Special

2012, un an pierdut: economia a fost ciuruită de tensiunile politice şi de insolvenţe

2012, un an pierdut: economia a fost ciuruită de tensiunile politice şi de insolvenţe

Autor: Roxana Pricop

21.12.2012, 00:09 1377

Ziarul Financiar a făcut bilanţul celor mai importante o sută de evenimente din 2012, din care reiese cât de zbuciumat a fost anul pe cale să se încheie.

De la şocul intrării în insolvenţă a celui mai mare producător de energie ieftină Hidroelectrica la turbulenţele cursului valutar alimentate de suspendarea preşe­dintelui Traian Băsescu, de la eşecul privatizării CupruMin la spectacolul televizat al privatizării Oltchim, anul 2012 a ţinut în corzi întreaga Românie. Cel mai mare şoc al anului a fost intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, care asigură un sfert din energia necesară României. Deşi era programată să se listeze la bursa din Bucureşti, compania de stat a intrat în insolvenţă pentru a scăpa de contractele păguboase cu "băieţii deştepţi".

Capitolul insolvenţe a fost completat de cea a celui mai mare transportator român, edy spedition, de falimentul reţelei de magazine Minimax Discount, condusă de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a deschis procedura pentru declararea falimentului şi a lăsat în urmă peste 500 de creditori. Au urmat ieşirea de pe piaţa locală a producătorului israelian de lactate Tnuva, dar şi închiderea operaţiunilor locale de brokeraj ale ING, UniCredit, RBS şi OTP Bank.

Sectorul bancar şi-a arătat în acest an vulnerabilităţile. În toamna acestui an, fraudele bancare în care ar fi fost implicaţi directori ai BRD şi ai Volks­bank au luat prin surprindere întreaga piaţă. De asemenea, restructurările au continuat, iar BCR, cea mai mare ban­că din sistem după active, a anun­ţat în decembrie un drastic program de disponibilizări prin care vizează reducerea angajaţilor cu 17% în urmă­toarele 12-18 luni.

Veştile bune au venit în special din IT şi energie eoliană. Gigantul sud-african Naspers a cumpărat cu 83 mil. dolari eMag, cel mai mare retailer online, iar licitaţia pentru licenţele 4G a antrenat mari sume din partea celor mai mari operatori de telefonie mobilă.

România a ajuns ca în mai puţin de trei ani de zile să acumuleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de aproape 1.400 MW, echivalentul în putere al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO