Proprietăţi

Topul celor mai expuse banci in imobiliare. Cine a bagat 3,5 miliarde de euro?

Topul celor mai expuse banci in imobiliare. Cine a bagat 3,5 miliarde de euro?
28.04.2010, 16:49 300

UniCredit este grupul bancar cu cea mai ex­pu­nere pe cele maimari proiecte imobiliare din Romania, dupa ce a acordat sau a facutparte din consortii de banci care au finantat cu aproximativ 730 demilioane de euro mari proiecte imobiliare de pe piata locala,reiese dintr-o analiza a ZF bazata pe infor­matiile de pe site-ulArhivei Electronice de Garantii Reale Mo­bi­liare. In cadrulanalizei au fost luate in calcul 50 dintre cele mai mari proiectecomerciale, de birouri si rezidentiale pentru care s-au cautatsursele de finantare.

UniCredit are un portofoliu de credite acordate in toatedomeniile pietei imobiliare - a finantat proprietarii a patrucentre comerciale din Bucuresti (Baneasa Shopping City, City Mall,Grand Arena si Vitantis), doua malluri din tara (Moldova Mall siArena Bacau), patru ansambluri rezidentiale din Bucuresti (NewTown, Residenz, Orhideea Gardens si FeliCity), doua proiecte debirouri aflate in stadiu avansat de constructie in Bucuresti (NuscoTower si Swan Office Park), precum si proiectul mixt Palas dinIasi.

Oparte dintre aceste proiecte au fost finantate de catre subsidiaralocala a grupului italian (UniCredit Tiriac), altele de catre BankAustria (devenita intre timp subsidiara a UniCredit), in timp cealte proiecte au fost finantate alaturi de un consortiu de banci,ponderea in valoarea totala a creditelor nefiind facutapublica.

Intre proiectele enumerate cea mai mare finantare a fostacordata catre dezvoltatorul proiectului Baneasa Shopping City dinnordul Capitalei, care a luat 118,5 milioane de euro si 28 demi­lioane de lei de la Société Générale si BRD, National Bank ofGreece, pre­cum si UniCredit Austria si UniCre­dit Tiriac.

"Partenerul" UniCredit in con­sortiul care a finantat proiectulBa­neasa, grecii de la National Bank of Greece (NBG), actionarulmajoritar de la Banca Romaneasca, ocupa a doua pozitie in topulbancilor expuse pe marile proiecte imobiliare.

Grecii au finantat si doua dintre cele mai mari proiecte debirouri din Pipera - UpGround si Global City, turnul de birouriEuro Tower de pe bulevardul Barbu Vacarescu, ansamblul Stejariidezvoltat de Tiriac in Baneasa, mallul City Park din Constanta si afacut parte din consortiul care a finantat dezvoltarea parcurilorcomerciale ERA din Oradea si Iasi.

Valoarea cumulata a finantarilor acordate pentru acesteproiecte? Aproximativ 551 de milioane de euro.

Germanii de la Eurohypo au acordat doar doua credite de maridimensiuni catre dezvoltatorii a patru dintre cele mai importantemalluri de pe piata locala - Bucuresti Mall si Plaza Romania,respectiv Iulius Mall Cluj si Iulius Mall Timisoara. Expunerea peaceste proiecte? 447 mil. euro.

La acordarea unor credite de peste 400 de milioane de euro acontribuit si un alt jucator elen din domeniul bancar - EFGEurobank, proprietarul Bancpost - care a facut parte dincon­sortiile implicate in finantarea mallu­rilor Liberty Center siCity Mall din Bucuresti, dar si a City Park din Constanta, aparcurilor de retail ERA din Oradea si Iasi, dar si a ansambluluide birouri Global City, realizat de Global Finance in Pipera.

Locul cinci in topul bancilor este ocupat de o alta institutiegermana - Hypo Real Estate - care a finantat cu 234 de milioane deeuro dezvoltarea mallului Cotroceni Park din Bucuresti si a acordattotodata un credit de 56 de milioane de euro pentru refinantareaimobilului de birouri Charles de Gaulle Plaza din Bucuresti.

In total, o expunere de 290 de milioane de euro pe doua dintrecele mai apreciate proiecte imobiliare din Bucuresti.

O a treia banca elena - Alpha - a acordat credite de peste 250de milioane de euro, jumatate din acesti bani fiind acordati pentrudezvoltarea a doua dintre cele mai mari ansambluri de locuinte dinBucuresti - Asmita Gardens si Doamna Ghica Plaza - in care insadoar jumatate dintre apartamentele construite au fost vandute.Alpha a mai finantat constructia proiectelor de birouri City Gate,Cubic Center si Platinum Center, precum si realizarea centruluicomercial Suceava Shopping City.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO