Proprietăţi

Sema Parc, Baneasa sau ING-RED si-au schimbat managerii. Cine mai urmeaza?

Sema Parc, Baneasa sau ING-RED si-au schimbat managerii. Cine mai urmeaza?
06.05.2009, 15:43 55

 
Directorii unor firme cu proiecte imobiliare de peste trei miliarde de euro au parasit in ultimele luni companii precum Baneasa Developments, River Invest, ING Real Estate Development sau AEW Europe, insa numarul mutarilor in acest domeniu ar putea scadea in urmatoarea perioada, apreciaza consultantii in resurse umane specializati in piata imobiliara.
Un numar mic de manageri locali au experienta unei crize imobiliare, astfel ca proprietarii unor firme ca Tiriac Imobiliare sau Mivan au decis atragerea unor expati in managementul afacerilor locale pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.
„O parte foarte mare din managerii firmelor de real estate din Romania sunt legati de aceste companii deoarece sunt actionari in proiecte a caror dezvoltare este in curs sau blocata in momentul de fata. Pe de alta parte, altii nu pot pleca deoarece nu au unde merge, in piata fiind disponibili acum extrem de multi ingineri si brokeri imobiliari. Primim foarte multe CV-uri de la ei in aceasta perioada, dar nu avem unde sa ii plasam", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners.
In cadrul a numeroase firme imobiliare, atat de dezvoltare cat si de consultanta, au avut loc in ultimele luni disponibilizari care au afectat si angajatii din esalonul doi, in conditiile in care dezvoltatorii au blocat numeroase investitii, iar consultantii au ramas fara „obiectul muncii".
Reduceri de personal au avut loc in cadrul unor firme de dezvoltare precum Cooper Beech sau Romreal, in timp ce liderul pietei de consultanta - Colliers International - a inchis departamentul rezidential, iar din randurile CB Richard Ellis au plecat peste 40 de angajati de la acutizarea crizei.
„O buna parte dintre acestia ar trebui sa se intoarca la scoala, sa-si schimbe specializarea si sa accepte o diminuare a pretentiilor salariale. Multi brokeri vor ramane cu traume, deoarece stiu cazuri de agenti care au cumparat chiar si trei apartamente in stadiu de proiect, iar acum nu mai pot achita restul de bani si le vor pierde", spune Rasmussen, potrivit caruia unii consultanti solicita salarii lunare de 4.000-5.000 de euro.
Cea mai surprinzatoare plecare de pe piata imobiliara a fost anuntata la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, cand britanicul Michael Lloyd a parasit pozitia de managing director al firmei care dezvolta proiectul Baneasa din nordul Capitalei, dupa o perioada de opt ani petrecuta in cadrul companiei controlate de catre Gabriel Popoviciu.
Lloyd a format un business nou - Quintet Asset Management - prin care vrea sa administreze fonduri si active atat proprii, cat si ale altor investitori sau chiar banci, cu ajutorul unei echipe care mai cuprinde patru expati cu experienta indelungata in regiune.
O alta plecare importanta realizata la sfarsitul anului trecut a fost cea a lui Bogdan Desliu, care a ocupat timp de un an si doua luni pozitia de director general al firmei River Invest, dezvoltatorul proiectului Sema Parc, detinut de un alt om de afaceri local - Ion Radulea.
Desliu, arhitect de profesie cu experienta indelungata pe piata imobiliara din Germania, a intrat recent, din pozitia de director de dezvoltare, in echipa danezului Bjarne Virenfeldt, care a preluat din decembrie coordonarea proiectelor imobiliare ale grupului Tiriac.
Miscari de management au avut loc si in randul multinationalelor, astfel ca in luna martie olandezul Siep Hoeksma a parasit conducerea firmei de dezvoltare imobiliara a grupului ING pentru un business in consultanta.
Pe de alta parte, la sfarsitul saptamanii trecute, si francezul cu origini in Cehia, Jerome Spanek, a parasit conducerea firmei AEW Europe, proprietarul cladirii de birouri America House si a unui centru comercial in Targu-Mures, pentru a se intoarce in Franta in cadrul unei institutii financiare.
Afacerea de dezvoltare imobiliara a grupului ING este condusa in prezent de Cristian Cirjan, in timp ce proprietarii America House nu au anuntat cine va prelua conducerea operatiunilor locale.
In ultimele luni investitorii au inceput sa se obisnuiasca cu actuala situatie a pietei imobiliare, potrivit consultantilor, motiv pentru care in urmatoarea perioada nivelul activitatii ar putea incepe sa creasca, inclusiv in ceea ce priveste tranzactiile, aproape inexistente la inceputul acestui an.
„Exista un interes in crestere al investitorilor imobiliari. Spre deosebire de acum cateva luni, cand se vorbea doar de tranzactii cu active distressed (ale unor proprietari aflati in dificultate financiara - n.r.), fondurile au inceput sa discute acum si despre proprietati bine plasate, generatoare de venituri (income producing)", mai spune Rasmussen de la Pedersen & Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO