Proprietăţi

Prima scadere de pret la locuintele noi

15.10.2008, 19:56 38

Preturile apartamentelor noi au inregistrat in septembrie prima scadere din "era moderna" a pietei imobiliare, de la un nivel mediu de 1.909 euro/metrul patrat construit, cu TVA inclusa, la un nivel de 1.900 de euro/metrul patrat, potrivit indicelui Bucharest Real Estate Index (BREI), realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International.
Scaderea nu este una semnificativa (0,5%), dar contrazice opiniile care sustineau ca preturile apartamentelor noi nu pot scadea din cauza costurilor ridicate cu dezvoltarea. Potrivit BREI, preturile apartamentelor noi stagnau inca din luna mai a acestui an.
Pe de alta parte, preturile apartamentelor vechi din Capitala si-au accentuat scaderea, ajungand la un nivel mediu de 1.665 de euro/metrul patrat, cu 5% mai mic fata de luna precedenta si cu aproape 12% fata de inceputul anului. Cea mai importanta scadere din luna septembrie au inregistrat-o apartamentele din sectorul 1, unde preturile au coborat cu 13%, la un nivel de 2.022 euro/metrul patrat.
"Luna octombrie nu se anunta a fi mai incurajatoare pentru piata rezidentiala. Odata cu intrarea in vigoare a noilor norme BNR si pe un fundal international dominat in continuare de incertitudine, luna urmatoare nu prezinta un potential de crestere din punctul de vedere al indicelui BREI", potrivit Colliers.
Pe de alta parte, apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu circa 12% fata de inceputul anului, in anumite zone precum Iancului, Mihai Bravu sau Oltenitei preturile fiind luna aceasta si cu 20% mai mici, arata indexul imobiliar al ZF care ia in calcul preturile solicitate pentru apartamentele cu trei camere pe site-ul anuntul.ro. Piata imobiliara locala este afectata la randul sau de problemele financiare internationale, astfel ca dupa cresteri sustinute de 30-50% in ultimii ani, anul acesta au fost inregistrate primele scaderi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO