Proprietăţi

Întâia primăvară fără malluri noi. În toamnă ar putea fi gata şapte proiecte

 Întâia primăvară fără malluri noi. În toamnă ar putea fi gata şapte proiecte

Autor: Cristi Moga

09.02.2011, 23:58 113

Malluri noi au fost inaugurate chiar şi la începutul anului2010, când scăderea consumului era evidentă, două proiecte fiinddeschise în primele luni ale anului: Atrium Center în Arad şi SunPlaza în Bucureşti În ultimii cinci ani au mai fost inaugurateînainte de Paşti şi proiecte precum Unirea Shopping Center Braşovşi chiar mallul Băneasa Shopping City.

Doar două sunt perioadele considerate "clasice" pentrudeschiderea de noi spaţii pentru cumpărături: săptămânile dinaintede Paşti şi perioada dinainte de Crăciun. Lunile de vară, când esteperioada concediilor, sunt considerate nefavorabile pentru proiectenoi, la fel cum sunt şi lunile ianuarie şi februarie, dupăsărbători, când de asemenea scade apetitul pentru cumpărături.

Pentruacest an însă, cel puţin şapte proiecte au şanse de a fiinaugurate, dar toate sunt programate pentru a doua parte a anului,începând cu luna septembrie.

Astfel, în Bucureşti urmează a fi inaugurate în septembrie primaparte a centrului comercial Colosseum, dar şi extensia malluluiBăneasa Shopping City, în care va funcţiona un multiplex cu 13ecrane şi un complex cu piste de bowling şi mese de biliard.

În afara Bucureştiului cele mai importante inaugurări anunţatesunt în Constanţa, Craiova şi Iaşi, unde vor fi livrate proiecte încare francezii de la Auchan vor deschide trei noi hipermarketuri.

Astfel, austriecii de la Immofinanz ar urma să finalizeze înacest an la Constanţa cel de-al cincilea mall al companiei dinRomânia - proiectul Maritimo -, în timp ce omul de afaceri IulianDascălu, proprietarul reţelei Iulius Mall, ar urma să ajungă deasemenea la cinci malluri în portofoliu, ca urmare a deschideriiproiectului Palas din Iaşi. Cele două proiecte sunt începute decirca trei ani fiecare, dar lucrările au accelerat în ultimele lunidupă ce în perioada crizei ritmul a fost încetinit.

Al treilea proiect cu hipermarket Auchan din acest an ar fi laCraiova, unde doi acţionari ai companiei BelRom dezvoltă alături deproprietarii grupului Auchan un mall pe fosta platformăElectroputere. Potrivit celor mai recente informaţii, lucrările nuau fost începute la Craiova, dar acolo există deja o structură careva fi folosită în cadrul noului mall.

Alte două proiecte care ar urma să fie inaugurate până lasfârşitul anului sunt cel de-al patrulea proiect Galleria - cel dinArad - şi mallul omului de afaceri Dănuţ Prisecariu din Botoşani,denumit Uvertura, a cărui construcţie de asemenea a fost suspendatăîn timpul crizei.

Numărul de centre comerciale din România a ajuns în ultimii anila peste 50 de unităţi având suprafeţe de peste 10.000 de metripătraţi fiecare, cele mai mari proiecte fiind în Bucureşti -Cotroceni Park, Sun Plaza şi Băneasa Shopping City -, Cluj (PolusCenter) şi Timişoara (Iulius Mall).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO