ZF România 100 de idei

Eternul potenţial agricol al României: În ultima sută de ani, suprafeţele cultivate cu grâu şi porumb au rămas aproape la acelaşi nivel. A crescut rapiţa de peste 10 ori

18.05.2018, 00:06 Autor: Roxana Petrescu

Suprafeţele cultivate cu grâu şi porumb, cele mai importante culturi din România, au crescut cu mai puţin de 20% în ultima sută de ani, dar în schimb s-a înregistrat o evoluţie peste aşteptări în ceea ce priveşte cultura de rapiţă, acolo unde suprafeţele au crescut de peste 10 ori.

Pe de altă parte, România a înregistrat scăderi pe linie la culturile de orz, ovăz şi secară, după cum arată datele  Institutului Naţional de Statistică pentru anii 1915, respectiv 2016.

Stagnarea suprafeţelor plantate cu grâu şi porumb oglindeşte lipsa aplicării politicilor de dezvoltare în domeniul agricol, refrenele privind eternul potenţial local intonate în ultimele decenii nefiind de mare ajutor.

Valoarea producţiei agricole a ajuns la 17,8 mld. euro în 2017, potrivit datelor estimative publicate de Eurostat, cu 15%, respectiv 2,4 mld. euro, mai mult faţă de anul precedent, o creştere care se datorează în special recoltelor mai bogate din sectorul vegetal. Valoarea producţiei ramurii agricole este formată din valoarea producţiei vegetale, valoarea producţiei animale şi servicii agricole.

România s-a menţiunt pe locul opt în topul celor mai mari puteri agricole din UE în 2017, în ciuda producţiilor mai bogate obţinute anul trecut, după Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Polonia.

Mai mult, în ciuda anului record de producţie agricolă, importurile alimentare ale României au ajuns la un record istoric, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

Astfel, în primul semestru din 2017, importurile României au totalizat 36,7 miliarde de euro, din care 8,8% au fost importuri de alimente - 3,2 miliarde de euro.

Această sumă n-a mai fost consemnată după 1989 şi este dublă faţă de cea din semestrul I din 2008.

roxana.patrescu@zf.ro

 

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania