Proprietăţi

Proiectul de locuinţe Blue Tower din Colentina a intrat în faliment. Planul de reorganizare a fost considerat “fantezist”

Proiectul de locuinţe Blue Tower din Colentina a intrat în faliment. Planul de reorganizare a fost considerat “fantezist”

Autor: Cristi Moga

07.12.2010, 19:08 402
Firma Copper Beech Capital,dezvoltatorul ansamblului de locuinţe Blue Tower din Colentina,format din 156 de apartamente, a intrat în faliment după ce planulde reorganizare propus a fost considerat "fantezist" de cătrepracticienii în insolvenţă cărora Tribunalul şi banca finanţatoarele-a cerut să îşi exprime opinia.

Firma intrase în insolvenţă în toamna anului 2009, după ce aacumulat datorii de 27 de milioane de euro, cel mai mare creditorfiind banca Alpha Bank, finanţatorul proiectului.
Compania a propus un plan dereorganizare, dar judecătorul sindic a solicitat opiniapracticianului în insolvenţă Vulpescu Dumitru-Remus cu privire laposibilitatea de realizare a acestuia, dar răspunsul a fostnegativ.

"Planul de reorganizare a fost considerat fantezist şi chiarfraudulos. Creditorul a făcut estimări de venituri din vânzareaapartamentelor pe care nu a reuşit să le realizeze într-o piaţănormală, înainte de intrarea în insolvenţă. Instanţa a decis că arecompetenţa să soluţioneze cauza pe baza probelor de la dosar şi aopiniei practicianului şi a decis deschiderea procedurii defaliment", a declarat Simona Miloş, colaborator al firmei RVAInsolvency Specialists, administratorul judiciar al firmei şipartener al casei de avocatură Stănescu, Miloş Dumitru şi Asociaţii(SMDA).

Reprezentanţii Alpha Bank, care au o expunere de aproape 14milioane de euro pe Blue Tower, au solicitat şi ei opiniaPricewaterhouseCoopers cu privire la şansele de realizare aplanului de reorganizare, dar opinia a fost de asemenea negativă,potrivit Simonei Miloş.
Un alt creditor semnificativeste firma de construcţii Total Confort, cu o expunere de 1,5milioane de euro, o sumă de asemenea semnificativă fiindreprezentată de avansurile achitate de cumpărători pentru câtevazeci de apartamente.

Firma urmează a fi lichidată, iar activele vor fi scoase lavânzare, urmând ca lichidatorul să caute în primă fază uninvestitor dispus să preia proiectul în faza actuală, cu un grad definalizare de 75% şi să mai investească aproximativ 5 milioane deeuro pentru finalizarea blocului cu 16 etaje.
Acesta reprezintă unul dintrecele mai mari falimente în rândul ansamblurilor rezidenţiale dinBucureşti, un alt caz fiind proiectul Cortina Residences, din zonaBăneasa.

Înainte de venirea crizei, dezvoltatorii proiectului încercau săvândă garsoniere cu preţuri pornind de la 78.000 de euro plusTVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO