Proprietăţi

Proprietarul AFI Palace Cotroceni a cumpărat de la Cora un teren de 40.000 mp în Braşov pentru a ridica un centru comercial

Proprietarul AFI Palace Cotroceni a cumpărat de la Cora...

Autor: Andreea Neferu

14.07.2015, 11:43 1389

Compania israeliană AFI Europe, proprietarul mall-ului AFI Palace Cotroceni şi al birourilor AFI Park, a cumpărat un teren de 40.000 de metri pătraţi în centrul oraşului Braşov, unde are în plan să construiască un centru comercial şi un proiect de birouri.

Terenul este situat pe fosta platformă Hidromecanica, care a fost cumpărat în 2010 de retailerul francez Cora. Francezii anunţau în 2013 că vor să încheie un parteneriat cu un dezvoltator de centre comerciale care să se ocupe de construcţia unui mall la Braşov, dar anul acesta au vândut terenul către AFI.

Preţul mediu al unui teren în centrul Braşovului este de 170-250 de euro/metru pătrat pentru tranzacţii de dimensiuni mari, aşa cum este terenul cumpărat de AFI, astfel că achiziţia făcută de israelieni se ridică la 6,8-10 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

“Braşov este principala destinaţie turistică din România, atrăgând aproximativ 1,5 milioane de turişti pe an, iar oraşul are un număr mare de locuitori, cu o putere de cumpărare peste medie. Aceste lucruri, împreună cu locaţia din centrul oraşului, ne-au convins să intrăm pe piaţa de retail din Braşov”, spune David Hay, CEO al AFI Europe România.

AFI vrea să dezvolte în oraşul transilvănean un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi, precum şi birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 11.000 de metri pătraţI, iar termenul de finalizare a acestor proiecte este octombrie 2017. Potrivit unor declaraţii anterioare ale lui Israel Vizel, şeful mallurilor AFI din România, proiectul de la Braşov va fi o investiţie de 60-70 de milioane de euro.

Acesta va fi al treilea centru comercial dezvoltat de AFI în România, după AFI Palace Cotroceni, un proiect de 81.000 de metri pătraţi în Bucureşti, şi AFI Palace Ploieşti, cu o suprafaţă închiriabilă de 33.000 de metri pătraţi.

Hidomecanica este a doua platformă industrială din Braşov achiziţionată de dezvoltatori pentru a fi transformată în parc de retail, după Tractorul Braşov, unde francezii de la Immochan au ridicat centrul comercial Coresi, deschis în primăvara acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO