Proprietăţi

Topul celor mai mari finantari imobiliare acordate. In ce proiecte s-au dus banii bancilor

Topul celor mai mari finantari imobiliare acordate. In ce proiecte s-au dus banii bancilor
28.04.2010, 16:46 329

Omul de afaceri Iulian Dascalu, proprietarul a patru centrecomerciale sub brandul Iulius Mall si dezvoltatorul proiectuluiPalas din Iasi, a obtinut cea mai mare finantare pentru proiecteimobiliare in Romania, fiind totodata si investitorul imobiliar cucel mai mare portofoliu de credite in derulare.

Ieseanul a luat 257 de milioane de euro de la banca germanaEurohypo in contul mallurilor Iulius Mall Cluj si Iulius MallTimisoara, a mai atras de la Marfin Bank inca 51,5 milioane de europentru realizarea mallului de la Suceava si are inca un credit de112,8 milioane de euro contractat de la UniCredit Tiriac pentrurealizarea complexului mixt Palas din centrul Iasiului. In total,circa 420 de milioane de euro, credite cu care Dascalu este,totodata, unul dintre cei mai indatorati antreprenori romani dintoate domeniile. Transe din aceste credite au fost deja rambursate,in timp ce banii din creditul pentru proiectul Palas nu au fostinca investiti integral. In plus, cele patru malluri operationalei-au adus lui Dascalu venituri din chirii de 40 de milioane deeuro, bani suficienti pentru acoperirea ratelor.

Dupa Dascalu, un alt investitor in centre comerciale care s-adezvoltat prin credite sunt belgienii de la BelRom, care au luatcirca 230 de milioane de euro de la grupul KBC pentru realizareaunor parcuri de retail in mai multe orase din tara.

O suma apropiata a tras si grupul israelian AFI Europe pentrudezvoltarea unui singur mall - Cotroceni Park din Bucuresti - careeste la ora actuala cel mai "scump" mall facut in Romania.

De o finantare de peste 100 mil. euro a avut nevoie si GabrielPopoviciu pentru realizarea mallului Baneasa Shopping City dinnordul Capitalei - bani pentru care a apelat la un consortiu debanci (SocGen, UniCredit, NBG) care ar urma sa finanteze siextinderea proiectului, care va cuprinde un cinematograf si o zonade entertainment.

Proiectele de birouri care au atras cele mai mari finantaribancare sunt Floreasca Business Park (Aurel Vlaicu), Swan OfficePark, Upground Estates si Global City din Pipera, imobile pentrucare bancile au adus peste 300 de milioane de euro.

Exceptand proiectele lui Dascalu, centrele comerciale din afaraBucurestiului care au atras cei mai multi bani au fost ERA dinOradea si Iasi, Gold Plaza Baia Mare si Atrium Center din Arad,proiecte cu o expunere din partea bancilor de cel putin 60 demilioane de euro fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO