14:24 511

Astfel, activele din România ale GTC, respectiv complexul de birouri City Gate şi centrele comerciale Galleria, s-au devalorizat anul trecut cu peste 36 milioane de euro, la 156,5 milioane de euro, valoare sub cea la care era evaluat doar City Gate în 2013.

Complexul de birouri City Gate din Piaţa Presei din Bucureşti, cel mai important activ al GTC în România, are 48.000 de metri pătraţi şi o rată de ocupare de 93%, iar chiria medie generată este de 19,5 euro/metru pătrat/lună.

Valoarea de piaţă a proiectului, unde au sediul companii precum Romtelecom, Microsoft, Rompetrol şi E.On, era la sfârşitul anului trecut de 148 milioane de euro, comparativ cu 157,5 în decembrie 2013.

"Scăderea vine în principal din reducerea veniturilor viitoare din chirii, având în vedere numărul mare de proiecte noi de birouri anunţate că vor fi livrate în 2016", se arată în raportul financiar al dezvoltatorului.

În ceea ce priveşte proiectele de retail, compania deţine trei mall-uri Galleria în Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, cu o suprafaţă totală de 58.000 de metri pătraţi. Proiectul din Buzău, de 13.700 metri pătraţi, a fost reclasificat în activ destinat vânzării, astfel că nu a mai fost inclus în valoarea finală a proiectelor de retail.

Galleria Arad şi Piatra Neamţ au în total o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi, ocupată în proporţie de 88%. Chiria medie în cele două centre este de 4 euro/mp/lună.

"Valoarea proiectelor de retail este de 8,5 milioane de euro comparativ cu 35,1 milioane de euro în decembrie 2013, ceea ce se bazează pe ofertele primite pentru vânzarea acestor active neperformante, ca urmare a deciziei grupului de a nu mai sprijini financiar activele neperformante şi să le vândă", se menţionează în raport.

Galleria Piatra Neamţ a fost deschisă la începutul lunii septembrie 2009 în urma unei investiţii de 20 de milioane de euro, iar centrul comercial din Arad a fost inaugurat în 2011, investiţie de 70 de milioane de euro.

Compania a mai încercat să vândă centrele comerciale din Buzău şi Piatra Neamţ însă nu a reuşit având în vedere rezultatele foarte slabe ale acestora. Pe de altă parte, GTC a vândut în 2013 centrul comercial pe care îl deţinea în Suceava cu 800 de euro.

Centrele comerciale au avut anul trecut venituri din chirii de 3,7 milioane de euro, faţă de 3,4 milioane de euro în 2013.

Compania mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity, iar în raport se menţionează că vânzările de locuinţe s-au îmbunătăţit.

În plus, GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta un complex de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întâziată din cauza lipsei finanţării.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,5 miliarde de euro. Pierderile din reevaluarea activelor sunt estimate la 194 milioane de euro, în special pe piaţa din România, Croaţia şi Bulgaria.

Cel mai mare acţionar al GTC este LSREF III GTC Investments B.V, parte a fondului de private equity american Lone Star Funds, care la sfârşitul anului 2013 a preluat de la grupul israelian Kardan, cel mai important acţionar al GTC, un pachet de 27,75% din acţiunile companiei.

În luna iunie anul trecut, noii acţionari ai GTC declarau că analizează diferite oportunităţi de dezvoltare a activităţii GTC România, fiind interesaţi de demararea unor noi proiecte sau chiar de achiziţia altora care se află în faze incipiente de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO