ZF România 100 de idei

Radu Timiş, Cris-Tim: Trebuie dezvoltate cooperativele agricole chiar dacă acum nu vrem să lucrăm împreună

27.06.2018, 00:08 Autori: Roxana Petrescu , Mădălina Dediu Panaete

Radu Timiş, antreprenorul care împreună cu familia sa controlează Cris-Tim, liderul pieţei de mezeluri, dă exemplul Danish Crown ca modalitate de funcţionare a unei cooperative agricole, aceasta fiind forma de organizare care poate schimba felul în care se face agricultura pe plan local.

Ce presupune însă modelul danez propus de antreprenorul român, „idee“ care a stat la baza formării celui mai mare exportator de carne de porc la nivel global?

Danish Crown (Danemarca) este, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei, cel mai mare exportator de carne de porc la nivel global, dar şi cel mai mare procesator de carne de porc din Europa.

„Compania funcţionează sub forma unei cooperative cu răspundere limitată, deţinută în proporţie de 100% de fermierii danezi care asigură necesarul de porci şi vaci pentru companie“, se arată în raportul din 2017 al Danish Crown. Mai departe, carnea luată de la acţionarii săi este procesată în propriile unităţi de pro­duc­ţie, printre care se numără şi Tulip, brand cu­noscut mai ales pentru conservele de carne, şi livrată către consumatori din 130 de ţări.

La final, profiturile realizate de Danish Crown sunt împărţite între crescătorii de animale, acţionarii acestei structuri. Informaţiile fi­nan­ciare arată că anul trecut businessul Danish Crown a ajuns la circa 8,3 miliarde de euro, în creştere cu 3% faţă de anul precedent.

Profitul net a fost de 271 mil. euro. Spre comparaţie, cea mai mare cooperativă agri­colă din România a ajuns anul trecut la un busi­ness de 31 mil. euro. „Unul dintre modelele din alte ţări pe care România le-ar putea urma este cel al sprijinirii cooperativelor agricole, aso­ciaţiile. Încă nu vrem şi nu putem să lucrăm îm­preună. Probabil că ar trebui să fie şi o le­gis­laţie mult mai simplă în sensul acesta. De exem­plu, dacă nu mai vor să facă business împreună, trebuie să se poată despărţi de ceilalţi membri ai asociaţiei mult mai uşor, să nu mai fie frica asta de a pierde tot ce a construit fermierul până atunci“, spune Radu Timiş dând exemplul de funcţionare al Danish Crown.

„Nu înţeleg de ce nu facem mai repede ceva în sensul acesta“, mai spune antreprenorul.

Grupul Cris-Tim are în portofoliu trei categorii mari de produse şi anume mezeluri, lactate şi produse ready-meal (mâncare gata preparată). Antreprenorul Radu Timiş deţine multe companii în grup: Recunoştinţa Prod-Com, care administrează fabrica de mezeluri de la Filipeştii de Pădure, Eco-Ferm, care operează divizia de producţie şi procesare a laptelui, Impex Cristim, care reprezintă divizia de preparate şi reţeaua de magazine, şi Cristim2Prodcom (distribuţia de produse din carne şi lapte). De asemenea, anul viitor va lansa şi propriul brand de vinuri.

În total, în grupul Cris-Tim lucrează 2.600 de oameni.

 

Lucrurile se mişcă

În contextul extinderii agresive a grupurilor internaţionale de retail, fermierii români au început să înţeleagă că doar prin asociere mai pot ţine piept forţei de negociere a multinaţionalelor.

Potrivit informaţiilor disponibile, cele mai mari zece cooperative agricole din România au avut afaceri cumulate de 652 mil. lei (143 mil. euro) în 2017, cu 63% mai mult faţă de anul 2016, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cea mai mare cooperativa agricolă din România este Aaylex Agro, cu afaceri de 142 mil. lei (31,2 mil. euro) sub care operează fabrica de hrană pentru pui a producătorului de carne de pui marca Coco Rico, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei.  

Cooperativele au prins din nou viaţă în România pe măsură ce fermierii au înţeles că investiţiile sunt mai uşor de suportat prin cooperative, accesul la pieţe de desfacere este asigurat, iar materiile prime agricole sunt mai ieftine dacă sunt cumpărate în cantităţi mari. 

„Modelul amintit, Danish Crown, include toate activităţile, pornind cu creşterea porcului, abatorizare şi apoi vânzare. Este un adevărat model naţional şi poate fi replicat şi la noi.“

În 2017, în România activau 471 de coopertive agricole, din care 217 aveau cifra de afaceri mai mare de zero, potrivit datelor publice.  Anul trecut, cele 271 de cooperative din România au avut afaceri cumulate de 991, 2 mil. lei (217 mil. euro), înregistrând un profit net de 18,3 mil. lei (4 mil. euro), rezultate obţinute cu ajutorul a 753 de salariaţi, potrivit datelor Registrului Comerţului.

 

Dezvoltaţi infrastructura

La rândul său, Timiş spune că infrastructura rămâne esenţială în economia oricărui plan pentru dezvoltarea pe termen lung a României. „Cred că industria prelucrătoare va sta la baza creşterii economice a României, sector care aduce şi astăzi plus valoare economiei, iar o oportunitate ar fi dezvoltarea infrastructura. În momentul în care construieşti una-două autostrăzi, efectele se duc pe orizontală, toată lumea are de câştigat.“

Recent, antreprenorul a precizat că vizează deschiderea unei fabrici în Anglia sau în Spania, la baza deciziei stând faptul că jucătorul exportă 15% din producţie, dar în acelaşi timp importă o bună parte din materia primă necesară realizării produselor. 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania