Special

Armatorii greci se gândesc să-şi transfere sediile în Cipru din cauza crizei economice

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mihai Draghici

06.07.2015, 00:05 1223

Transportatori navali din Gre­cia analizează posibilitatea de a-şi tran­s­fera sediile în Republica Cipru, pe fon­dul instabilităţii şi incertitudinii eco­no­mice de la Atena, anunţă surse citate de publicaţia Cyprus Mail.

Directorul general al biroului ci­priot pentru activităţi navale, Thomas Ka­zakos, a confirmat că mai multe com­panii elene au început să se inte­re­seze de taxele practicate şi de alte ches­tiuni administrative.

„Ţinând cont de situaţia din Grecia, este o consecinţă normală ca unii arma­tori să îşi caute o a doua bază în Re­pu­bli­ca Cipru; dincolo de afinităţile na­ţio­na­le, sociale şi religioase, există şi coope­rarea pe care am avut-o de ani în­tregi“, a explicat Kazakos.

„Noi le oferim informaţiile, iar decizia le aparţine“, a subliniat oficialul cipriot. Kazakos a dat asigurări că in­dus­tria navală din Republica Cipru nu va fi afectată de evoluţiile negative din Grecia.

Industria transportului naval din Grecia nu plăteşte nicio taxă pe veni­tu­rile internaţionale aduse în ţară. Aşa scrie în constituţia Greciei.  Flota na­vală grecească este cea mai mare din lume şi avea în 2013 aproape 3.670 de vase, potrivit Bloomberg. Armatorii greci contribuiau cu peste 7% la PIB în acel an şi asigurau 192.000 de locuri de muncă. Flota greacă are o valoare de 106 mld. dolari, iar cei mai bogaţi cinci armatori greci au o avere cu­mu­lată de 7,6 mld. dolari. Marea majoritate a celor mai bogaţi greci au legături cu in­dustria transpor­tu­lui naval.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO