Proprietăţi

Scăderile de preţuri după trei ani de criză: la apartamentele noi, în lei, doar 2-4%

Scăderile de preţuri după trei ani de criză: la apartamentele noi, în lei, doar 2-4%

Autor: Cristi Moga

18.04.2011, 23:54 346

Peste 90% din angajaţii români sunt plătiţi în lei fără a seţine cont de evoluţia mo­nedei naţionale în raport cu monedaeuropeană, deşi la maşini şi locuinţe vânzătorii afişează preţuriîn euro.

În aprilie 2008, când au început să scadă preţurileapartamentelor din Bucureşti, un euro era cotat la 3,64 lei, întimp ce la nivelul lunii martie 2011 acesta a atins nivelul de 4,16lei.

În acelaşi interval salariile medii la nivel naţional au rămasconstante, creşterile din anumite sectoare fiind anulate descăderile din sistemul bugetar.

În România singurul domeniu în care plata salariilor în euroreprezintă o practică relativ obişnuită este IT-ul, dar numă­rulanga­jaţilor din acest dome­niu reprezintă doar circa 2% dintotal.

În aceste condiţii, unii dez­voltatori au încasat aceeaşi sumăîn lei pentru aparta­men­tele construite.

Spre exemplu, o garsonieră în cartierul Armonia din Titan, careîn 2008 avea un preţ de 63.000 de euro (229.000 de lei), plus TVA,costă în prezent 53.800 de euro (223.000 de lei), plus TVA,respectiv un preţ cu doar 2% mai mic în lei.


Noroc cu TVA-ul

Diferenţa majoră pentru cumpărători la achiziţia unei lo­cuinţeo reprezintă cota TVA redusă de la 19% la 5% pentru apartamentelecu su­pra­feţe mai mici de 120 de metri pătraţi şi mai ieftine de380.000 de lei, dar această reducere de preţ de aproape 12% a fostsuportată din bugetul statului, neafectând practic marjeledez­voltatorilor imobiliari.

Profitabilitatea investitorilor a fost însă afectată de fap­tulcă cea mai mare parte a creditelor pentru con­strucţie au fostobţinute în euro, iar în plus păstrarea în portofoliu a locuinţelorpe o perioadă mai mare cu doi-trei ani decât cea prevăzută iniţiala determinat costuri suplimentare cu creditele, impozitele şiîntreţinerea locuinţelor.

În aceste condiţii, deşi piaţa construcţiilor de locuinţe s-aprăbuşit în ultimii doi ani, vânzările rămân deocamdatăsemi-blocate, iar câteva mii de locuinţe noi stau practicgoale.

900 de locuinţe goale în cinci proiecte

Doar în rândul celor cinci proiecte analizate mai suntdisponibile aproape 900 de locuinţe finalizate, circa 250 încartierul de vile Green City din comuna 1 Decembrie, în jur de 400în Doamna Ghica Plaza, 100 în Răsărit de Soare şi câte 70 înArmonia Titan, respectiv în ansamblul Alia Apartments, situat înapro­pierea Arcului de Triumf, potrivit datelor furnizate dereprezentanţii acestor companii în ultimele săptămâni.

"Preţurile sunt la limită. Avem costul plus o mică marjă deprofit. Acesta este preţul. N-avem motive să vin­dem în pierderedeoarece nu avem mii de apartamente goale şi nicio bancă nu stă pecapul nostru. Vor scădea preţurile doar cei la care stă banca pecapul lor", de­clara recent Asher Lax, di­rec­torul de vânzări alcompaniei Adama, care a realizat 1.500 de apartamente pe piaţalocală, dintre care 260 se află în proiectul Armonia Titan.

Ţinuţi în viaţă de bănci

În multe cazuri băncile preferă să ţină în viaţă dezvolta­to­riiimobiliari deoarece au ob­ser­vat că piaţa nu poate absorbi unnumăr ridicat de locuinţe scoase la licitaţie, iar până în pre­zentnicio bancă nu şi-a asu­mat preluarea unui complex fi­na­lizat cusute de apartamente, în ciuda faptului că graficul de rambursare anumeroase cre­di­te acordate pentru dezvoltare a fost modificatsemnificativ.

În acelaşi timp, dezvoltatorii mai vând câte 2, 5 sau 10apartamente lunar şi speră la revenirea pe creştere a economieicare să readucă optimismul în rândul clienţilor interesaţi delocuinţe noi, singurii care îi pot scoate în această perioadă dinimpas, în condiţiile în care majoritatea investitorilor speculativis-au retras de pe piaţa rezidenţială locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO