Romania la raport

Cand ministrii castiga mai putin decat subordonatii, sistemul este construit pentru furt

Premierul Emil Boc, o exceptie a Cabinetului: a investit in politica, dar nu si in afaceri

Premierul Emil Boc, o exceptie a Cabinetului: a investit in politica, dar nu si in afaceri

08.06.2010, 23:50 76

Publicarea listei salariilor din ministere nu a produs nicioemotie in randurile ministrilor, dar ele sunt un indiciu ca grilelede salarizare de la stat sunt construite pentru furt.

In majoritatea institutiilor publice multe din salariilesubordonatilor le depasesc pe ale ministrilor - soferi care suntplatiti mai bine decat secretarii de stat si femei de serviciu carecastiga triplu fata de un medic rezident.

Anomaliile nu au fost rezolvate prin legea salarizarii unitare,intrata in vigoare la 1 ianuarie, ceea ce demonstreaza eseculei.

Faptul ca ministrilor nu le pasa ca exista subalterni ce castigamai bine decat ei intareste ideea ca, de fapt, ei traiesc din altesurse si folosesc functia publica pentru a-si ingriji afacerileproprii. Substantivul "ministru" vine din latina si inseamnaslujitor. Sunt ministrii Romaniei primii dintre slujitoriicetatenilor? "Daca un ministru isi da seama ca subordonatii saicastiga mai mult si nu spune nimic, el lasa loc interpretarii ca arcastiga din alte surse, ceea ce este, evident, ilegal", credeAndrei Marga, fost ministru al educatiei.

Analistul economic Aurelian Dochia crede ca nicaieri in lume ceicare ajung in functii guvernamentale nu se duc pentru salarii. Suntoameni cu ambitii politice care isi cladesc o cariera. Insa elnuanteaza: "Din pacate sunt multi care profita si functia le ajutaafacerile. Mai sunt si exemple opuse, cum e premierul Emil Boc,care a investit in ultimii zece ani intr-o cariera politica, darcare nu are afaceri".

Nimeni din guvern nu a vorbit in ultimele zile de faptul calucrurile trebuie puse in matca lor, de necesitatea ca sefulfiecarei institutii publice sa aiba cel mai mare salariu, nusecretara sau soferul, o situatie care ar conduce catreprofesionalizarea institutiilor publice. Din declaratiile de avereale majoritatii ministrilor, secretarilor de stat sauparlamentarilor se vede ca acestia traiesc foarte bine farasalariul de la stat, drept urmare nu acest venit pe care il primescii responzabilizeaza pentru activitatea pe care o depun. Nu artrebui atunci ca astfel de oameni sa-si vada de treburile lor,salariile ministrilor si ale inaltilor functionari sa fie majorateputernic pentru a-i stimula pe cei cu adevarat competitivi siinteresati chiar si de salariu pana la urma? "Este si un pacat alnostru ca am criticat clasa politica cerandu-le politicienilor safaca mult pe bani putini, pentru ca indirect acest lucru conduce lasustinerea coruptiei. Politicienii nu isi pot plati campaniile dinsalarii de 4.000 de lei, ei trebuie sa caute resurse pentrusustinerea campaniei. De aici se naste o dilema daca sunt firmeleclientele politicienilor sau invers. Noi inca nu acceptam capolitica este o profesie si trebuie platita profesionist", credeCristian Parvulescu, profesor la Scoala Nationala de StiintePolitice si Administrative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO