Romania la raport

Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat in cinci ani, peste puterea economiei

Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat in cinci ani, peste puterea economiei
19.05.2010, 16:00 345

Cheltuielile cu salariile functionarilor publici au ajuns anultrecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3miliarde de lei (5,9 mld. euro) in 2005, ceea ce inseamna ocrestere anuala medie de aproximativ 22%, mult peste avansuleconomiei, arata datele Ministerului de Finante.

Intre 2005 si 2008, Produsul Intern Brut a avut o crestere medieanuala reala, adica fara inflatie, de 6,5%. Chiar si in 2008, candeconomia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul dininstitutiile de stat au crescut cu circa 2,7%.

"Era nevoie de o politica salariala mai prudenta din parteaGuvernului, avand in vedere ca aceasta crestere a cheltuielilor afost necorelata cu avansul economic. Unele cresteri de cheltuieliau avut justificare, cum au fost cele din sanatate si partial celedin educatie, dar cresterea numarului functionarilor publici si asalariilor acestora nu a avut nicio justificare", apreciaza DragosCabat, managing partner la Financial View.

Numarul functionarilor publici a crescut de la 160.000 lainceputul lui 2005 la peste 230.000 anul trecut, ceea ce inseamnaun avans de 45%. Abia la inceputul acestui an, Guvernul a reusit saaduca numarul salariatilor din administratia publica sub 230.000 depersoane.

In primul trimestru, cheltuielile de personal au scazut cu 8,5%fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 11,8 miliarde delei (2,9 mld. euro), in conditiile in care Executivul se afla subpresiunea conditiilor de reducere a deficitului bugetar impuse deFondul Monetar International.

In ultimii cinci ani, cea mai mare crestere a cheltuielilor cusalariile, de 290%, a fost consemnata in cazul MinisteruluiAgriculturii, unde cheltuielile de personal au urcat de la 31,5milioane de euro la 125 de milioane de euro. Cele mai maricheltuieli cu salariile sunt inregistrate de MinisterulAdministratiei si Internelor, acestea ajungand anul trecut la 1,38miliarde de euro fata de 480 de milioane de euro in 2005.

Ministerele Muncii si Justitiei si-au dublat cheltuielile cusalariile in ultimii cinci ani, pana la 22,9 milioane de eurorespectiv 219 milioane de euro, in timp ce la Educatie sumelecheltuite cu personalul au crescut de patru ori. Si bugetul desalarii al Administratiei Prezidentiale s-a dublat in acestinterval, pana la 3,2 milioane de euro. Salariul mediu net inadministratia publica si aparare ajungea in martie la 2.200 de lei,cu aproape 700 de lei peste nivelul salariului mediu net ineconomie. Diferenta dintre salariul mediu net castigat defunctionari si salariul mediu net din economie a crescut de aproapezece ori in ultimul deceniu.

Fostul ministru de finante in Guvernul Tariceanu, VarujanVosganian, declara recent pentru ZF ca cifrele privind salariile ininstitutiile de stat sunt deformate statistic avand in vedere camajoritatea functionarilor au studii superioare, iar salariilediplo­matilor, inaltilor functionari publici si ale magistratilortrag in sus media salariului net. Fostul ministru nu a putut ficontactat ieri pentur comentarii.

In cazul Ministerului Economiei si al CancelarieiPrimului-Ministru fondurile de salarii s-au redus anul trecut cu38%, respectiv 54% fata de 2005. Guvernul s-a angajat in fata FMIsa desfiinteze circa 9.000 de posturi prin reorganizarea agentiilordin subordinea sa, dar cifra nu a fost atinsa pana in prezent.

La numai sase luni de la instalarea Guvernului Tariceanu,numarul de functionari din administratia publica crescuse de la148.000 la 173.000, a avertizat Ziarul Financiar pe prima pagina.In aceeasi perioada, numarul de angajati in industrie scazuse. Eraevidenta tendinta de crestere a personalului bugetar. Problema,sublinia ZF atunci, era ca se mareste in primul rand numarul debugetari care plimba hartii si nu numarul de doctori sau deprofesori.

Un editorial din ZF avertiza ca "Partidul functionarilor a ajunsla putere". In acele momente, mediul privat nu era interesat deceea ce se intampla in administratie din punct de vedere alcheltuielilor, pentru ca afacerile cresteau si nu se punea problemanici a taierilor de cheltuieli si nici a majorarilor de taxe.Statisticile aratau atunci ca Guvernul Tariceanu a incarcat schemade personal cu peste 40.000 de posturi de functionari, majoritateaclientela politica.

Statul a distorsionat, prin angajarile facute si salariileplatite, piata muncii. Salariile bugetarilor s-au triplat inperioada 2004-2007, a atras atentia ZF in 2007. Din parteaGuvernului nu era nici o reactie. Ironia este ca cine era atunciministru al finantelor, Sebastian Vladescu, este si astazi, decitrebuie sa rezolve o problema la care atunci a inchis ochii.Ministrii de atunci au crezut ca Romania va avea o crestereeconomica perpetua si s-au infipt la cheltuieli care acum sedovedesc nesustenabile.

Banca Nationala a avertizat deseori asupra cresterii salariilorbugetare desprinsa de cresterea economiei. Problema a fost camajorarea nesustenabila a salariilor din zona publica a dus si lacresterea salariilor din sectorul privat, ceea ce a determinatcresterea nesustenabila a consumului. BNR nu a fost insa suficientde dura in a cere Guvernului stoparea risipei. ZF relata in acelarticol despre un studiu al Bancii Nationale asupra cresteriisalariilor.

Nici in al doisprezecelea ceas, adica in 2009, cand era evidentca nu mai sunt bani nici pentru salarii bugetare rupte derealitatea economica si nici pentru scheme de personalsupraincarcate, Guvernul Boc nu a facut decat sa mimezerestructurarea. Calculele ZF au aratat in februarie 2010 cadesfiintarea a 112 agentii a fost o minciuna, ca si reducerea decheltuieli de personal. La fel, desi premierul Boc promisese cafiecare minister va avea doar doi secretari de stat, numarul lor acrescut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO