Proprietăţi

Harta tranzacţiilor cu teren arabil: preţuri între 2.100 şi 5.100 €/hectar

Robert Rekkers. Fotograf: Răzvan Lupică

Robert Rekkers. Fotograf: Răzvan Lupică

Autor: Gabriel Razi

20.04.2015, 00:07 27750

Zece antreprenori activi pe piaţa achiziţiilor de terenuri au cumpărat 300 de hectare de teren arabil de la începutul anului, media preţurilor plătite fiind de 3.300 euro/hectar, respectiv cu un buget total de un milion de euro, arată o analiză a ZF.

„Piaţa mai are potenţial de creştere, vedem în continuare majorări de preţ, dar volumele tranzacţionate nu sunt mari. Nu am mai văzut tranzacţii de sute de hectare“, spune Robert Rekkers, şeful Agricover Credit IFN, unul dintre finanţatorii activi în agricultură.

Mihai Anghel, proprietarul Ce­realcom Dolj, a achiziţionat 13,27 de hectare în Olt în luna martie şi a plătit în medie 2.500 euro/hectar. Un preţ similar a fost plătit şi de Nicolae Sitaru, proprietarul fermei Elsit Com din judeţul Ialomiţa, care a cumpărat 12,4 hectare în localitatea Balta Albă din Buzău. „La noi preţurile sunt şi de 4.000-5.000 euro/hectar, dar nu cred că vor mai creşte mult. Este preferabil să plăteşti arendă pentru că amortizarea la acest preţ se face în 30 de ani“, spune Nicolae Sitaru.

Preţurile plătite de cei zece antreprenori activi în achi­ziţii de terenuri au variat în funcţie de poziţia geografică a terenurilor, poziţia şi suprafaţa loturilor, situaţia documentelor legale sau natura tranzacţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO