Proprietăţi

Tranzactia de 68 mil. euro cu Satul Francez, blocata

Tranzactia de 68 mil. euro cu Satul Francez, blocata

Constantin Constanda, poprietarul Satului Francez: Au cerut un termen sa se mai gandeasca deoarece tuturor le este frica in momentul de fata sa investeasca pe fondul incertitudinii acesteia provocate de criza financiara. Lucian Mateescu, general manager Raptis Kavouras: Toata lumea renegociaza contractele in aceste zile, cu atat mai mult cand este vorba de zeci de milioane de euro. Tranzactia este blocata si asteptam urmatoarea mutare a lui Constanda.

06.01.2009, 20:24 134

Compania elena Raptis Kavouras, care a anuntat in luna iulie a anului trecut achizitia pentru 68 de milioane de euro a unui lot de 1,63 de hectare din Satul Francez de la omul de afaceri Constantin Constanda, a solicitat rezilierea contractului motivand ca vanzatorul nu si-a indeplinit toate obligatiile contractuale si nu a acceptat renegocierea contractului.

"Pe 15 iulie am platit 35 de milioane de euro, iar restul de bani trebuiau achitati pana la sfarsitul lunii noiembrie, cu conditia aprobarii PUZ-ului (Plan Urbanistic Zonal - n.r.) in parametrii solicitati. Acesta nu a fost obtinut nici pana in prezent, astfel ca am solicitat rezilierea contractului. Datele pietei imobiliare s-au schimbat astfel ca nu cred ca exista acum vreun investitor dispus sa dea pe teren macar cele 35 mil. euro pe care le-am dat noi avans", a declarat pentru ZF Lucian Mateescu, general manager al Raptis Kavouras.
El apreciaza ca valoarea actuala a lotului de 1,63 ha pe care firma pe care o conduce a acceptat in iulie sa-l cumpere pentru 68 de milioane de euro (4.200 euro/mp) este in prezent de maximum 35 mil. euro (2.200 euro/mp), banii platiti avans la semnarea antecontractului. Constanda se angajase sa obtina un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,5 pentru intreg lotul de 2,8 hectare din Satul Francez, iar potrivit reprezentantilor firmei elene, acesti coeficienti urbanistici au fost garantati de catre Consiliul General al Capitalei in momentul schimbului prin care Constanda a cedat Parcul Bordei in schimbul Satului Francez.
"Toat~ lumea renegociaza contractele in aceste zile, cu atat mai mult cand este vorba de zeci de milioane de euro. Tranzactia este in prezent blocata si asteptam urmatoarea mutare a lui Constanda. Dupa calculele noastre, acest teren valoreaza acum maximum 35 de milioane de euro, in conditiile in care firmele nu au lichiditati, iar bancile nu te iau in serios daca le ceri credit zeci de milioane de euro pentru achizitia unui teren", a declarat Lucian Mateescu, general manager al firmei Raptis Kavouras, care solicita rezilierea sau renegocierea contractului pentru achizitia Satului Francez din Capitala de la Constantin Constanda.
Tranzactia era considerata anul trecut drept cea mai mare de pe piata terenurilor din Capitala, fiind totodata cel mai mare pret pe metru patrat (4.200 de euro) platit de catre un dezvoltator imobiliar pentru un lot de mari dimensiuni.
Satul Francez a fost construit in 1994 de firma franceza Bouygues printr-un credit cu garantia statului si a intrat in proprietatea Primariei dupa ce imprumutul nu a fost rambursat la timp si este ocupat in prezent de mai multe vile inchiriate.
Avansul pentru teren a fost platit atat din resursele proprii ale firmei elene, cat si dintr-un credit bancar, consultantul juridic al cumparatorului in aceasta tranzactie fiind Tuca Zbarcea & Asociatii.
Constanda detine in continuare aproape 1,2 ha de teren in Satul Francez, pentru care a incercat sa obtina coeficienti urbanistici similari, respectiv CUT de 3,5 si POT (procent de ocupare a terenului) de 60%.
Raptis Kavouras detine si alte terenuri in zone precum Gradina Icoanei sau Iancu Nicolae din Capitala, pe care a inghetat insa proiectele din cauza situatiei financiare. "Nu incepem proiectele nu pentru ca nu am avea cu ce sa le finantam, ci pentru ca nu am avea cui sa le vindem. Prefer sa le incepem intr-un moment mai rezonabil al pietei, decat sa le facem acum pentru a vinde la 2.500 de euro/metrul patrat. Terenuri in anumite zone sunt limitate si nu pot fi reinventate", spune Mateescu.
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO