Romania la raport

Informatizarea: o investitie de peste un miliard de euro care nu a imbunatatit eficienta administratiei. Comentati aici

Informatizarea: o investitie de peste un miliard de euro care nu a imbunatatit eficienta administratiei
10.05.2010, 23:45 301

Statul roman nu a dus niciodata lipsa de strategii in domeniulIT&C, problemele si tintele de atins pentru sistemul informatical statului fiind identificate corect inca de pe vremea cabinetelorVacaroiu si Ciorbea.
Un document intocmit in anii '90 mentiona, spre exemplu,necesitatea ca datele de la Finante, Statistica si RegistrulComertului sa fie interconectate pana la finele anului 1998.
Nu era singura idee rezultata in urma "consfatuirii de lucru" careavusese loc la cererea presedintelui Ion Iliescu in data de 28decembrie 1995, care arata ca Romania are un potential de 6 mld.dolari in IT in perioada 1996-1999 si de 14 mld. dolari in perioada2000-2004. Guvernul Romaniei de la acea vreme a intocmit un planminutios, pe obiective, institutii responsabile si costuri careacoperea informatizarea Romaniei pana la nivel de comune,preconizata a avea loc la finele anului 2005.
Strategia a ramas un document de studiu, astfel ca in anul 2000apareau primele semne ale problemelor care acum sunt generalizatela nivelul achizitiilor facute de administratia publica:necoordonare si ineficienta.
"Nu am fost niciodata chemati sa avizam cheltuielile IT&C alealtor ministere si atunci fiecare a facut ce a vrut. E foarte greusa avem o imagine exacta asupra aplicatiilor si calculatoarelorfolosite in administratie, pentru ca, desi transmiterea dateloreste obligatorie, daca informatiile nu sunt trimise, atunci nuexista nicio sanctiune." Citatul de mai sus nu ii apartine luiGabriel Sandu - ministrul actual al comunicatiilor, dar sta inpicioare si acum, desi este extras dintr-un interviu realizat acumzece ani cu Sergiu Iliescu, fostul sef al Agentiei Nationale pentruComunicatii si Informatica (institutia care s-a transformat inMinisterul Comunicatiilor).
Asa cum o arata datele de pe sistemul electronic de achizitiipublice, aproape zilnic se cheltuie bani publici pentru cumparareaunui calculator, a unui soft sau a unei imprimante. De asemenea,multe institutii publice au investit resurse umane si materialeconsiderabile pentru a crea site-uri sau portaluri care sasimplifice interactiunea cu cetatenii. Este insa aceasta solutiapentru eficientizarea statului?
Statul ar trebui sa investeasca in primul rand in sisteme IT caresa-i creasca eficienta si care sa aiba un impact asupra tuturorcetatenilor in loc sa aloce fonduri preponderent catre solutii carereduc doar timpul petrecut la ghiseu de cetateni, dar nu provoacaschimbari de fond in administratie, spune Valentin Tomsa,directorul filialei locale a companiei internationale SAP, careeste specializata exact in furnizarea de soft care sa ajute lagestionarea resurselor unei companii sau a unei institutii. "Atuncicand ai bani putini, e mai putin important ca stam la coada treiore in loc de o jumatate de ora. Acum este mai important ca putiniibani pe care ii are statul sa ii cheltuiasca eficient. Reducereatimpului la ghiseu este un lucru important - dar pentru un numarmic de oameni si cu o eficienta mica. In schimb, daca eu nu stiu sagestionez un buget national, sa-l distribui, sa-l planific si sa-lexecut, impactul nereusitei este mult mai mare pentru noi toti.""Problema noastra nu este ca statul cheltuie in timp de criza.Problema noastra este ca in strainatate se fac cu 400.000 de eurolucruri pe care noi nu le-am face nici cu 1,2 milioane deeuro."
Problema nu este ca romanii nu s-ar pricepe la soft si comunicatii- o arata miile de romani angajati de companii ca HP, IBM si Oraclepentru a rezolva la telefon problemele IT&C ale firmeloroccidentale, ci absenta unui manager care sa poata bate cu pumnulin masa inclusiv in fata premierului sau presedintelui, pentru aordona achizitiile statului dupa regulile din firmeleprivate.
"Cel mai important lucru ar fi ca la nivelul administratieicentrale, a guvernului sa existe un manager cu functie executiva -care sa fie echivalentul directorului IT din firmele private",declara, spre exemplu, Sorin Mindrutescu, CEO al OracleRomania.

Ce nu merge la sistemul IT al statului

1 Achizitii fara reguli specifice.
Ministerele si toate celelalte institutii publice din Romaniarespecta diferite norme tehnico-economice sau de transparentaprivind achizitiile de produse si servicii IT&C, insa acesteanu respecta si o viziune unitara la nivelul administratiei.Autoritatile au discutat mult despre o strategie unitara deachizitii, dar pana la urma nu exista nicio regula care sa opreascaun minister sa cumpere cele mai tari laptopuri de pe piata pentruactivitati de secretariat. Absenta regulilor combinata cu lipsa decunostinte stimuleaza cheltuirea ineficienta a banilor publici. Nuexista, spre exemplu, seturi de recomandari unitare la niveluladministratiei privind parametrii care trebuie urmariti cand secumpara un soft, spre exemplu.


2 Baze de date care nu sunt interconectate.
Multe ministere din Romania - cum este cel al Administratiei siInternelor - detin nu una, ci mai multe baze de date cu diferiteinformatii despre cetateni. Pe langa faptul ca exista probleme deaccesare a datelor in interiorul ministerelor, bazele de dategestionate de stat nu sunt interconectate, astfel ca administratianu poate avea o privire de ansamblu asupra unui contribuabil.Reprezentantii guvernului sunt de acord ca agregarea datelor arputea ajuta autoritatile sa ia decizii mai bune intr-un timp maiscurt, insa eforturile concrete in directia realizarii acestuidemers au fost minime in raport cu discutiile pe aceasta tema.


3 Aceleasi produse, cumparate la preturi diferite.
Aproape toate achizitiile IT&C ale statului vizeaza serviciilede comunicatii, soft si computere. Absenta unei coordonari la nivelnational, care ar aduce economii enorme statului, permite achizitiaaceluiasi produs, cu aceiasi parametri tehnici la preturi diferite.Fiecare institutie face propria licitatie pentru calculatoare,telefonie mobila sau soft antivirus, astfel ca preturile pot variadramatic. Statul nu are insa capacitatea de coordonare sigestionare a datelor pentru a negocia la nivel national un singurcontract pentru servicii de comunicatii sau de alt tip, asa cumprocedeaza companiile private. Potrivit unor estimari aleServiciului de Telecomunicatii Speciale, statul cheltuie anual 150mil. euro pe servicii de telefonie mobila.


4 Zeci de hartii si dosare.
Absenta unor baze de date interconectate si a unui sistem degestiune electronica a documentelor transforma fiecare interactiunecu o institutie a statului intr-un voluminos dosar cu hartii. Demulte ori dosarul contine de fiecare data, pentru fiecareinstitutie, copii dupa acte care exista deja in arhiva. Absentaunui sistem de management al documentelor ingreuneaza siactivitatea functionarilor din sistem si stimuleaza aparitiaerorilor.


5 Cate PC-uri Si ce softuri are statul?
Absenta unor reguli stricte privind achizitiile statului de produsesi servicii IT&C pune Guvernul Romaniei in situatia de a nu sticu exactitate cate calculatoare si ce aplicatii exista inadministratie. In plus, orice statistica ar deveni depasita incateva zile, pentru ca guvernul nu este notificat de achizitiile pecare le fac ordonatorii de credite.

Milioane de euro se duc si pe strategii, analize,consultanta si rapoarte

Ministerul Comunicatiilor a platit 3,38 mil. lei (0,8 mil. euro)companiei C.P Consultants pentru consultanta in vederea pregatiriidocumentatiei suport pentru finantarea prin accesarea fondurilorstructurale. Compania este detinuta in proportie de 95% de CorinaPetrescu, director in cadrul Ministerului Comunicatiilor inperioada cabinetului Adrian Nastase, cand ministrul IT&C eraDan Nica.

MCSI a platit 2,94 mil. lei (0,7 mil. euro) pentru elaborarea a10 strategii de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltarein Informatica. Compania C.P Consultants a fost subcontractor incadrul acestui contract. In 2008, cel mai bun an al C.PConsultants, compania a avut 4 angajati, afaceri de 230.000 de eurosi un profit net de 51.000 de euro, potrivit datelor de pe paginaweb a Ministerului de Finante.

Tendintele de pe piata IT&C prezinta interes si la BancaNationala a Romaniei. Banca centrala a achizitionat fara licitatie,cu 41.650 de euro, "servicii de informatii si consultanta privindtendintele de pe piata IT si de comunicatii" realizate de companiainternationala de analiza Gartner (prin compania ceha KPC-GroupS.R.L.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO