Proprietăţi

Plaza Centers va dezvolta intai mallurile mici care implica finantari mai reduse

Plaza Centers va dezvolta intai mallurile mici care implica finantari mai reduse

Proiectul Dambovita Center situat pe zece hectare in centrul Bucurestiului va atrage investitii de un miliard de euro

01.02.2009, 15:50 98

Compania detine opt loturi de teren in Romania pe care intentioneaza sa dezvolte in special centre comerciale, valoarea totala a investitiilor estimate de grupul israelian fiind de doua miliarde de euro.
"Pentru dezvoltare avem nevoie de banci. Proiectele noastre din Timisoara si Iasi sunt mari si, daca am merge acum la banca sa cerem 75 de milioane de euro ne-ar spune 'nu, multumesc'. Ne vom concentra pe proiectele mai mici, din Slatina si Hunedoara, pentru care am putea obtine mai usor o finantare de 20-25 de milioane de euro", a declarat pentru ZF Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers, companie care face parte din grupul Elbit, controlat de miliardarul israelian Mordechay Zisser, proprietarul hotelului Radisson SAS din Bucuresti.
Ronsmans spune ca situatia financiara a Plaza Centers este buna, in special datorita faptului ca firma israeliana a achizitionat toate terenurile din surse proprii, nefiind presata de datorii catre banci.
Compania lucreaza in prezent la un mall la Miercurea Ciuc, Csiki Plaza, a carui finalizare este programata pentru finalul acestui an, a investit circa 70 de milioane de euro in lucrarile initiale si de demolare a unei parti din vechea structura a cladirii Casa Radio si negociaza obtinerea unei finantari pentru inceperea lucrarilor de constructie la proiectul din Slatina.
"Suntem in negocieri pentru obtinerea unei finantari de 20-21 de milioane de euro pentru proiectul de la Slatina si asteptam o decizie a bancii pana la jumatatea lunii februarie. Daca raspunsul va fi nu, am putea incepe proiectul si din fonduri proprii. Urmatorul in ordinea prioritatilor este Hunedoara", a mai spus Ronsmans. Cele trei orase din afara Capitalei pe care Plaza Centers se concentreaza (Miercurea Ciuc, Slatina si Hunedoara) ofera si avantajul de a nu avea in prezent competitori, centrele comerciale planificate fiind singurele din aceste localitati.
Pe de alta parte, potrivit lui Ronsmans, asteptarile companiei privind veniturile obtinute din chirii au fost moderate, in jurul valorii de 18 euro/metrul patrat, astfel ca potentiala scadere a chiriilor in centre comerciale va afecta intr-o mica masura compania.
"Ne-am evaluat proiectele estimand un nivel mediu al chiriilor de 18 euro/metrul patrat. Daca va scadea la 16 euro/metrul patrat, vom avea probleme, dar nu precum cei care sperau sa obtina 24 de euro/metrul patrat", spune directorul Plaza Centers, si estimeaza ca va amortiza investitia de 25 de milioane de euro in Csiki Plaza in decurs de 7-8 ani.
Cel mai mare proiect al companiei pe piata locala, a carui finalizare ar putea insemna si finalul mandatului pentru belgianul de la conducerea locala a companiei Plaza Centers, este insa Dambovita Center, de pe un lot de 10 hectare din centrul Capitalei, a carui realizare implica investitii estimate la un miliard de dolari.
"Vorbim continuu cu bancile sa incercam sa le atragem in acest proiect. Acum doi ani de zile toata lumea voia sa se asocieze cu noi si eram pe punctul de a obtine un credit sindicalizat. Acum trebuie sa o luam de la capat si sa cautam bani in Londra, Frankfurt sau New York", spune Ronsmans, care pentru alte proiecte ia in calcul si variante alternative de finantare, in conditiile in care un producator de otel i-a propus acordarea unui credit, cu conditia ca structura proiectelor realizate sa fie de otel.
Potrivit lui Ronsmans, proiectul este in grafic pentru finalizare in 2012, compania analizand varianta in care lucrarile la centrul comercial sa fie incepute inaintea celor la cladirile de birouri.
"Demolarea este finalizata 99%, iar aplicatia pentru obtinerea PUZ-ului va fi supusa aprobarii la urmatoarea sedinta a Consiliului General al Primariei. Am obtinut autorizatia pentru realizarea parcarii autoritatii publice si vom realiza lucrari de consolidare a vechii structuri si a fatadei", a mai spus Ronsmans.
Plaza Centers este prezenta pe mai multe piete din Europa Centrala si de Est, precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Letonia si este listata si pe bursa de la Londra, unde la sfarsitul saptamanii trecute capitalizarea firmei era de circa 180 de milioane de lire sterline.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO