Proprietăţi

Stocul de birouri a depasit pragul de un milion de metri patrati in prima jumatate a anului

Stocul de birouri a depasit pragul de un milion de metri patrati in prima jumatate a anului

Printre cele mai importante cladiri de birouri din zona Piata Victoriei se numara si turnul BRD, unde isi are sediul cea mai mare banca locala, dar si Bucharest Corporate Center, Premium Plaza, Buzesti Business Center sau Cascade Office Building

02.09.2009, 16:32 246

In primele sase luni ale acestui an au fost livrati aproximativ 245.000 de metri patrati de spatii de birouri, stocul total depasind astfel pragul psihologic de un milion de metri patrati, potrivit ultimului raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers.

Potrivit estimarilor, in prima jumatate a acestui an pe piata au fost livrate cu peste 25% mai multe spatii de birouri decat in intreg anul 2008.

Stocul ridicat de spatii de birouri livrat in aceasta perioada se datoreaza contractarilor realizate in prima parte a anului trecut, cand criza din imobiliare inca nu era prezenta si pe piata locala.

"In primele luni ale acestui an s-au livrat cladirile de birouri aflate intr-o faza avansata de constructie. Criza financiara nu a lovit in primavara anului trecut, astfel ca pentru multe dintre proiectele de pe piata locala, finantarile erau probabil deja obtinute. De asemenea, livrarea lor era foarte importanta pentru ca multe cladiri aveau contracte cu chiriasi semnate insa din primul semestru al lui 2008", a declarat Horia Moldovan, La inceputul verii, din Europe House a plecat unul dintre cei mai mari chiriasi, compania de IT Oracle. Gradul de neocupare al cladirilor de birouri din Piata Victoriei se ridica la 8%, potrivit estimarilor ZFSenior Broker in cadrul Diviziei de Inchirieri Spatii de Birouri a Colliers.

Astfel, pe piata imobiliara de birouri este apreciata o deblocare a investitiilor cel mai devreme la inceputul anului urmator, insa numarul acestora va scadea, fapt care ar putea conduce mai departe la cresterea presiunii pe oferta.

"Posibil sa vedem o deblocare spre inceputul anului 2010. Anul viitor va aduce foarte putine proiecte noi pe piata insa, ceea ce va pune din nou presiune pe oferta", a adaugat Moldovan.

In primele sase luni ale acestui an chiriile au inregistrat o scadere medie de 15% pana la 20%, chiriasii punand o presiune tot mai mare pe proprietarii de birouri, in incercarea de a-si renegocia contractele de inchirieri. Nivelul scazut al cererii, corelat cu stocul ridicat de spatii livrate in aceasta perioada spre inchiriere, a facut ca puterea de negociere a chiriasilor sa fie din ce in ce mai mare.

In conditiile acestea, proprietarii de birouri sunt din ce in ce mai dispusi sa ofere chiriasilor stimulente importante, precum reducerea termenelor de inchiriere, reducerea chiriilor pentru primii ani, neplata chiriilor pentru cateva luni pe an sau sume oferite pentru amenajarea interioara a spatiilor de birouri.

In prezent chiriile pentru spatiile de birouri din Capitala variaza in functie de locatie, de la 10 euro pe metru patrat pentru birourile aflate la periferia orasului la 20 de euro pe metru patrat pentru birourile aflate in centrul Bucurestiului.

"In perioada aceasta, companiile si-au redus spatiul cu 15-20% si, implicit, cheltuielile cu chiria vor scadea proportional. Cele care au recurs la aceasta strategie sunt cele care activeaza in sectoarele cele mai afectate de criza, respectiv imobiliare, constructii sau auto", a continuat Moldovan.

Stocul ridicat de spatii de birouri livrate in acest an a facut insa ca gradul de neocupare al cladirilor de birouri sa se ridice in prezent la 13%, fiind cel mai mare nivel din ultimii cinci ani.

Potrivit unei analize a ZF, doar in Piata Victoriei din Capitala, considerata "business district-ul" Bucurestiului, stocul de spatii de birouri neocupate se ridica la aproximativ 10.000 de metri patrati, reprezentand un grad de neocupare de circa 8%, tinand cont de un stoc total estimat la aproximativ 125.000 de metri patrati.

Spatiile goale pot fi gasite atat in cladiri finalizate recent, precum Metropolis sau Premium Point, cat si in cladiri mai vechi din piata, precum imobilele America House si Europe House. In timp ce din Europe House a plecat un chirias semnificativ, compania de IT Oracle, din America House au plecat doar chiriasi mai mici, in timp ce altii doar si-au restrans activitatea intr-un spatiu mai mic.

In ciuda faptului ca piata imobiliara de birouri a fost ultimul segment afectat de criza economica, cererea de spatii de birouri pentru prima jumatate a acestui an a fost extrem de redusa, doar 26.500 de metri patrati fiind inchiriati in aceasta perioada, cu 80% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe piata se observa insa cresterea numarul de contracte de sub-inchiriere realizate de numeroase companii, care incearca sa-si reduca din cheltuieli.

Pentru urmatoarele sase luni, pe piata locala de birouri este anuntata livrarea a inca 190.000 de metri patrati, din care aproximativ 90.000 de metri patrati de spatii de birouri au fost pre-inchiriati inca de anul trecut.

In ceea ce priveste cererea, analistii Colliers apreciaza ca se va situa la un nivel similar celui din primul semestru, in timp ce rata de neocupare a spatiilor de birouri va oscila in intervalul 15-20%, mai scazuta in zona centrala si mai ridicata catre periferie. Pe fondul cresterii gradului de neocupare, chiriile sunt apreciate sa inregistreze o scadere suplimentara fata de cea din prezent de 10%.

In conditiile in care anul viitor, anul viitor sunt anuntate proiecte care insumeaza aproximativ 135.000 de metri patrati de spatii inchiriabili, spatiile vacante vor fi repede absorbite, ceea ce va duce la o scadere a gradului de neocupare in piata. Potrivit estimarilor, gradul de neocupare este prevazut sa se stabilizeze in jurul valorii de 10% pana in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO