Proprietăţi

IKEA, Oracle şi H&M arată partea plină a "paharului imobiliar"

IKEA, Oracle şi H&M arată partea plină a "paharului imobiliar"
05.08.2010, 13:36 30

După doi ani de criză în imobiliare, o serie de contractesemnate în vara acestui an arată că pentru terenurile sauproiectele imobiliare bune se găsesc clienţi în orice condiţii. Decealaltă parte atârnă în schimb încă trei insolvenţe majore.

Lunile de vară şi perioada sărbătorilor de iarnă sunt, deregulă, perioade slabe pentru afaceri, în general, dar şi pentrusegmentul imobiliar. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni treimultinaţionale cu afaceri de ordinul zecilor de miliarde de euro aumizat sume importante pe piaţa locală, continuându-şi expansiuneasau
investind pentru prima oară în România. Motivele: preţurileadaptate la realităţile unei pieţe emergente şi potenţialul decreştere economică şi a consumului pe
termen mediu şi lung.

Astfel, la sfârşitul lunii iunie, după aproape un an de tatonări,reprezentanţii retailerului de îmbrăcăminte H&M, cu vânzări decirca 11 miliarde de euro la nivel mondial, au anunţat semnareaprimului contract pentru deschiderea unui magazin în România "încadrul unui mall din vestul oraşului". Între timp, numelemallurilor în care vor fi situate primele magazine au devenitpublice, suedezii urmând să deschidă în primăvară unităţi pe douăetaje în Cotroceni Park şi Băneasa Shopping City.
Pe lista scurtă se mai află Plaza România, Bucureşti Mall şi UnireaShopping Center, astfel că suedezii vor porni încă din 2011 cu celpuţin cinci magazine în Capitală, care vor atrage investiţiiestimate la circa 10 milioane de euro. La două săptămâni de laanunţul H&M, alţii suedezi - divizia imobiliară a grupului IKEA- au stabilit noile repere de preţ în piaţa terenurilor, cumpărândpentru 34,6 milioane de euro un lot de 5,1 hectare din platformaindustrială Timpuri Noi.

Preţul pe metrul pătrat: 678 de euro, de aproape trei ori mai micfaţă de aşteptările proprietarilor companiei industriale dinperioada de boom imobiliar. Cu toate acestea, contractul reprezintăcea mai mare tranzacţie cu un teren realizată în ultimii doi ani înRomânia şi un punct de plecare pentru evaluările tranzacţiilorviitoare.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii Oracle şi ai companiei deconsultanţă imobiliară The Advisers Knight Frank au anunţat zileletrecute semnarea a două tranzacţii pe piaţa de birouri -închirierea unui spaţiu de 7.000 de metri pătraţi în clădirea NuscoTower şi semnarea unei noi înţelegeri pentru spaţiul închiriat înOracle Tower,
contract cu o valabilitate de cinci ani. Americanii au găsitmomentul să se consolideze în zona Barbu Văcărescu - Floreasca,unde au închiriate spaţii de birouri cu o suprafaţă de circa 21.000de metri pătraţi, care îi vor permite creşterea numărului deangajaţi, situat la circa 1.300 de oameni în prezent.

La polul opus, doar în luna iulie instanţele au decis intrarea îninsolvenţă a altor trei companii imobiliare: dezvoltatorulproiectului Planorama, firma Euro Habitat, compania ImpactDeveloper & Contractor şi firma care deţine turnul de birouriTower Center din Piaţa Victoriei. Toate cele trei decizii au fostcontestate de către administratorii firmelor în cauză, darsentinţele iniţiale arată că perioada grea din imobiliare nu atrecut încă pentru toate companiile de pe piaţa de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO