Proprietăţi

Exclusiv online - Este bine sau nu sa se mareasca plafonul la "Prima Casa"? Vor creste preturile la locuinte?

Exclusiv online - Este bine sau nu sa se mareasca plafonul la "Prima Casa"? Vor creste preturile la locuinte?
10.02.2010, 00:00 97

Producatorii de materiale de constructii afirma ca plafonul degarantare pentru locuintele achizitionate prin programul "PrimaCasa" ar trebui majorat de la 60.000 de euro la 100.000 de euro,pentru a fi utilizate mai multe materiale de constructii cu ocalitate ridicata. In schimb, dezvoltatorii au pareri pro si contraunei astfel de decizii, cel mai pesimist scenariu fiind faptul camajorarea plafonului va conduce la majorarea preturilor lalocuinte. Recent si bancherii au solicitat majorarea plafonului degarantare in cadrul programului "Prima casa" la 80.000 de euro.

"Consideram ca programul «Prima Casa» ar trebui sa vizezepreponderent achizitia de constructii noi. In ceea ce privesteplafonul de garantare, acesta ar trebui sa fie extins la nivelul a100.000 euro, ceea ce nu ar mai limita potentialii cumparatori siar asigura un cadru favorabil utilizarii unor materiale de calitatesuperioara in realizarea noilor constructii", afirma Marius Marin,vicepresedintele si directorul executiv al Asociatiei Pro BCA, carereuneste principalii producatori de BCA din tara.

El considera ca avand in vedere concurenta care este in prezentpe piata nu vom asista la cresteri de preturi din parteadezvoltatorilor imobiliari, iar programul se va orienta si catreapartamentele mai mari de trei camere.

Ideea majorarii plafonului este sussinuta si de Ioan Popp,presedintele dezvoltatorului Impact, care considera ca in cazulschimbarii referintei, de la apartamente vechi la noi, este normalsa fie schimbat si plafonul, chiar daca media garantiilor acordatepana in prezent a fost de circa 44.000 de euro.
Ionut Negoita, proprietarul grupului de firme Pro Confort,apreciaza ca majorarea "plafonului de garantare nu va aduce nimicbun". "Daca plafonul creste, vor creste si preturile locuintelor,pentru ca dezvoltatorii care au incercat sa ieftineascaapartamentele la sub 60.000 de euro, pentru a beneficia deprogramul «Prima Casa», vor urca preturile", spune Negoita, citatde Mediafax.

Guvernul va modifica, in a doua etapa a programului, dupa ceprima va expira la 15 februarie, cadrul legal privind derulareaacestuia, in urma unor consultari cu reprezentantii mediului deafaceri, sectorului bancar si imobiliar, pentru a stimula achizitiade locuinte noi.

Potrivit ultimelor informatii disponibile, guvernul poate alocain acesta an pana la 1,25 miliarde de euro pentru continuareaprogramului "Prima casa" prin garantarea creditelor pentrulocuinte, insa in acest plafon ar putea fi incluse si alte schemede garantare. Sumele provin din plafonul de garantii de 1,8miliarde de euro pe care Guvernul il avea la dispozitie pentru anultrecut, dar din care nu a utilizat decat o treime.

"Cred ca guvernul va intelege ca stimularea constructiilor noiva conduce la cresterea numarului de locuri de munca si ca trebuiesa plece de la premisa ca va aloca inca un miliard de euro, pelanga banii alocati deja anul trecut si la inceputul anului acesta,pentru ca abia acum va avea un impact in economie", sustine Marinde la Asociatia Pro BCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO