Proprietăţi

Legea TVA-ului de 5% pentru locuinte n-a produs efecte. Agentiile nu au vandut niciun apartament

Legea TVA-ului de 5% pentru locuinte n-a produs efecte. Agentiile nu au vandut niciun apartament
20.01.2009, 17:35 1959

"Nu am intermediat tranzactii cu TVA de 5% si pentru ca nu se cunosc toate modalitatile de aplicare a acestei legi. Unul dintre dezvoltatorii cu care lucram, un jucator important pe piata de real estate, asteapta raspuns de la Ministerul Finantelor referitor la cursul euro care trebuie folosit la determinarea valorii apartamentului in RON. Inca nu a primit niciun raspuns", au declarat reprezentantii firmei Colliers International, cel mai mare jucator de pe piata de consultanta imobiliara.

Textul ordonantei de urgenta publicate in Monitorul Oficial la data de 4 decembrie 2008 spune ca TVA de 5% se aplica la "livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie".
In ciuda faptului ca in cadrul a numeroase proiecte pot fi gasite garsoniere sau chiar apartamente cu doua camere al caror pret este sub nivelul de 380.000 de lei, agentiile imobiliare nu au intermediat inca acest gen de tranzactii, inclusiv pe fondul scazut al vanzarilor in general.
Astfel, nici consultantii de la CBRE Eurisko, numarul doi de pe piata de profil, nu au intermediat contracte de vanzare-cumparare cu o cota redusa de TVA, potrivit lui Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al firmei.
Legea este inca putin cunoscuta si potentialilor cumparatori, dar si agentilor, reiese din informatiile furnizate de cei din urma.
"Nu am avut niciun caz de cumparatori interesati de apartamente cu un pret de sub 100.000 si nici nu stim cum sa aplicam legea. Multi clienti nici nu stiu inca de existenta acestei legi. Am intermediat sase tranzactii de la inceputul anului cu o valoare medie de 150.000 de euro", a declarat Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe segmentul rezidential.
Nici firmele de consultanta imobiliara ceva mai mici, precum Neocasa, Euroest sau Perfect Casa nu au intermediat tranzactii cu TVA redusa, astfel ca daca acest gen de tranzactii au fost realizate, ele reprezinta o exceptie mai degraba decat o regula.
"Din cate stiu, in firma nu au fost inca semnate acest gen de tranzactii. Chiar si noi suntem curiosi cum va fi legea pusa in practica la notar. Legea este deocamdata pe hartie, dar asteptam sa vedem cum va fi aplicata", a declarat Brindusa Mutoiu, broker in cadrul firmei Euroest.
Pe de alta parte, unele agentii se concentreaza in special pe vanzarea locuintelor din zone de lux, al caror pret depaseste pragul de 380.000 de lei.
"Inca nu am intermediat astfel de tranzactii, tinand cont si de faptul ca media noastra de tranzactionare este ceva mai sus", a declarat si Florina Mantescu, director adjunct in cadrul departamentului rezidential al Neocasa.
Cele sase agentii imobiliare chestionate pe aceasta tema ruleaza impreuna afaceri de peste 40 de milioane de euro din consultanta imobiliara, in conditiile in care intreaga piata era estimata la circa 60-70 de milioane de euro la nivelul anului 2007, nivel apropiat de cel de anul trecut, tinand cont ca segmente precum investitii, vanzari de terenuri si vanzari rezidentiale au fost sub nivelul din urma cu doi ani.
Anuntul Guvernului Tariceanu in legatura cu introducerea cotei reduse pentru locuintele cu un pret mai mic de 380.000 de lei a fost primit cu entuziasm la vremea respectiva de o serie de companii care dezvolta locuinte al caror pret este sub acest nivel, precum Romfelt Real Estate sau Gigant Construct.
Dezvoltatorii si-au sustinut flexibilitatea de a lasa la pret in cazul apartamentelor a caror valoare depaseste cu putin pragul de 380.000 de lei, care era echivalentul a aproximativ 100.000 de euro la vremea respectiva. In plus, unii jucatori au luat in calcul inclusiv constructia unor apartamente mai mici sau vanzarea locuintelor fara finisaje, tocmai pentru a putea cuprinde cat mai multe locuinte in acest barem.
Aplicarea acestui barem duce la o reducere a pretului de pana la 52.000 de lei, respectiv 12.000 de euro, tinand cont de un curs actual de 4,3 lei/euro, care poate fi insa anulat de nivelul ridicat al dobanzilor bancare practicate in prezent pe piata.
Pe lista proiectelor in care pretul locuintelor porneste de la valori sub acest nivel se numara si ansamblurile Rasarit de Soare, Rams Residential, Edenia Titan sau Cosmopolis, unde pot fi cumparate chiar si apartamente cu doua camere in acesti bani.
Cu toate acestea, numarul tranzactiilor a fost extrem de redus in ultimele luni precum si la inceputul acestui an, principalele motive ale acestui fapt fiind legate de nivelul scazut al finantarilor bancare, precum si de asteptarile potentialilor cumparatori ca pretul locuintelor sa scada in continuare, dupa mai multi ani de crestere sustinuta.
Piata rezidentiala din Bucuresti a devenit una a cumparatorilor inca de anul trecut, cand preturile apartamentelor au inceput sa scada, in special in cazul locuintelor vechi.
Ulterior, dezvoltatorii imobiliari au inceput sa ofere diverse promotii si reduceri, cu scopul de a revitaliza vanzarile care au intrat in impas.
Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au vandut incepand cu ultimele luni ale anului trecut 1,2 maxim 5 apartamente lunar, motiv pentru care o serie de proiecte au fost blocate pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata.
 
Ce prevede legea de aplicare a cotei reduse la locuinte
  • Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;
  • Termenul livrare ca parte a politicii sociale include livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie;
  • Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale;
  • Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv: 1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%; 2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.
Sursa: extrase din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 815/4.XII.2008

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO