Romania 5%

Investiţiile şi atragerea fondurilor europene, „reţeta“ unei creşteri economice de 2,5 – 3% pe an

Autor: Radu Racu

21.11.2014, 00:07 483

Prognozele oamenilor de afaceri de pe piaţa locală se înscriu în general în palierul de creştere indicat de cele mai importante instituţii financiare mondiale, cu puţine excepţii, care văd România în con­tinuare în recesiune sau cu creşteri poate exagerat de optimiste, de până la 5%. Unul dintre factorii geopolitici externi care ar putea avea cel mai mare impact asupra economiei locale este criza din Ucraina, care s-a inflamat intermitent de la începutul anului, însă în toamnă pare să se fi stabilizat.

„Lucrând într-un domeniu în care marjele de eroare sunt de ordinul mi­nutelor, am întotdeauna încredere în spe­cialişti şi în expertiza lor obiectivă. În con­se­cinţă, cred că în 2014 creşterea econo­mică a României s-ar putea situa între 2 şi 2,5%, aşa cum estimau la jumătatea anului experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale. Din cauza crizei din Ucraina, aş paria pe o prognoză mai aproape de 2%“, spune managerul unei companii  de logistică. „În baza opiniilor aceloraşi experţi externi, pentru 2015 cred că economia României ar putea creşte cu 2,8%- 3%“, a mai precizat acesta.

Anticipările oamenilor din mediul de business local denotă o încredere în stabilitatea trendului de creştere al econo­miei locale, în ciuda recesiunii tehnice care a lovit PIB-ul românesc vara aceasta.

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică  la jumătatea anului au indicat o scădere a economiei de 1% în trimestrul al doilea, care venea după un declin de 0,2% în primul trimestru, evoluţie sinonimă cu recesiunea economică (din punct de vedere tehnic).

Analiştii au spus că scăderea investiţiilor publice, dar şi ajustarea cheltuielilor de capital din mediul privat, ca urmare a introducerii taxei „pe stâlp“, au condus la această situaţie de recesiune tehnică.

Un aspect important în datele despre creşterea economică ar trebui să fie evoluţia comparativă cu inflaţia, după cum punctează un antreprenor român, acţionar în cadrul unei reţele de clinici medicale private. „Este foarte dificil de estimat (creşterea economică - n.red.), însă ar trebui să fie peste inflaţie, ceea ce nu s-a realizat, şi mai grav este că nu se ţine cont de acest deflator în proiecţiile financiare. Creşterea economică doar pe baza măririi preţurilor nu este sănătoasă pe termen lung”, argumentează omul de afaceri. Prognozele de inflaţie anunţate de Banca Naţională sunt de 2,2% pentru anul acesta şi de 3% pentru anul 2015.

În ceea ce priveşte motoarele creşterii eco­no­mice, exporturile vor juca în con­ti­nuare un rol important în susţinerea PIB-ului, însă evoluţia trebuie să fie susţinută cu investiţii în dezvoltarea infrastructurii, în special prin atragerea de fonduri europene, spun oamenii de afaceri.

„În momentul de faţă, performanţele eco­nomice se bazează pe nivelul ridicat al  ex­porturilor şi pe creşterea cererii pe pieţele străine. Prin creşterea cererii inter­ne şi prin investiţii sustenabile în infra­struc­tură, România poate să se concentreze acum pe o creştere economică uniformă“, spune CEO-ul unui grup industrial german. Pentru anul 2015, managerul anticipează  o „creştere în domeniile infrastructură şi energie, acestea fiind în strânsă legătură cu fondurile europene pentru care Guvernul României a aplicat deja. Consecvenţa în decizii pe plan intern şi cererea venită dinspre partenerii externi vor conduce la creştere economică.“

A şaptea ediţie a Anuarului „Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business” a apărut pe piaţă luna aceasta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO