Romania la raport

Ministerul de Interne, Groapa Marianelor din Guvern: 50.000 de oameni lucreaza in birouri

Ministerul de Interne, Groapa Marianelor din Guvern: 50.000 de oameni lucreaza in birouri
02.06.2010, 09:00 8935

Nu se stie cu exactitate daca cele peste 50.000 de posturi inplus au fost sau nu ocupate, cert este ca ministerul le-a finantat,arata datele comparate din legile si executiile bugetare aleministerului aprobate de-a lungul anilor.

Statul cheltuie anual peste 1,4 mld. euro pentru platasalariilor politistilor, jandarmilor, angajatilor din Oficiul Romanpentru Imigrari sau pentru cei din Directia Pasapoarte sau Permisede conducere si inmatriculari.

Deputatul PSD in Comisia de aparare a Camerei Deputatilor,Marian Saniuta, ministru al internelor intre iunie-decembrie 2004,spune ca, dupa desfiintarea armatei de recruti, incepand cu 2005(practic armata obligatorie a fost desfiintata la 1 ianuarie 2007,dar in marina, de pilda, nu se mai faceau recrutari cu doi aniinainte), si trecerea la o armata profesionista a fost nevoie denoi angajari la Interne - mai ales in politia de frontiera saujandarmerie.

"Frontierele erau pazite pana atunci cu soldati pe care aproapeca nu ii plateai. In locul a patru recruti care au plecat a trebuitsa angajezi 4,7 profesionisti care beneficiaza de toate drepturile.Era firesc ca la politia de frontiera, jandarmerie sau pompierinumarul acestora sa creasca de aproape patru ori. Insa nu vad de cear fi crescut in politie, pentru ca acolo nu s-au schimbat multelucruri", spune Saniuta.

In prezent, numarul de posturi finantate de MinisterulAdministratiei si Internelor este de aproape 160.000, majoritateaprovenind din cadrul a trei structuri: Politie - 50.000,Jandarmeria Romana - 28.000 si Politia de Frontiera - 16.500,restul fiind impartite in randurile celorlalte directii din cadrulministerului: Pasapoarte, Inspectoratul General pentru Situatii deUrgenta (ISU), Inspectoratul de Aviatie, Permise de Conducere siInmatriculari, Oficiul Roman pentru Imigrari, Arhivele Nationale,Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor deDate, Directia Formare Initiala si Continua si Clubul Sportiv"Dinamo".

Practic, ceea ce putem numi unitatile operative ale Ministeruluide Interne - politia, jandarmeria, frontiera si ISU numara, saspunem, 100.000 de oameni, restul lucrand exclusiv in birouri.

Inca sunt pe deficit?

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care nucunoaste statisticile, a declarat luni ca nu se pune problemarestructurarilor in cadrul MAI, spunand ca structurile de arme dincadrul ministerului au un deficit de 7.000 de oameni, insa suntangajati care sa acopere aceste nevoi. El a spus ca se pregatesterelocarea a 4.000 de politisti de frontiera de la punctele detrecere cu Ungaria si Bulgaria, pentru ca Romania se pregatestepentru aderarea la spatiul Schengen. O parte din acestia vor lucrala Politia Romana sau in Jandarmerie.

In cadrul Politiei Romane lucreaza in prezent 50.000 deangajati, iar reprezentantii acestei structuri spun ca inca maieste nevoie de personal in aceasta structura, fara a preciza insaraportul dintre numarul de politisti si numarul de locuitori.

"In prezent, in cadrul Politiei Romane exista un deficit de7.000 de posturi. Am facut anul acesta unele angajari obligatorii,in structurile suport, cum este Institutul de Criminalistica, deexemplu, unde a trebuit sa angajam biologi pentru ADN. Trebuiementionat insa ca anul trecut s-a suspendat concursul pentruocuparea a 12.000 de posturi din cadrul Politiei", a spus RalucaSeucan, purtator de cuvant in cadrul Politiei Romane, care a maiprecizat ca nevoia de personal din cadrul Politiei se calculeaza infunctie de numarul de politisti raportat la numarul delocuitori.

Si in cadrul Inspectoratului General de Aviatie se afirma caexista un deficit de personal, anul trecut fiind incadrati infunctie doi ofiteri in departamentul juridic si doi subofiteri indepartamentul de achizitii, potrivit reprezentantilor institutiei."In prezent, la nivelul Inspectoratului General de Aviatie seinregistreaza un deficit de personal de 62,54%", spunreprezentantii directiei, fara a preciza numarul de angajati aiinstitutiei.

12.000 de jandarmi au inlocuit 20.000 de militari in2007

"O mare parte din angajarile din cadrul Jandarmeriei s-au facutin anul 2007, cand 12.000 de jandarmi au fost angajati pentru ainlocui un numar de 20.000 de militari, 2007 fiind anul in care s-arenuntat la serviciul militar obligatoriu", sustine maior SorinDespina, ofiter in cadrul biroului de presa din cadrul JandarmerieiRomane, structura in care lucreaza in prezent 28.000 de angajati.Despina a mai precizat ca deficitul de personal in cadrulJandarmeriei este de 7.000 de posturi.

O treime din jandarmi sunt folositi la misiuni de ordinepublica, restul fiind angajati in misiuni de paza ale unorobiective.

"Paza cu jandarmi costa de trei ori mai mult decat ar costaacelasi serviciu daca ar fi prestat de firme private", a spusBlaga, citat de Mediafax.

Calcularea nevoii de personal din cadrul Jandarmeriei se face indoua moduri: fie se raporteaza numarul de jandarmi la numarul delocuitori, fie se evalueaza necesarul de angajati pentru asigurareapazei, in cazul celor care se ocupa de paza.

"Dupa ce se hotaraste obiectivul care se ia in paza - unminister, de exemplu - se evalueaza numarul de jandarmi de care enevoie pentru asigurarea pazei de catre niste evaluatori, iar apoise da o hotarare de guvern prin care se transmite numarul deangajati necesari", a mai spus Despina. El a mai precizat ca incazul ordinii publice se remarca o crestere a efortului depus dejandarmi din cauza grevelor desfasurate in ultima perioada deangajatii din sectorul public.

"In prezent avem oameni care lucreaza 250 de ore pe luna, fatade 170 de ore, cat e normal, pentru ca sunt greve. Suntem sub mediaeuropeana in ceea ce priveste numarul de angajati ai MAI raportatla numarul de locuitori", a mai spus Despina.

Numai ca, deseori, pe langa institutiile publice pot fivazuti cate trei-patru jandarmi stand degeaba. Unde e deficitul depersonal?

In cadrul Politiei de Frontiera exista 16.500 de angajati, fiindmai putin cu 1.400 de politisti decat in 2007, care fie s-aurelocat in cadrul Politiei, fie au reprezentat pierderinaturale.

"In 2007 erau 17.900 de angajati la Politia de Frontiera, pentruca s-au facut angajari in urma unei cerinte a Uniunii Europene deacoperire a deficitului si s-a pus accent mai ales pe frontieraexterna. In perioada 2005 - 2007, s-au facut aproximativ 3.000 denoi angajari", spune Fabian Badila, purtator de cuvant in cadrulPolitiei de Frontiera.

11.600 de lei pe luna, cel mai mare salariu din cadrulMAI

Cel mai mare salariu din cadrul Ministerului de Interne a fostobtinut de un director general din aparatul central alministerului, care a incasat un venit net de 11.578 de lei in lunaaprilie, de peste doua ori mai mare decat al ministrului Blaga, care a castigat in aprilie 5.361 delei, potrivit informatiilor de pe site-ul institutiilor. De altfel,salariul ministrului este de doua ori mai mic decat al celor treisecretari de stat din cadrul ministerului, care au raportatvenituri nete cuprinse intre 10.500 si 11.200 de lei inaprilie.

Salarii mari au si angajatii din Politia de Frontiera sau dinPolitia Romana, unde inspectorii generali au venituri lunare depeste 9.000 de lei pe luna.

Un alt paradox intalnit in cadrul MAI este faptul ca, in unelestructuri, salariatii de pe pozitii mai joase castiga mai binedecat sefii lor: spre exemplu, in cadrul Inspectoratului Generalpentru Situatii de Urgenta, salariul inspectorului general este de7.501 lei pe luna, in timp ce angajatul de pe functia deprim-adjunct al inspectorului general din cadrul aceleiasistructuri castiga 7.875 de lei pe luna.

De altfel, salariile din cadrul acestui minister au fostintotdeauna mai mari decat ale altor categorii de bugetari, pentruca sporurile pe care le primesc angajatii MAI au o pondere mai marein salariu si sunt mai multe ca numar.

Spre exemplu, un sofer din cadrul MAI a castigat anul trecut unsalariu de 3.630 de lei pe luna, potrivit declaratiei sale de averepublicata pe site-ul institutiei. Salariul sau a fost mai maredecat cel al unui ofiter din cadrul aceluiasi minister, care a avutun venit de 3.500 de lei pe luna anul trecut. In acelasi timp, inRomania exista peste 100.000 de angajati care castiga sub 700 delei pe luna.

Pana la inchiderea editiei, niciunul din cei trei ministri aiinternelor din perioada 2004-2008 - Vasile Blaga, Cristian David siDan Nica - nu a putut fi contactat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO