Proprietăţi

Lista lunga de apartamente noi pentru acest an: 10.000 de unitati. Cine le cumpara?

Lista lunga de apartamente noi pentru acest an: 10.000 de unitati. Cine le cumpara?
06.01.2009, 20:17 37

Circa 40% din aceste apartamente nu au fost vandute pana in prezent, in timp ce, din cele precontractate, aproximativ jumatate sunt ale investitorilor. Totodata, dezvoltatorii numara pe degete apartamentele vandute in ultimele luni, iar piata creditarii nu da semne de deblocare imediata, in timp ce persoanele cu lichiditati asteapta sa vada pana unde scad preturile.

"Din calculele noastre circa 60% din apartamentele precontractate sunt in mainile investitorilor speculativi, care nu pot plati integral locuintele la finalizare, deoarece bancile nu ii mai finanteaza. In acelasi timp, dezvoltatorii care nu vor putea vinde sub nivelul de 1.400-1.500 de euro/metrul patrat vor avea mari probleme", apreciaza Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Sute de apartamente au programata finalizarea in acest an in proiecte precum Cosmopolis, aflat in localitatea Stefanesti din nordul Bucurestiului, Asmita Gardens (Splaiul Independentei), Romfelt Plaza (Doamna Ghica), New Town (Dristor) sau Planorama (Colentina) unde, spre exemplu, norvegienii de la Romania Invest au precontractat un bloc intreg, format din peste 270 de apartamente aflate in constructie.
In Planorama este in derulare procesul de livrare a primului bloc, iar in luna august a acestui an este programata inceperea livrarilor la cel de-al doilea bloc, din care mai sunt disponibile in jur de 15-20 de apartamente, potrivit reprezentantilor companiei. Blocurile trei si patru vor fi livrate in 2010, din intregul proiect, format din 1.068 de apartamente, mai fiind disponibile circa 100 de unitati.
"Nu am vandut niciun apartament in luna decembrie si, in general, in ultimul timp am vandut cam un apartament pe luna, tinand cont de faptul ca nu am mai promovat proiectul si ne-am concentrat pe constructie deoarece suntem putin in intarziere. Pretul a ramas de 1.450 de euro pe metrul patrat plus TVA si nu facem niciun fel de reducere. Dupa ce va fi livrat cel de-al doilea bloc, vanzarile vor merge mult mai bine", apreciaza Alexandru Dima, sales manager in cadrul proiectului rezidential din Colentina.
Un alt proiect care ar trebui finalizat integral in acest an este New Town din zona Dristor din Capitala, format din 650 de apartamente. "Livrarile la prima etapa vor incepe in luna martie, iar la cea de-a doua faza in luna decembrie a acestui an. Au fost vandute pana in prezent circa 300 de apartamente si alte 50 sunt scoase in prezent la vanzare", a declarat Iulian Vasile, project manager in cadrul proiectului dezvoltat de Mivan, in parteneriat cu Fabian. Cele mai multe unitati ar trebui livrate anul acesta in cadrul proiectului Cosmopolis, peste 1.800 de locuinte. Reprezentantii companiei Opus, dezvoltatorul proiectului, au declarat ca livrarile la prima etapa a proiectului rezidential Cosmopolis vor incepe in urmatoarele zile, iar termenul pentru livrarea celei de-a doua etape a ramane valabil, respectiv sfarsitul acestui an. "Vor mai intampina dificultati si dezvoltatorii care au semnat contractele la preturi promotionale in 2007 si au construit la preturile mari de la mijlocul anului trecut. Acestia va trebui sa-si regandeasca planul de afaceri alaturi de banci", concluzioneaza oficialul Coldwell Banker.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO