Proprietăţi

Imobiliarii de pe bursa de la Viena, cresteri de minim 30%

13.05.2009, 14:14 20

Patru companii imobiliare listate pe bursa de la Viena si avand activitate ridicata in Romania - Immoeast, Sparkassen Immobilien, CA Immo si Atrium European Real Estate - au inregistrat de la inceputul anului cresteri ale actiunilor de cel putin 30%, pe fondul imbunatatirii perceptiei asupra pietei de real estate si a semnalelor ca sistemul bancar va sustine o parte din investitiile incepute.

Cele mai importante cresteri de la inceputul anului le-au inregistrat actiunile fondului de investitii Immoeast - 212% - si ale diviziei de dezvoltare imobiliara a grupului Erste - Sparkassen Immobilien, dezvoltatorul mallului Sun Plaza din Bucuresti - cu un avans de 87%.
Dezvoltatorul proiectului comercial Militari Shopping - compania Atrium European Real Estate - a inregistrat un avans de 35%, in timp ce actiunile companiei CA Immo, proprietarul imobilelor de birouri Bucharest Business Park si Opera Center din Bucuresti, au inregistrat un avans de 30%.
„Pentru o parte dintre proiectele acestor investitori bancile au garantat liniile de creditare", a comentat cresterile un consultant de pe piata, dupa mai multe luni in care o serie de companii au cautat solutii alternative de acoperire a pierderilor din devalorizarea proprietatilor si alte operatiuni.
Cresterile, de-a dreptul spectaculoase in unele cazuri, vin insa pe fondul prabusirilor din 2008, cand majoritatea jucatorilor din imobiliare au inregistrat scaderi care au depasit 90% pentru unele companii.
Capitalizarea Immoeast, spre exemplu, scazuse spre sfarsitul anului trecut la ceva mai mult de 200 de milioane de euro, in conditiile in care austriecii platisera 210 milioane de euro doar pe mallul Polus Center din Cluj, iar valoarea de piata a proprietatilor din Romania este evaluata in prezent la circa un miliard de euro.
Cu toate acestea, imbunatatirea perceptiei actionarilor asupra investitorilor din piata imobiliara nu este generala, pe bursa de la Londra, spre exemplu, companiile cu activitate in Romania inregistrand variatii mult mai reduse la inceputul acestui an.
Austriecii sunt in continuare printre jucatorii cheie de pe piata de real estate, cu un portofoliu finalizat sau in diferite faze de dezvoltare de peste doua miliarde de euro.
In perioada 2004-2007 piata era dominata autoritar de investitorii din Austria, in special fondurile Immoeast, Europolis, CA Immo, dar si Meinl European Land (actualul Atrium European Real Estate), care au realizat primele tranzactii semnificative din real estate-ul autohton, preluand Opera Center (CA Immo), Europe House (Europolis) sau Militari Shopping (Meinl).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO