Proprietăţi

Zece investitori care au scos doua miliarde de euro din imobiliare

Zece investitori care au scos doua miliarde de euro din imobiliare
24.03.2010, 23:30 72

Principalul castigator al boom-ului din imobiliare poate ficonsiderat fondul american de investitii NCH, administrat laBucuresti de Siminel Andrei, care a obtinut aproape 400 de milioanede euro din vanzarea unor proprietati cumparate la pret de dumpingsi vandute in plin elan imobiliar.

Reteaua de centre comerciale Winmarkt, participatia de laCotroceni Park si terenurile uzinelor Tricodava, Electroaparataj siElectrotehnica, cumparate la pret de lichidare, i-au adus un exitextrem de profitabil din real estate.

Pe lista companiilor care au reusit de asemenea sa vanda pepiata locala proprietati de peste 100 mil. euro se mai numara celputin alte noua grupuri imobiliare, printre care GTC, BelRom, Avrig35, care au insa in continuare o expunere mare pe piata, peproiecte care ar putea in aceasta perioada sa traga in josprofitabilitatea generala a operatiunilor din real estate.

Inafara fondurilor si companiilor de dezvoltare imobiliara,proprietati de peste 100 de milioane de euro au vandut siantreprenori romani, printre care omul de afaceri Ion Radulea sifamilia Tanasoiu, care si-au scos banii din primele proiecte debirouri dezvoltate - Sema Parc (pe malul Dambovitei, vizavi decomplexul Regie) si S-Park (in spatele Casei Presei Libere).

Dupa NCH insa, cea de-a doua companie in functie de exit-urileimobiliare realizate este Avrig 35, administrata de AlexanderHergan, care a reusit sa vanda proiecte cu o valoare cumulata decirca 337 mil. euro.

Tot in jurul acestei valori s-ar putea situa si dezvoltatoriiproiectului UpGround din Bucuresti (Ioannis Papalekas si altiinvestitori) la finalul tranzactiei cu Deutsche Bank, a careiincheiere este programata pentru cea de-a doua jumatate a acestuian, odata cu finalizarea a doua blocuri de locuinte. Papalekas amai fost implicat si in proiectele City Mall si PGV Tower, din carea reusit de asemenea exit-uri notabile.

Apoi, bariera de 200 de milioane de euro a mai fost trecuta dedoi dezvoltatori de centre comerciale: belgienii de la BelRom, careau vandut trei parcuri de retail (in Sibiu, Targu-Mures si Braila)pentru 238 de milioane de euro si grupul maghiar TriGranit, care aincasat dintr-un foc 210 mil. euro din vanzarea proiectului PolusCenter din Cluj, catre Immoeast.

TriGranit ar putea ajunge in acest an la exit-uri de aproape 400mil. euro pe piata locala, cu conditia sa finalizeze proiectulPolus Center din Constanta, care ar trebui preluat tot de Immoeastpentru o suma vehiculata initial la 185 mil. euro.

Cel mai performant vanzator de proiecte de birouri din PiataVictoriei, Bucuresti, este insa dezvoltatorul GTC, care a incasataproape 150 mil. euro pe proiectele Europe House (sediul Orange) siAmerica House (pentru o buna perioada cea mai mare tranzactie cu ocladire de birouri).

Un alt investitor, mai putin vizibil in aceasta perioada, care areusit insa sa vanda proprietati de peste 100 mil. euro in Romaniaeste israelianul Moshe Turgeman, cel care conduce grupul Euromall,si a reusit sa vanda intr-o faza incipienta proiectul City Mall dinBucuresti (pentru circa 20 mil. euro), iar mai apoi EuromallPitesti pentru aproape 90 mil. euro. Acum firma pe care o conducemai are in derulare un proiect Euromall in Galati, al carui viitorpe termen scurt este destul de incert.

Cu alte cuvinte, investitorii inspirati sau poate doar norocosiau reusit sa faca bani din imobiliare. Cine va mai fi insa aici saprinda un al doilea ciclu de dezvoltare al pietei?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO