Proprietăţi

Efectivul de farmacişti s-a dublat în zece ani. Salariile specialiştilor din farmacii pot ajunge şi la 1.000 de euro net pe lună

Efectivul de farmacişti s-a dublat în zece ani....

Autor: Corina Mirea

26.02.2016, 15:55 24961

„Acum zece ani era penurie de farmacişti, se găseau foarte greu, însă acum masa de absolvenţi a crescut semnificativ.“

Absolvenţii de studii în do­me­niul farmaciei îşi pot găsi un job plătit cu cel puţin 2.000 de lei net pe lună (circa 450 de euro) încă din prima în­cer­care pe piaţa muncii, ofertele salariale puse „la bătaie“ de angajatorii din do­meniu fiind mai mari decât salariul mediu net pe economie (aproa­pe 1.900 de lei net/lună în octombrie 2015). Veniturile celor care au ales să facă o fa­cul­tate de farmacie pot ajunge însă până la 5.000 de lei net pe lună (în jur de 1.000 de euro).

„Salariile de 2.000 de lei net pe lună pornesc pentru proaspăt absolvenţi, iar pentru diriginţii de farmacii acestea ajung şi până la 5.000 de lei net pe lună. Pentru proaspăt absolvenţi, în recrutare, se pune accentul pe atitudine şi pe abilităţile de rela­ţionare cu clienţii, de comunicare. În cazul diriginţilor, accentul este pus pe abilităţile de management, de leadership şi comunicare şi, desigur, pe experienţa pe care o au în poziţii similare. Specialiştii în farmacie nu se găsesc uşor şi fiindcă cererea este mare multe farmacii angajează direct absolvenţi“, explică Elena Popa, senior consultant al Adecco Professional & Exe­cu­tive Search Adecco România, companie care activează pe piaţa de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară.

Într-o perioadă de zece ani (din 2005 şi până în 2014), numărul farmaciştilor de pe piaţa locală s-a dublat, până la peste 16.000 de persoane, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În prezent, perioada de studiu pentru cei care vor să îşi ia „parafa“ de farmacist este de cinci ani şi ei sunt, practic, fundaţia unei farmacii. Aceştia sunt specialiştii care, în mare, coordonează o farmacie şi activitatea asistenţilor de farmacie, consiliază pacienţii în legătură cu modul de administrare a medicamentelor şi cu tratamentul pe care îl urmează, dar se ocupă şi de gestionarea stocurilor.

„Într-adevăr, cam aceasta este plaja de salarii pentru farmacişti. Acum zece ani era penurie de farmacişti, se găseau foarte greu, însă de acum 15 ani au început să se înfiinţeze mai multe facultăţi de profil, iar masa de absolvenţi a crescut semnificativ. Se simte lucrul acesta, oamenii sunt mai uşor de găsit acum“, spune Mihai Miron, antre­pre­norul care controlează grupul Ropharma, activ şi în zona de retail cu medicamente, având o reţea de peste 100 de farmacii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO