Proprietăţi

Preţul apartamentelor la anunţurile online în martie: ieftiniri la trei camere, scumpiri la garsoniere şi patru camere

Preţul apartamentelor la anunţurile online în martie: ieftiniri la trei camere, scumpiri la garsoniere şi patru camere

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

02.04.2012, 11:15 4333

Preţul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele din România a crescut în luna martie cu 1,7% faţă de luna precedentă, însă comparativ cu valoarea din aceeaşi perioadă a anului trecut este cu 3,8% mai redus, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

Astfel, preţul mediu a apartmentelor a ajuns în luna martie la 1.003 euro pe metru pătrat util, în creştere faţă de februarie, pe fondul unui interes în creştere al cumpărătorilor, după o perioadă de îngheţ al cererii în primele două luni ale anului.

Preţul mediu calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a evoluat diferit, înregistrând valori în scădere în Bucureşti, Ploieşti sau Timişoara. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când preţul mediu era de 1.043 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 3,8% mai mici.

"În ultimele treizeci de zile cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Ploieşti, iar cea mai mare creştere la Cluj-Napoca. Preţurile apartamentelor vor mai cunoaşte oscilaţii în acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar şi politice. Astfel, modificări legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor măsuri ce vizează creşterea veniturilor populaţiei, ca reducerea CAS de pildă, vor avea un impact şi asupra preţurilor locuinţelor", a declarat într-un comunicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Studiul portalului indică pentru Bucureşti, pentru luna martie, o valoare medie de 1.145 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 0,3% faţă de luna precedentă. Se atinge astfel astfel un nou prag minim al preţurilor apartamentelor înregistrat la nivelul Bucureştiului, de la începutul crizei. Tendinţa de scădere a fost resimţită doar pe segmentul apartamentelor noi, preţul mediu solicitat pentru apartamentele vechi înregistrând o creştere uşoară.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna martie la 1.321 euro/mp util, în scădere cu 1,3% faţă de februarie, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.338 euro. În comparaţie cu martie 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este cu 0,7% mai mic. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care continuă să se ieftinească, preţul mediu solicitat pentru această categorie înregistrând o scădere de 2,1% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi cu două camere a înregistrat însă o creştere de 0,4% în martie, în timp ce garsonierele s-au ieftinit cu 0,5%.

Luna martie a adus modificări de preţuri şi în cazul apartamentelor vechi din Capitală. Pentru această categorie preţul mediu a ajuns la 1.073 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,6% mai mult decât în luna precedentă şi cu 2,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor care s-au scumpit cu aproape 2 procente, dar şi al apartamentelor cu patru camere, al căror preţ a crescut cu 0,8% în ultimele 30 de zile. Preţul unităţilor vechi cu două camere a stagnat în martie, iar apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,2%.

Preţurile apartamentelor din Braşov au înregistrat o creştere uşoară în ultimele treizeci de zile. Conform imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna martie, o valoare de 862 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,5% mai mult decât în luna februarie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 1,4% mai mic.

La Cluj-Napoca, după o scădere de 0,8%, respectiv 0,6% înregistrată în primele două luni ale anului, în martie, preţurile apartamentelor au crescut cu 0,6%, ajungând la o medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuală este cu 5% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă la nivel de oraş înregistrată în ţară.

Preţurile apartamentelor scoase la vânzare în Constanţa au înregistrat o uşoară scădere, de 0,2%, în luna martie, la 915 euro/mp util.

Luna martie este prima din acest an în care preţurile medii solicitate pentru apartamentele din Timişoara au înregistrat o scădere. Este vorba despre o contracţie de 1%, tonul fiind dat de evoluţia segmentului nou. Preţul în a treia lună a anului, de 813 euro/mp util, este cu doar 1,9% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Diferenţa este mai mare în cazul unităţilor noi care, deşi s-au ieftinit cu 2,6% în martie, atingând valoarea medie de 885 euro/mp util, sunt cu 5% mai scumpe decât acum un an.

Pentru Ploieşti, studiul indică, pentru luna martie, o valoare medie de 860 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o scădere de 1,1% înregistrată în ultimele treizeci de zile, indicele calculat la nivelul oraşului Ploieşti a cunoscut cea mai mare contracţie dintre toate oraşele analizate. În comparaţie cu luna martie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu 2,4% mai mici.

Preţul calculat de imobiliare.ro reprezintă valoarea exprimată în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

Lansat în martie 2000, imobiliare.ro are peste 30.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO