Proprietăţi

Dezvoltatorii dau la achiziţia unui apartament nou garanţii cât pentru o maşină

Dezvoltatorii dau la achiziţia unui apartament nou garanţii cât pentru o maşină

Autor: Cristi Moga

31.01.2011, 23:59 8353

Dezvoltatorii imobiliari se feresc să ofere garanţii preaextinse cu privire la calitatea finisajelor din locuinţeleachiziţionate, astfel că în contractele semnate cu clienţiiapartamentelor sunt stipulate garanţii de maximum doi ani, potrivitinfromaţiilor din piaţă.

Conform legii, cumpărătorii de locuinţe sunt protejaţi de "viciiascunse ale construcţiei" apărute într-un interval de 10 de ani dela recepţia lucrării, în timp ce eventualele vicii ale structuriide rezistenţă sunt garantate pe toată durata de existenţă aconstrucţiei. Doar că pentru acestea nu este răspunzătorinvestitorul, respectiv cel de la care ai cumpărat apartamentul, ci"proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat,fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentruconstrucţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia atestat,dirigintele de specialitate sau expertul tehnic atestat", ale căruiobligaţii faţă de beneficiarul iniţial al apartamentului sunttransferate ulterior cumpărătorilor.

Astfel, pentru defectele care nu pot fi reclamate în urmaprocesului de recepţie, în care clientul analizezează apartamentulcumpărat, executantul lucrărilor are obligaţia de a remedia "pepropria cheltuială defectele calitative apărute din vina sa, atâtîn perioada de execuţie, cât şi în perioada de garanţie stabilităpotrivit legii".

"După ce se transferă dreptul de proprietate, beneficiarul poatechema în judecată antreprenorul pentru remedierea neregulilor carenu au fost observate în procesul de recepţie", explică avocatulCristina Buric, asociat în cadrul firmei Ţuca Zbârcea &Asociaţii.

Experienţele celor care au cumpărat apartamente noi în ultimiiani recomandă acoperirea riscurilor prin garanţii mai solide, deşidezvoltatorii au remediat de cele mai multe ori problemeleapărute.

"În scris, nu dă nimeni (niciun dezvoltator - n.red.) niciogaranţie. La blocurile noi toate au probleme. Mie mi-a picat unperete de gips-carton şi am avut probleme cu cada, pe lângă carecurgea apă. I-am explicat dezvoltatorului că nu este normal ce seîntâmplă şi într-un final a reparat lucrurile", spune Gabi,proprietarul unui apartament cu două camere aflat într-un blocfinalizat în 2009 în cartierul bucureştean Titan.

Cei care au cumpărat locuinţe în blocuri dezvoltate deinvestitori persoane fizice sunt şi mai puţin protejaţi deeventualele probleme ce pot apărea după finalizareaconstrucţiei.

"Mie dezvoltatorul mi-a spus că nu îmi poate oferi garanţiedeoarece proiectul este dezvoltat pe persoană fizică. «Oriceproblemă ai, ne suni şi rezolvăm.» Şi aşa s-a întâmplat. S-a maispart o placă-două de gresie, s-a umezit peretele şi au fostprobleme cu izolaţia - au venit şi au rezolvat", spune Constantin,proprietarul unui apartament din complexul Militari Residence. Totîn Militari, dar în proiectul Ten Blocks, Dan, proprietarul unuiapartament cu trei camere, spune că a primit din parteadezvoltatorului garanţie pentru finisaje timp de doi ani.

"Sunt probleme la recepţia apartamentelor, dar se constată laînceput şi se remediază. Garanţia pentru finisaje te protejează încazul în care îţi cade faianţa de pe pereţi sau se umflă parchetul.Pentru vicii ascunse, pe care nu le poţi vedea, proiectantul şiexecutantul răspund chiar şi peste zece ani", explică Dan.

Majoritatea apartamentelor noi au mici deficienţe în timpulprocesului de recepţie. Mai grave sunt situaţiile în care aparfisuri, dar până în prezent nu au fost semnalate cazuri în careblocurile realizate să prezinte deficienţe ale structurii care săle facă inutilizabile.

Dezvoltatorii imobiliari au rămas deocamdată cu câteva mii deapartamente nevândute numai în Bucureşti pentru care reuşesc cugreu să găsească clienţii, în această perioadă. Proprietarii deapartamente vechi au putut scădea mai repede preţurile deoarecevalorile sunt oricum ridicate faţă de preţurile iniţiale deachiziţie, din urmă cu zece ani, în timp ce dezvoltatorii poartăîncă povara costurilor mari de construcţie şi de achiziţie aterenurilor, precum şi pe cea a creditelor bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO