Proprietăţi

Merita banii? Radiografia apartamentelor noi din Bucuresti: cu ce finisaje si costuri sunt asteptati cumparatorii

Merita banii? Radiografia apartamentelor noi din Bucuresti: cu ce finisaje si costuri sunt asteptati cumparatorii
09.12.2009, 15:57 815

"Apa din balcon intra in casa", "instalatiile sanitare s-austricat dupa doua saptamani", "costurile de administrare sunt preamari", sunt doar o parte dintre problemele cu care s-au confruntatunii cumparatori de apartamente noi din Bucuresti, in special ceicare au facut achizitia la stadiul de macheta, iar apartamentulconstruit nu semana prea mult cu promisiunile dezvoltatorilor.

ZiarulFinanciar a cerut de la dezvoltatorii a 20 dintre cele mai mariansambluri din Bucuresti, aflate in curs de finalizare, detaliidespre finisaje (usi, parchet, gresie, faianta, tamplarie,instalatii sanitare), climatizare, facilitatile oferite, costurilede administrare a proiectelor si a locurilor de parcare, precum sinumele firmelor care s-au ocupat de constructie.

Aproape jumatate dintre companii au raspuns pozitiv, putandastfel face o comparatie intre apartamente, dar si intre preturileacestora, care au scazut cu circa 30% in ultimul an, in cele maimulte dintre cazuri.

Unele proiecte din Bucuresti au aer conditionat doar optional,dar in schimb nu au costuri de administrare si au un pret mairedus, atat al apartamentelor, cat si in cazul locurilor deparcare, cum este cazul ansamblului Primavara Ghencea, unde maisunt disponibile 65 din cele 468 de apartamente.

O buna parte a proiectelor au ca dotari suplimentare piscina,gradinita sau spatii comerciale. Nu este si cazul proiectuluiRasarit de Soare, care este situat insa in imediata vecinatate acentrului comercial Iris Shopping Center din Titan, care oferavariante pentru cumparaturi sau restaurante, precum si uncinematograf.

Ibiza Sol din Pipera si Cosmopolis ofera cumparatorilor gratuitmobilierul de bucatarie si din baie, dar ansamblul din Stefanestiare cele mai mari costuri de administrare, de 0,80 de euro/metrulpatrat lunar, respectiv 60-100 de euro pentru un apartament cu douacamere.

Locurile de parcare subterane din proiectele Asmita Gardens siIbiza Sol sunt cele mai scumpe, respectiv 15.000 de euro perunitate, in timp ce un loc de parcare suprateran in Cosmopoliscosta 4.000 de euro, cel maiieftin dintre ansamblurile analizate.

In proiectele My Dream Residence, Doamna Ghica Plaza si IbizaSol dezvoltatorii au optat pentru centrale termice aleproducatorului german Viessmann, care vinde circa 12,5% dincentralele de apartament de pe piata locala, in timp ce inturnurile din Monaco Towers si din Asmita Gardens sistemul declimatizare este unul comun, dar cu contorizare separata pentrufiecare apartament.

Tot la capitolul climatizare, in cadrul Cosmopolis pe langacentrala termica individuala, dezvoltatorii au montat si un sistemde incalzire prin pardoseala de la Rehau.

In ceea ce priveste instalatiile sanitare dezvoltatorii au optatpentru furnizori cunoscuti, precum Ideal Standard, Vitra, Rehau,Romstal, Grohe sau Villeroy & Boch, iar dezvoltatorii AsmitaGardens au optat pentru montarea unor cazi cu hidromasaj Columba ininteriorul apartamentelor.

Usile din Asmita Gardens si My Dream sunt furnizate de italieniide la Pinum, in timp ce dezvoltatorii Ibiza Sol au optat pentruspaniolii de la THT, iar Primavara Ghencea pentru polonezii de laPorta Doors.

Trei dintre cele opt proiecte - Ibiza Sol, Monaco Towers dinBerceni si My Dream - au diferite tipuri de parchet produs decompania suedeza Tarket, in timp ce dezvoltatorii proiectuluiRasarit de Soare au optat pentru firma germana Kaindl, iarPrimavara Ghencea pentru Kronotex. Tamplaria in cadrul proiecteloreste de aluminiu, in cele mai multe dintre cazuri, produsa decompanii precum Aplast, Bokelmann sau Schucco.

O serie de companii, in special romanesti, sunt atatbeneficiari, cat si constructori ai proiectului, cum sunt cazurilegrupurilor Conarg si Can Serv, controlate de antreprenorii localiValentin Visoiu si Ion Avram, dar si al spaniolilor de la IbizaHouse, care au construit prin intermediul firmei Ibiza Construct2000.

Pe de alta parte, proiectele Cosmopolis, Monaco Towers si MyDream sunt construite de trei firme cu actionariat turcesc, Asmitaa fost realizat de austriecii de la Strabag, iar antreprenoriiansamblului Doamna Ghica Plaza au fost firmele Bog'Art si portughezii de la Mota Engil.

Majoritatea proiectelor analizate au preturi cuprinse inintervalul 800-1.100 de euro/metrul patrat construit plus TVA, darprobleme cu finisajele au fost semnalate si in cadrul proiectelorconsiderate si vandute la preturi de lux.

"In trecut, dar mai grav, chiar si astazi, dezvoltatoriiconstruiau sa zicem la un pret de maxim 1.000 - 1.200 euro/mp(inclusiv terenul) si vindeau dublu sau in «zonele bune» chiartriplu. Acest lucru se realiza foarte simplu, folosind finisaje simateriale inferioare, produsul final fiind vandut cu calificativul«de lux»", spune Dan Borbely, avocat partener al firmei TucaZbarcea & Asociatii, cu privire la situatia finisajelor inpiata imobiliara.

Chiar el este printre cumparatorii care au un diferend peaceasta tema cu dezvoltatorul unui proiect de pe strada Monetarieidin centrul Capitalei.

De regula, cele mai multe dintre problemele intalnite inmomentul receptiei apartamentelor sunt remediate de catredezvoltatori intr-un interval de maxim doua saptamani.

In prezent insa, pe fondul scaderii pretului la apartamente sial dificultatilor de a onora antecontractele semnate inainteacrizei, clientii se arata si mai nemultumiti de locuinteleconstruite.

"In prezent tot mai multi consumatori cheama in instantadezvoltatorii pentru un motiv foarte clar: neexecutareacontractuala. Nu se mai pot cere preturile contractate acum doi ani(uneori chiar si 3-4.000 de euro/mp), cand imobilulul nici nu erainceput, in cazul in care dezvoltatorii folosesc finisaje simateriale de doua trei ori mai ieftine", spune avocatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO