Proprietăţi

Topul dezvoltatorilor dupa proiectele finalizate: 1,6 mld. euro investiti de sase firme

Mallul Cotroceni Park reprezinta la ora actuala cea mai mare investitie imobiliara finalizata in Romania, de 300 mil. euro

Mallul Cotroceni Park reprezinta la ora actuala cea mai mare investitie imobiliara finalizata in Romania, de 300 mil. euro

02.06.2010, 23:30 107

Israelienii de la Globe Trade Center (GTC), printre primiiinvestitori straini intrati pe piata imobiliara locala, sunt,alaturi de un alt grup israelian, AFI Europe, in topuldezvoltatorilor imobiliari, cu investitii finalizate de cate treisute de milioane de euro in Romania, arata o analiza a ZF.

Sasedintre cei mai mari dezvoltatori locali, singurii care au depasitpragul de 200 de milioane de euro in dreptul investitiilor,potrivit calculelor ZF, au finalizat investitii de circa 1,6miliarde de euro.

GTC a inceput primul proiect din Romania, Europe House, in urmacu zece ani si a ajuns la investitii de 300 mil. euro in acest an,ca urmare a proiectului City Gate. Intre timp, grupul condus inRomania de Shimon Galon a mai finalizat trei centre comercialeGalleria in Buzau, Suceava si Piatra-Neamt, 600 de apartamente inproiectele Rose Garden si FeliCity, precum si o alta cladire debirouri - America House din Piata Victoriei.

In acelasi timp, AFI Europe a mizat 300 mil. euro pe un singurproiect - centrul comercial Cotroceni Park din Bucuresti -, primiipasi pe piata imobiliara dinRomania fiind facuti abia in anul 2005.

Mallurile Iulius il duc pe Dascalu in toptrei

Investitorul roman care ocupa cea mai buna pozitie in topuldezvoltatorilor imobiliari este Iulian Dascalu, cel care a investit270 de milioane de euro in cele patru proiecte Iulius Mall pe carecontinua sa le opereze.

Omul de afaceri iesean ar putea deveni in curand principalulinvestitor imobiliar, ca urmare a finalizarii proiectului Palas dinIasi, in care primele doua cladiri de birouri ar urma sa fiefinalizate in acest an.

Spre deosebire de israelienii de la GTC, care au vandut douadintre proiectele realizate - Europe House si America House dinBucuresti -, Dascalu a pastrat controlul asupra retelei de malluricare i-a adus anul trecut incasari de aproape 40 de milioane deeuro.

Dacaieseanul si-a pus banii in malluri, omul de afaceri GabrielPopoviciu a pariat in imobiliare pe zona Baneasa, unde a investitpana in prezent circa 260 de milioane de euro doar pentru mallulBaneasa Shopping City, prima faza a zonei rezidentiale (227 deapartamente) si prima etapa a zonei de birouri Baneasa Business& Technonogy Park (26.000 de metri patrati).

Popoviciu continua in acest an investitiile in Baneasa, alocand22 de milioane de euro pentru o zona de distractii si uncinematograf.

Belgienii, cei mai extinsi in parcuri deretail

Grupul belgian BelRom, controlat de oamenii de afaceri CarlDecoopman, Steven Van Den Bossche si Hendrik Danneels, a finalizatin doar trei ani investitii de 250 de milioane de euro in cinciparcuri comerciale, segment in care belgienii sunt lideri locali.Strategia companiei era de a construi cat mai repede proiecteformate dintr-un hipermarket, un retailer de bricolaj, un retailerde electrocasnice si o galerie comerciala in orase fara acest gende proiecte, care urmau ulterior sa fie vandute catre altiinvestitori. BelRom a finalizat cinci dintre aceste proiecte, inSibiu, Targu-Mures, Braila, Bacau si Focsani, primele trei fiindvandute pentru aproximativ 240 de milioane de euro.

Dezvoltatorii primului mall din Romania (Bucuresti Mall),compania cu actionariat turc Anchor Grup, nu au continuatinvestitiile intr-un ritm accelerat, astfel ca in ultimii zece aniau mai finalizat "doar" un mall (Plaza Romania), o cladire debirouri (Anchor Plaza) si un ansamblu de locuinte (InCityResidences).

Valoarea cumulata a acestor investitii este de aproximativ 225de milioane de euro, volum care ii plaseaza pe investitori pepozitia a sasea.

Majoritatea acestor investitori au cumparate si alte terenuripentru proiecte imobiliare. In prezent insa, majoritateaproiectelor sunt conservate in asteptarea unor perioade mai bune.Avantajul acestor dezvoltatori este reprezentat insa de faptul caau finalizat proiecte care genereaza lichiditati in aceastaperioada dificila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO