Proprietăţi

Turbomecanica scoate la vânzare 3,4 hectare în Bucureşti cu 11,5 mil. euro. Vezi aici unde este situat terenul

Turbomecanica scoate la vânzare 3,4 hectare în Bucureşti cu 11,5 mil. euro. Vezi aici unde este situat terenul

Autor: Adrian Cojocar

24.08.2011, 16:47 2753

Acţionarii producătorului de componte pentru industria aeronautică Turbomecanica Bucureşti (TBM) au aprobat ieri planul de relocare a producţiei care prevede printre altele vânzarea unor terenuri şi clădiri în suprafaţă de 3,4 hectare pe care este amplasată fabrica situate pe bulevardul Iuliu Maniu din Bucureşti pentru suma minimă de 50 mil. lei (11,5 mil. euro), fără TVA.

Terenul este situat la mijlocul distanţei dintre Cora Lujerului şi intrarea pe autostrada A1 (Bucureşti-Piteşti), lângă staţia de metrou Păcii. Vizavi este situat complexul de apartamente Ten Blocks, construit de firma Comnord, a lui Sorin Creţeanu. Preţul pe metru pătrat cerut este de circa 340 de euro.

Activele ce vor fi scoase la vânzare sunt înregistrate în contabilitatea companiei la valoarea de 37,6 mil. lei (8,8 mil. euro).

Compania dispune deja de un alt teren de peste cinci hectare pe care intenţionează să-l utilizeze pentru relocare, situat în localitatea Dragomireşti-Vale din zona industrial Bucureşti Parc Vest şi care a fost achiziţionat în 2007 pentru suma de 11,6 mil. lei (3,5 mil. euro). Vânzarea activelor este programată pentru anul 2012, potrivit planului de reconfigurare a fluxurilor de producţie şi reamplasare aprobat de acţionari. Conducerea companiei estimează că procesul de relocare ar putea costa compania 4,2 mil. lei (circa 1 mil. euro).

Cândva una dintre cele mai profitabile companii de la bursă, Turbomecanica a raportat în ultimii trei ani şi jumătate pierderi care au cumulat 54 mil. lei (circa 13,5 mil. euro). În prima jumătate din acest an, producătorul din industria aeronautică şi-a majorat pierderile din exploatare de aproape şase ori, la 6,2 mil. lei şi a raportat un rezultat negativ de 6,7 mil. lei.

Conducerea Turbomecanica speră ca pe fondul relocării şi a eficientizării fluxurilor de producţie să revină pe profit din activitatea de bază din anul 2013 şi să-şi acopere o parte din datorii cu banii rezultaţi de pe urma vânzării terenurilor din Capitală.

Conducerea societăţii estimează că după vânzarea activelor cu suma de 50 mil. lei, datoriile Turbomecanica se vor reduce la 50,8 mil. lei la sfârşitul anului 2013, de la peste 80 mil. lei cât se cifrau la data de 30 iunie 2011.

Principalii acţionari ai companiei sunt Radu Viehmann, directorul general, cu o participaţie de 25,9% din acţiuni şi Dana Maria Ciorapciu, cu un pachet de 15,2% din companie.

Turbomecanica are o capitalizare de 5,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO