Proprietăţi

Preţul de construcţie al unui bloc de zece etaje: 750-800 euro/mp

Preţul de construcţie al unui bloc de zece etaje: 750-800 euro/mp

Autor: Andreea Neferu

24.05.2011, 13:25 19756

Preţul mediu brut de construcţie ("hard cost") al unei clădiricu un subsol şi zece etaje se ridică în prezent la circa 450-550 deeuro pe metru pătrat, cost la care se adaugă însă cheltuieliadiacente ("soft cost"), care pot suplimenta cu încă 25% costulfinal, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei deconsultanţă în construcţii Vitalis Consulting, în cadrulconferinţei "Cât costă să construieşti un metru pătrat deapartament în România", organizată de Ziarul Financiar.

"În acest preţ însă nu este inclus terenul şi utilităţile. Dacăincludem şi 10% costuri de proiectare, 5% contingency (cheltuielineprevăzute - n.red.) şi 10% finanţare, putem ajunge la un preţ de750-800 de euro pe metrul pătrat", a spus Popa.

În urmă cu doi ani, preţul mediu brut de construcţie ("hardcost") se ridica la circa 680-800 de euro, potrivitreprezentantului Vitalis Consulting.

"Luând în calcul costurile, care au mai scăzut, putem spune căar fi momentul potrivit pentru demararea unor proiecte deapartamente, dar având în vedere cererea actuală, nu consider căeste momentul propice. Am senzaţia că s-a atins nivelul minim înceea ce priveşte costurile, e tot ceea ce se mai poate face", aexplicat Popa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO