Proprietăţi

Poate Berceniul sustine vanzarile din trei centre comerciale?

Poate Berceniul sustine vanzarile din trei centre comerciale?

1. City Mall; 2. Grand Arena; 3. Sun Plaza

18.03.2009, 19:30 84

 

Cartierul Berceni din sudul Capitalei, in care traiesc aproximativ 110.000 de locuitori, va avea pana la sfarsitul acestui an trei centre comerciale cu o suprafata inchiriabila de 150.000 de metri patrati, respectiv 1,3 mp de mall pe cap de locuitor, aceasta fiind una dintre cele mai mari densitati de spatii comerciale de pe piata locala. In Praga si Varsovia densitatea de spatii comerciale este de aproximativ 0,6-0,7 mp pe cap de locuitor.
Potrivit reprezentantilor firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, in Berceni locuiesc aproximativ 35-40% din locuitorii sectorului 4 din Capitala (circa 300.000), iar bucurestenii cheltuie peste 70% din venituri pe bunuri alimentare, nealimentare si servicii, in conditiile in care salariul mediu in Capitala a fost de 530 de euro in luna decembrie a anului trecut.
Consultantii imobiliari de pe piata sustin ca nu au detalii legate de puterea de cumparare a locuitorilor pe cartiere, dar, tinand cont ca preturile locuintelor si terenurilor din zona sunt sub nivelul din nordul orasului, este probabil ca si veniturile sa fie mai mici.
Luand in calcul o putere de cumparare sub media Capitalei, faptul ca singurul centru comercial operational in momentul de fata, City Mall, nu este in topul mallurilor cu cel mai mare trafic si vanzari, precum si ca ritmul de crestere a consumului a scazut la inceputul acestui an, este posibil sa asistam in Berceni la primul esec al unui mall din Romania?
„Centrele comerciale aflate mai in interiorul cartierului, cu acces mai facil la metrou, mi se par mai protejate de un eventual esec. Mai aglomerata mi se pare insa zona in care se afla proiectele Dambovita Center, Cotroceni Park si Plaza Romania", a declarat Oana Iliescu, joint managing director al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Excluzand marii chiriasi ai acestor centre, care ocupa spatiile din asa-numitele big-box-uri, precum Carrefour, Flanco World, Cora, BauMax sau Mobexpert, suprafata inchiriabila a galeriilor comerciale din aceste proiecte se reduce la aproximativ 80.000 de metri patrati, echivalentul a doua centre comerciale de marimea Bucuresti Mall din Vitan.
Cei mai mari chiriasi realizeaza investitii de ordinul milioanelor sau chiar zecilor de milioane de euro in deschiderea acestor unitati, au contracte semnate pe termen lung, astfel ca prezenta lor in aceste proiecte este relativ sigura.
Ocuparea spatiilor de dimensiuni mai mici, a zonei de food-court si a celei de entertainment este mai greu de realizat in prezent, in conditiile in care o serie de retaileri au inceput sa spuna „pas" deschiderilor in anumite centre comerciale.
De altfel, in cadrul centrului comercial Grand Arena, care va fi deschis saptamana viitoare, pe lista chiriasilor nu se gaseste pana in prezent niciunul dintre marii jucatori internationali de pe piata locala de fast-food, precum McDonald’s, KFC sau Pizza Hut, ci unitati Spring Time, Broaster Chicken si chiar Fornetti, potrivit site-ului de prezentare a proiectului care va fi situat la intersectia strazii Turnu Magurele cu bulevardul Metalurgiei.
Compania franceza Euroinvest, dezvoltatorul proiectului, mizeaza insa pe prezenta in cadrul proiectului a hipermarketului Carrefour, care reprezinta un punct major de interes in centrele comerciale in care este prezent. In plus, dezvoltatorii sustin ca aproximativ 400.000 de oameni pot ajunge in decurs de 15 minute la Grand Arena.
Pe de alta parte, zona de entertainment din Grand Arena va fi deschisa ulterior inaugurarii din 25 martie, fapt ce ar putea scadea din atractivitatea proiectului, cum s-a intamplat de altfel cu mallul Baneasa Shopping City, pentru care proprietarii isi propun sa inceapa lucrarile de constructie la un cinematograf si o sala de bowling in acest an.
Dezvoltatorii Sun Plaza, pe de alta parte, au semnat deja contractul cu operatorul de cinematografe Cinema City, care ar urma sa opereze pana la sfarsitul acestui an un cinematograf cu 15 sali in cadrul proiectului situat in vecinatatea statiei de metrou Piata Sudului.
Reprezentantii companiei Sparkassen Immobilien din Austria, care va intra in proprietatea integrala a centrului comercial la finalizare, sustin ca lucrarile de constructie sunt in grafic pentru deschiderea proiectului pana la sfarsitul acestui an.
Sudul Capitalei a fost ocolit pana de curand de investitorii in spatii comerciale, insa ca urmare a finalizarii proiectelor Grand Arena si Sun Plaza, in aceasta zona vor functiona doua dintre cele mai costisitoare malluri din Capitala, cu investitii de aproape 200 de milioane de euro fiecare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO