Proprietăţi

Vânzările de locuinţe din Bucureşti şi Ilfov continuă scăderea, însă la nivel naţional volumele urcă

Vânzările de locuinţe din Bucureşti şi Ilfov...

Autor: Bogdan Alecu

22.11.2018, 00:07 8835

La nivelul Bucureştiului, luând în calcul numai locu­in­ţele individuale, numărul tranzacţiilor a scăzut luna tre­cută la 3.188 de unităţi, valoare cu 17% mai mică faţă de oc­tombrie anul trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Luând în calcul şi Ilfov, atunci volumul cumulat de 3.876 de unităţi individuale reprezintă o scădere de 11%, în condiţiile în care în Ilfov volumul a crescut cu 36%. Per total, în primele zece luni ale acestui an numărul tran­zac­ţiilor cu locuinţe din Bucureşti şi Ilfov a scăzut cu aproape 5%, la un total de 34.539 unităţi. Acest volum a intrat pe un trend negativ după declinul de 42% din septem­brie şi a fost accentuat de scăderea de 11% din octombrie.

„Problemele din piaţa rezidenţială ţin mai degrabă de partea administrativă în acest moment, de primirea de autorizaţii şi de întârzierea recepţiei clădirilor. În ceea ce priveşte evoluţia construcţiilor, forţa de muncă reprezintă un factor important, iar lipsa ei duce, din nou, la întârzieri şi implicit la un grad mai mic de unităţi livrate şi implicit la scăderea tranzacţiilor“, a spus Georgian Marcu, acţionar al companiei de consultanţă imobiliară Green Angels.

În acest context, este pentru a treia lună consecutiv când vânzările de locuinţe scad considerabil. Dacă în august scăderea putea fi pusă pe seama concediilor şi a tichetelor de vacanţă acordate de guvern, în septembrie, când dezvoltatorii se aşteptau la o reluare a vânzărilor, piaţa a continuat să scadă puternic. În octombrie declinul însă a fost mai redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO