Storia

România avea acum 100 de ani aproape un milion de bovine în plus. Acum importă lapte şi brânză de peste 300 de milioane de euro şi exportă materii prime

31 mai 2018 Autor: Roxana Petrescu

♦ Evoluţia numărului de bovine din România în ultima sută de ani oferă puţine motive de bucurie, în acest moment produsele lactate fiind printre cele mai importante produse agroalimentare aduse de peste graniţe.

Potrivit statisticilor din 1916, la acel moment România avea 2,93 de milioane de bovine. În 2016 însă, tot datele oficiale arată că numărul acestora a ajuns la 2,04 milioane de capete.

Mai mult, numărul total de bovine al Româ­niei a scăzut cu 1,9%  în 2017, la puţin peste 2 mil. capete, potrivit datelor INS. Faţă de anul 2006, efectivele de bovine au scăzut cu peste 30%.

Numărul de porcine a scăzut şi el anul trecut, cu 6,4%, până la 4,4 milioane capete, în timp ce efectivul de păsări a scăzut cu 3,2% în aceeaşi perioadă, la 73,3 milioane capete, potrivit INS.

Sigurele efective de animale care cresc con­stant sunt cele de ovine şi caprine, care au ajuns în 2017 la 11,4 milioane capete, res­pectiv cu 36,6% mai mult faţă de anul 2006. De exemplu, în 1916 în România erau 7,81 de milioane de oi şi 0,3 milioane de capre. În ciuda potenţialului agricol local, car­nea de porc şi lactatele sunt printre prin­cipalele produse agroalimentare aduse din străină­tate, după va­loarea importurilor din 2017, potrivit datelor Mi­nisterului Agricul­turii (MADR), în condiţiile în care România nu are suficiente animale pen­tru a acoperi necesarul de con­sum, potrivit spe­cialiştilor din piaţă.

Paradoxul agriculturii ro­mâ­­neşti provine însă din faptul că Ro­mâ­nia exportă materia pri­mă şi im­portă produse cu va­loare adău­gată.

Spre exem­­plu, anul trecut Ro­mânia a exportat po­rumb (principala sursă de hrană pentru porci şi păsări) de 730 mil. euro, şi a adus carne de porc din import de 475 mil. euro, potrivit datelor MADR. Importurile de produse lactate au fost de 314 mil. euro anul trecut. Potrivit ce­lor mai re­cen­te informaţii, circa o treime din lac­ta­tele im­por­tate provin de la fermierii din Polonia şi Ungaria.

În total, importurile de produse agro­alimentare au ajuns la 7,1 mld. euro în 2017, deficitul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) din acest sector fiind de peste 850 mil. euro anul trecut, potrivit datelor MADR.

Exportul de produse agroalimentare ale României a ajuns la peste 6,2 mld. euro anul trecut, principale produse exportate de România fiind  grâul (1 mld. euro), porumbul (730 mil. euro), rapiţa (580 mil. euro), floarea-soarelui (520 mil. euro), orzul (220 mil. euro) şi bovinele vii (200 mil. euro).

O campanie Ziarul Financiar și Storia