ZF România 100 de idei

Un secol într-un pahar: suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie a crescut de 2,5 ori în ultimii 100 de ani. România, în top 10 european la producţia de vin

25.05.2018, 00:08 Autor: Roxana Petrescu

♦ Suprafeţele cultivate cu viţă - de - vie au crescut semnificativ în ultimul secol, consumul de vin revenind anul trecut pe plus ♦ Statisticile arată însă că piaţa de vin are un bun potenţial de creştere şi în viitor în contextul în care consumul per capita al unui român este de 20 de litri pe an, în timp ce în Franţa, Portugalia sau Italia este dublu.

Potrivit datelor disponibile din anuarele statistice de acum 100 de ani, în 1915 în România erau cultivate 69.219 de hectare cu viţă de vie, pentru ca 100 de ani mai târziu, în 2016, suprafaţa cultivată să ajungă la 178.151 de hectare.

Datele mai recente arată că şi anul trecut suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie a crescut până la 182.363 de hectare, acestea fiind însă datele CrameRomania.ro, care citează ONVPV (Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole).

Astfel, România este pe locul 5 în UE la suprafaţa plantată cu viţă-de-vie, după Spania, Franţa şi Italia. Pe piaţa locală, în top zece cele mai importante soiuri de struguri după suprafaţa cultivată se află patru nume locale şi şase străine. La vârf, clasamentul este format din Fetească Regală (12.661 hectare), Fetească Albă (12.383 ha) şi Merlot (11.368ha). Cele trei sunt de altfel singurele soiuri cu o suprafaţă de peste 10.000 de hectare şi au împreună 20% din totalul suprafeţei de viţă-de-vie.

Cea mai mare parte a producţiei de vin, care anul trecut a ajuns la 5,3 milioane de hectolitri, se consumă intern, piaţa cunoscând o dezvoltare sănătoasă marcată prin multe iniţiative antreprenoriale.

„Cererea internă foarte mare îi determină pe producătorii români să îşi orienteze eforturile către România şi nu către export. Mai mult, preţul de export este mai mic decât cel de pe piaţa locală, astfel că situaţia are o explicaţie clară”, afirma recent Dan Balaban, antreprenorul care deţine împreună cu oenologul Bogdan Costăchescu producătorul de vinuri premium Davino. El mai spunea că piaţa locală creşte puternic, un exemplu fiind chiar businessul său.

Potenţial mai este. Astfel, un român consumă în medie 20,5 litri de vin pe an. În Portugalia însă, ţară cu o tradiţie în domeniul vinului salutată la nivel global, consumul este de 45 de litri de vin pe an pe locuitor. Pe poziţiile următoare se află Franţa şi Italia, doi dintre cei mai mari producători de la nivel mondial.

În România există circa 250 de companii care au CAEN-ul „Fabricarea vinurilor din struguri”. Acestea aveau afaceri cumulate de aproape 800 mil. lei în 2016 (ultimul an pentru care există date), în urcare cu 15% faţă de anul anterior. Avansul este susţinut de apariţia în ultimii ani a unui număr important de crame butic ce pariază pe segmentul premium.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania