Proprietăţi

Primele 3.000 de apartamente amanate

Primele 3.000 de apartamente amanate
18.11.2008, 20:33 46

Cel putin cinci companii imobiliare au anuntat amanarea inceperii constructiei a circa 3.000 de locuinte, atat in Bucuresti, cat si in tara, acesta fiind, potrivit consultantilor, doar inceputul a ceea ce se dovedeste a fi prima criza reala a pietei imobiliare autohtone, considerata un "El dorado" pana de curand.
Cel mai recent jucator care a anuntat blocarea noilor proiecte este compania elena QLD, dezvoltatorul proiectului Green Lake, care planuia pentru acest an inceperea constructiei la ansamblul rezidential Waterfront din zona Lacului Tei, cu 208 apartamente si 16 vile.
"Ne continuam proiectele incepute, Green Lake Residences si Blooming House, conform planurilor initiale, dar am decis sa amanam lansarea lucrarilor la noile noastre proiecte pana in primavara anului viitor, cand ne asteptam sa avem o perspectiva clara asupra mediului imobiliar", a declarat pentru ZF Nick Stathakis, CEO al QLD.
Pe de alta parte, dezvoltatorul Copper Beech a anuntat recent inghetarea proiectelor de pe piata locala, exceptie facand ansamblul Blue Tower, a carui constructie a inceput deja, dupa ce in vara acestui an planuia demararea altor trei proiecte, in zona Pipera din Capitala, cu circa 1.000 de locuinte.
In plus, compania Gigant Construct, controlata de oameni de afaceri islandezi, isi propunea sa inceapa constructia celui de-al patrulea proiect in cartierul Titan din Capitala, cu 400 de apartamente, in zona pietei Trapezului. Ca urmare a scaderii vanzarilor, care a determinat si ieftinirea unor locuinte din proiectele incepute, firma a amanat pentru primavara anului viitor luarea unei decizii cu privire la acest proiect.
Criza imobiliara nu s-a rezumat doar la Bucuresti si doar la proiecte in stadiu incipient de dezvoltare, ci a cuprins intreaga tara, de la est la vest.
Astfel, fondul britanic de investitii Fabian, alaturi de partenerii sai, a amanat inceperea proiectelor din Timisoara, Oradea si Satu Mare, cu circa 750 de locuinte in total, desi a primit autorizatia de constructie pentru ansamblul cu 429 de apartamente din Timisoara.
Chiar mai mult, compania norvegiana RomReal a anuntat oprirea constructiei la doua proiecte deja incepute in Constanta - Oasis Residences si Central - cu aproape 500 de locuinte in total, dupa ce nu a reusit sa obtina finantare bancara, iar nivelul vanzarilor a fost redus.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO