ZF România 100 de idei

Teofil Mureşan, Electrogrup: Sistemul de achiziţii publice trebuie regândit. Unora nu le plac capitalismul şi sistemul privat

11.06.2018, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

♦ Refacerea şcolilor de meserii şi alinierea acestora la tendinţele din statele dezvoltate dublată de o politică inteligentă privind importul de forţă de muncă sunt obligatorii în contextul în care cel mai probabil economia României se va îndrepta spre domenii puternic tehnologizate, spune Teofil Mureşan, fondatorul holdingului Electrogrup Infrastructure (E-INFRA), un business de peste 107 milioane de euro ♦ Regândirea sistemului de achiziţii publice ar putea fi la rândul său o soluţie pentru stimularea creşterii companiilor locale.

„Creşterea României se va baza pe industriile care folosesc multă tehnologie, precum IT&C, inteligenţa artificială, domeniul medical şi al serviciilor, împreună cu manufacturarea în industrii care cer un nivel ridicat de pregătire a forţei de muncă: aeronautică, transport, centrale electrice, militar. Pilonii care vor putea susţine aceste sectoare sunt educaţia aplicată şi importul forţei de muncă, acolo unde nu putem acoperi deficitul din resurse naţionale. Toate acestea pot fi realizate doar cu politici şi strategii inteligente şi cu o viziune pe termen lung”, crede Mureşan.

Omul de afaceri mai spune că dincolo de importul de forţă de muncă, demararea marilor proiecte de investiţii îi poate aduce înapoi pe românii plecaţi peste granţe.

„Proiectele mari în infrastructură pot oferi sa­larii apropiate de salariile la nivel eu­ro­pean.”

 

Care sunt urgenţele?

Electrogrup Infrastructure (E-INFRA), holding înfiinţat anul trecut de Teofil şi Simion Mureşan împreună cu Marian Pantazescu pentru a unifica cinci companii din domeniul infrastructurii, a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 107,5 milioane de euro, reprezentând o creştere cu 39% faţa de 2016, şi un profit operaţional consolidat EBITDA de 22,57 milioane de euro, în creştere cu 38%, conform auditului IFRS.

Holdingul Electrogrup Infrastructure cuprinde cinci companii: Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL şi WESEE SRL. Electrogrup, compania fanion a holdingului, a fost înfiinţată în 1997, devenind unul dintre cei mai mari furnizori de servicii şi soluţii pentru industria energetică.

„Cred că urgenţele care trebuie adresate acum sunt automatizarea şi digitalizarea proceselor şi a procedurilor din sectorul de stat, refacerea şcolilor de meserii şi alinierea acestora la curricula ţărilor dezvoltate, investiţii masive în spitale noi, şcoli noi, transport, tot ceea ce defineşte tehnologia şi infrastructura modernă.”

 

Un sistem de achiziţii nou şi lecţia de antreprenoriat

Ca antreprenor, Teofil Mureşan spune că influenţa statului în economie încă este prea puternică, deşi România a trecut la începutul anilor 2000 printr-un proces masiv de privatizări. „Statul are o influenţă prea mare în economie şi nu este pregătit pentru competiţie şi business. Sistemul de achiziţii publice trebuie regândit. Unora dintre autorităţi nu le plac capitalismul şi sectorul privat.”

Un alt lucru care ar duce la creşterea importanţei antreprenoriatului în România este educaţia dedicată în acest sens. Scutirea de taxe pentru start-up-uri, dar şi predictibilitatea mediului legislativ sunt la rândul lor menţionate de Mureşan.

În timp ce tehnologia va genera oportunităţi de business, multe sectoare vor trece prin transformări importante, crede Teofil Mureşan, regândirea sistemului de educaţie fiind unica soluţie pentru ca România să poată trece cu bine prin această transformare.

„Cred că în mare pericol sunt industriile cu un grad mare de poluare, combinate chimice, metalurgie, exploatarea cărbunelui. În UE va fi aproape imposibil să produci poluând. Altel domenii care se vor diminua mult sunt comerţul tradiţional, care se va muta online sau asigurările auto, odată cu apariţia maşinilor self-drive.”

În legătură cu propriul business, Mureşan spune că regruparea operaţiunilor într-o structură de tip holding urmăreşte atât valorificarea oportunităţilor generate de nevoia de infrastructură modernă în aproape orice domeniu, cât şi funcţionarea entităţii ca o multinaţională.

„Electrogrup Infrastructure îşi propune să atragă finanţare pentru creştere organică în domeniile în care activează, dar şi pentru continuarea proceselor de achiziţii şi fuziuni în România şi în alte ţări.”

 

Intraţi în contact şi cu alte idei pentru România de mâine accesând platforma  www.zf.ro/romania100

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania