Proprietăţi

Turnurile au invadat Bucurestiul: 24 in ultimul an. Au suficiente locuri de parcare?

Turnurile au invadat Bucurestiul: 24 in ultimul an. Au suficiente locuri de parcare?
05.05.2010, 23:30 79

Cate locuri de parcare ar trebui sa aiba cladirile de birouri siblocurile cu locuinte si cate au de fapt? "Pe segmentul de birourise practica o medie de un loc de parcare la 50-75 de metripatrati", spune Horatiu Florescu, presedinte al firmei deconsultanta imobiliara The Advisers Knight Frank.

Ce inseamna acest lucru? In conditiile in care spatiul mediualocat unui angajat pe piata birourilor din Bucuresti este in jurula 10-15 metri patrati, ar trebui ca unul din cinci angajati dincadrul cladirilor de birouri sa aiba un loc de parcaregarantat.

Unde parcheaza angajatii fara loc deparcare

De cele mai multe ori ei sunt nevoiti sa parcheze pe straziledin imprejurimi. Acesta este unul dintre principalele motive pentrucare strazile si trotuarele din zonele centrale din Bucuresti suntinvadate in timpul zilei de masini, restrictionand atat traficulrutier, cat si pe cel pietonal.

Unul dintre proiectele de birouri cu cel mai mare numar delocuri de parcare, raportat la suprafata inchiriabila, esteansamblul City Gate, construit in Piata Presei Libere, unde au fostrealizate peste 1.000 de locuri de parcare - un loc la circa 43 demetri patrati.

Cu toate acestea, mare parte din angajatii firmelor dinBucuresti sunt nevoiti sa parcheze pe strada, in conditiile in caresi parcarile publice sunt insuficiente in interiorul orasului.

"In zona centrala a Capitalei, dupa ora 10.00 nu exista locuride parcare libere. Daca vrei sa parchezi, ori o faci «ilegal», petrotuar sau blocand alte masini. Mai este o varianta cu firmelecare au amenajat parcari pe terenuri unde trebuia sa fie proiecteimobiliare. In acest caz, pretul unei ore de parcare poate variaintre 2 si 5 lei, mai mari decat in parcarile primariei unde costa1,5 lei ora", spune Constantin A., un angajat din centrulBucurestiului.

La bloc, platesti amenda si ai scapat

In ceea ce priveste proiectele rezidentiale noi, ar trebui cafiecare locuinta sa aiba prevazut cel putin un loc de parcare, intimp ce apartamentele cu suprafete mai mari de 120 de metri patratiar trebui sa aiba cate doua locuri de parcare.

"Mai exista si posibilitatea sa platesti o amenda la momentulfinalizarii in cazul in care ai facut mai putine si poti scapa",spune Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta imobiliaraColdwell Banker Affiliates of Romania.

In proiectul cu 616 apartamente Doamna Ghica Plaza, spreexemplu, au fost realizate insa mai putine locuri de parcare fatade numarul de apartamente: 570 de unitati in parcarea subterana aproiectului, pentru proprietari, si alte 40 de locuri exterioare,destinate vizitatorilor si operatorilor spatiilor comerciale de laparterul blocului.

Unii cumparatori de apartamente nu mai au bani si deparcare

Cu toate acestea, cel putin pentru moment parcarea nu este oproblema, in conditiile in care o parte dintre cumparatorii delocuinte nu au mai avut buget si pentru parcare, renuntand astfella achizitie, in timp ce altii nu au deocamdata nevoie.

"Am vandut din locurile de parcare, dar nu era o obligatiepentru cumparatorii de apartamente, astfel ca am avut si cazuri depersoane care au cumparat garsoniere si nu au nevoie de parcare,deoarece nu au permis de conducere. Pentru apartamentele mari pecare le mai avem putem oferi si doua locuri de parcare", spuneCorina Dordoi, sales manager al ansamblului Doamna Ghica Plaza.

Initial, dezvoltatorii imobiliari solicitau 10.000-15.000 deeuro pentru un loc de parcare. Pe masura scaderii vanzarilor, unelecompanii au inceput sa le ofere cadou, in timp ce altii au ales sascada pretentiile financiare pana la jumatate.

In ciuda constructiilor realizate in ultimul an in Bucuresti,traficul rutier s-a pastrat in aceiasi parametri datorita scaderiivanzarilor de masini si a economiilor facute la benzina. Ce seintampla dupa ce trece criza?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO