Romania la raport

Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatura, chiar daca are angajati mii de consultanti juridici

Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatura, chiar daca are angajati mii de consultanti juridici

Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatura, chiar daca are angajati mii de consultanti juridici

26.05.2010, 16:00 1765

In ultimii ani zeci de milioane de euro au mers dinspreministere si companiile nationale catre servicii avocatiale, inciuda faptului ca si in structurile publice sunt angajati mii deconsultanti juridici.

Ziarul Financiar a incercat, din surse publice, sa afle catre cefirme de avocatura s-au dus o parte din licitatiile organizate inultima perioada de institutiile statului si a descoperit contractede milioane de euro pentru firme cu cinci-zece avocati.

Exemplu? Firma Ratiu & Ratiu, care figureaza cu un numar de11 avocati inregistrati in Baroul Bucuresti, a castigat lajumatatea lunii aprilie un contract cu o valoare de 13,5 milioanede lei plus TVA (3,2 milioane de euro) pentru a oferi "servicii deconsultanta si reprezentare juridica pentru probleme punctuale cucare se confrunta C.N. Loteria Romana", pentru o perioada de 26 deluni, se arata in anuntul de atribuire a licitatiei.

Ce inseamna asta? Ca fiecare avocat al firmei ar putea aveaincasari de 11.000 de euro lunar lucrand doar pentru acestcontract.

Ce ar trebui sa faca pentru acesti bani si de ce a fost nevoiede un asemenea contract? "Datele care privesc continutulcontractului nu pot fi puse la dispozitie, intrucat sunt protejateprin clauza de confidentialitate cuprinsa in acesta", spunreprezentantii Loteriei. Institutia dispune insa si de propriuldepartament juridic, format dintr-un numar la fel de mare deavocati ca acela al firmei Ratiu & Ratiu.

"Serviciul Juridic din cadrul C.N. Loteria Romana are 11 posturide consilier juridic, din care doar 4 consilieri juridici au caatributii apararea si reprezentarea intereselor C.N. Loteria Romanala instantele judecatoresti, in contextul in care pe rolulinstantelor de pe intreg cuprinsul tarii sunt peste 300 de cauze si3 consilieri juridici pentru activitatea de avizare siconsultanta", au mentionat reprezentantii Loteriei.

"Dupa cum probabil stiti, avocatii au obligatii deconfidentialitate legate de datele contractelor de asistentajuridica incheiate. In consecinta, cu toata disponibilitatea, nu vapot oferi raspunsuri sau confirmari la solicitarile dumneavoastra",a raspuns Adrian Ratiu, avocatul partener coordonator alfirmei.

Potrivit site-ului de prezentare, Ratiu & Ratiu oferaprintre altele servicii de renegociere si administrare ale unuiproiect de infrastructura rutiera de peste 3,4 mld. euro derulatintre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale(CNADNR) si un investitor american, a acordat o opinie legalaprivind achizitia de aeronave in valoare de peste 18 mil. euro,precum si asistenta juridica catre autoritati publice in mai multeproiecte de concesiune de lucrari in domeniul parcajelor subterane(peste 50 mil. euro) si comunicatiilor (peste 200 mil. euro).

"In firmele de avocatura poti gasi expertiza pe care nu o aiintotdeauna la indemana in curtea proprie, precum si echipe maimari de avocati de care nu ai nevoie pe tot parcursul anului.Practica de zi cu zi a juristilor de prin ministere este diferitade procedura si avocatura de instanta practicata de avocatii dinfirmele de profil in fiecare zi", apreciaza avocatul Daniel Voicu,partener principal al firmei Voicu Filipescu. Pe de alta parte,avocatul admite ca "mai sunt si smecherii" in procesul de atribuirea unor contracte.

Avocatii iau bani pentru drumuri si autostrazi, daracestea intarzie

Firma Mihalcescu & Asociatii, formata din avocati care aufost coordonati de catre "parintele constitutiei", fostul senatorPSD Antonie Iorgovan, a castigat anul trecut un contract de 7,5mil. lei (1,8 mil. euro) de la CNADNR pentru "prestari servicii deconsultanta, asistenta juridica si reprezentare in vedereadobandirii prin expropriere a imobilelor necesare constructieidrumului expres Petea-Satu Mare-Baia Mare (km. 0 - km. 54) - jud.Satu Mare".

Firma, condusa acum de avocatul Ana-Maria Mihalcescu numara doarcinci avocati in cadrul biroului din Bucuresti, potrivit datelor dela Barou, dar are sedii secundare si in Resita, Simeria si SatuMare. Un contract mai mic, de 1,3 mil. lei (400.000 de euro) a fostatribuit unei firme formate din doi avocati - Pavel Daniel si PavelElvira - asociatii firmei Pavel si Asociatii, pentru acordarea deasistenta juridica pentru realizarea exproprierilor necesareexecutarii lucrarilor de reabilitare a "sectorului DN 24 limita dejudet Galati-Vaslui pana la Crasna si DN 24B Crasna-Albita".

Firma de doi avocati poate insa subcontracta la randul ei altiavocati cu privire la realizarea acestui proiect.

Pentru cele mai multe contracte de servicii juridice suntorganizate licitatii, in cadrul carora, de regula, pretul cel maimic reprezinta principalul criteriu de atribuire.

Contracte cu statul merg si la firmele mari

Contracte pentru exproprieri atrag insa si firmele mari deavocatura, cum s-a intamplat la inceputul acestui an cu firmaBostina & Asociatii,care a castigat licitatia pentru asigurareaserviciilor juridice de expropriere a proprietatilor aflate petronsonul Cernavoda - Medgidia al autostrazii spre Constanta.Potrivit datelor de pe site-ul CNADNR, Bostina & Asociatii arurma sa incaseze 350.000 de euro in decurs de sase luni pentruexproprierea a 760 de imobile situate pe o portiune de 19 kilometriai viitoarei autostrazi.

Bostina a mai avut de-a lungul timpului contracte cu institutiipublice sau firme cu actionariat de stat, asistand ConsiliulJudetean Bacau la contractul de concesiune pentru modernizareaaeroportului din oras, Ministerul Educatiei la negocierea unuicontract de furnizare de calculatoare de 150 de milioane de euro,Primaria Iasi la parteneriatul pentru dezvoltarea proiectului Palasdin Iasi sau CFR Marfa la atragerea unei finantari de 120 mil.euro.

Unul dintre cele mai mari contracte de asistenta atribuite inultimii ani a fost cel pentru realizarea autostrazii Ploiesti -Brasov, castigat de consortiul format din firmele Louis Berger SAS,Louis Berger Group, Credinvest Finance International si TucaZbarcea & Asociatii. Cele patru firme urma sa incaseze aproapepatru milioane de lei pentru elaborarea documentatiei si asistareain procesul de atribuire a contractului de concesiune.

Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor firmeiTuca Zbarcea & Asociatii (TZA), liderul pietei avocatiale infunctie de veniturile incasate in ultimii doi ani, aproximativ 15%din cifra de afaceri pe 2009 a provenit din sectorul public, respectiv 3,5 milioane de euro, tinandcont de o cifra de afaceri de 22,7 mil. euro.

Un alt contract important cu o autoritate publica al firmei TucaZbarcea & Asociatii, finalizat pe parcursul anului trecut, afost asistarea Ministerului Finantelor in procesul intentat de EDFServices la ICSID, prin care erau solicitate daune de peste 100 demilioane de dolari ca urmare a unor acuzatii de coruptie. TucaZbarcea, in consortiu cu White & Case, au aparat statul laWashington, tribunalul luand decizia achitarii de catre EDF a unordaune in valoare de 6 milioane de dolari.

Cei mari au lucrat pe privatizari

Cele mai mari privatizari locale - Petrom, BCR, Romtelecom,Automobile Craiova, Electrica Muntenia Sud sau Banca Agricola(Raiffeisen) - au fost impartite de-a lungul timpului intre marilefirme de avocatura care au incasat onorarii importante din acesteproiecte si au castigat notorietate.

Cei de la Tuca Zbarcea au asistat la rascumpararea pachetului deactiuni detinut de Daewoo Motor la Automobile Craiova si vanzareaulterioara a fabricii catre Ford. In acelasi timp, NNDKP aconsiliat juridic statul la vanzarea BCR si Romtelecom, in timp cebritanicii de la Linklaters au fost consultantii statului laprivatizarea Petrom.

Avocatii de la Musat & Asociatii s-au ocupat derestructurarea Termoelectrica si Posta Romana in vederea uneiviitoare privatizari si au asistat statul la vanzarea BanciiAgricole catre Raiffeisen, una dintre primele privatizari ale uneibanci locale. Cat de profitabile au fost aceste contracte pentruavocati? Ramane o necunoscuta daca si in avocatura se adeverestezicala ca "cele mai bune contracte sunt cele cu statul".

Precizare

Ulterior publicării acestui articol, reprezentanţii firmei deavocatură Mihălcescu & Asociaţii au ţinut să facă următoareleprecizări:

"Firma noastră a câştigat licitaţia datorită faptului că a avutcea mai bună ofertă, atât din punct de vedere al ofertei tehnice,cât şi din punct de vedere al ofertei financiare.

Contractul în cauză încă nu a fost derulat, astfel încât firmanoastră nu a încasat încă nici un euro din milioanele la carefaceţi referire. Precizăm faptul că încasarea onorariilorcontractuale se face abia după ce se prestează efectiv serviciul,ceea ce înseamnă că noi suportăm practic în avans costurilelucrării.

Noi am dovedit în instanţă că, împreună cu colaboratorii noştri,avem capacitatea profesională de a executa acest contract".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO