Special

Cea mai proastă veste pentru economie din acest an: Nokia închide fabrica de la Jucu. 2.200 de salariaţi ajung în şomaj. Creşterea economică firavă este în pericol

180 de euro câştigă în medie un lucrător la liniile de asamblare în fabrica Nokia de la Jucu

Trăsnet peste economia românească: Nokia pleacă de la Cluj. Care sunt consecinţele. Dosarul complet al celei mai mari dezamăgiri din business

Autor: Bogdan Alecu, Adelina Mihai

30.09.2011, 00:09 810

Grupul finlandez Nokia a anunţat, joi, că va închide fabrica de la Ju­cu, judeţul Cluj, în cadrul unui pro­gram de eficientizare şi re­ducere a costurilor, iar 2.200 de an­gajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul fin­landez.

Procedurile de închidere a fa­bri­cii vor fi derulate până la sfârşitul anului.

Angajaţii au primit după şe­dinţa cu conducerea companiei o hârtie în care sunt anunţaţi că fa­bri­ca urmează să funcţioneze pâ­nă la sfârşitul anului, iar ei să fie plă­tiţi până la sfârşitul lunii mar­tie 2012. Potrivit docu­men­tului, an­gajaţii Nokia vor bene­fi­cia de un pa­chet compensatoriu care va fi co­municat imediat după fi­na­liza­rea consultărilor cu sindicatul.

Preşedintele grupului finlan­dez, Stephen Elop, a declarat că Nokia va căuta potenţiali investitori interesaţi de fabrica de la Jucu, cu intenţia de a vinde această unitate către o altă companie.

El a arătat totodată că a avut discuţii în ulti­mele 12-18 ore cu Guvernul de la Bucureşti, anun­ţând oficialii despre decizia Nokia de a pleca din România.

Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, mi­niş­trilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că Guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o ase­me­nea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.

Nokia a început producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Într-un comunicat intern al companiei Nokia ex­plică retragerea de la Jucu ca fiind determinată de situaţia actuală de pe piaţa europeană.

"Avem în plan oprirea producţiei la fabrica din Cluj, România, până la finele lui 2011. Ne vom alinia planurile de producţie în linie cu cere­rea de pe piaţa europeană. Mai exact, vânzările de smartphone-uri au înregistrat o creştere pe piaţa europeană, în timp ce vânzările telefoanelor mobile din segmentul inferior de preţ au scăzut, iar majoritatea celor produse la Cluj erau din acest segment. Este dureros, dar necesar şi recu­noaş­tem că această decizie va avea un impact sem­ni­ficativ asupra angajaţilor, familiilor şi asu­pra comunităţii locale. Vom face tot ce putem pen­tru a ne ajuta colegii", scrie într-o scrisoare internă a Nokia.

Decizia oficială a Nokia pri­vind închiderea fabricii de la Jucu (Cluj) a fost determinată de că­de­rile de pe bursă şi de competiţia de pe piaţa de smart­phone-uri, potri­vit lui Viorel Gă­vrea, directorul ge­neral al Teta­rom, parcul indus­trial în care a fost construită fa­bri­ca Nokia România.

"După ce au produs primul telefon în februarie 2008, nimeni nu se aştepta ca fabrica să se închidă în trei ani. Cred că s-a luat la acel moment o decizie greşită de management, altfel nu-mi explic. Ceea ce s-a întâmplat cu Nokia la nivel internaţional, căderile de pe bursă şi competiţia de pe piaţa de smartphone-uri au determinat această decizie", a spus Găvrea.

Potrivit lui Găvrea, în cadrul Nokia lucrau 1.700 de angajaţi cu carte de muncă, iar în mo­mentele de vârf ale producţiei - înainte de Paşti şi de Crăciun - ajungea şi la 4.000 de angajaţi.

Printre firmele afectate de retragerea investiţiei Nokia se numără şi transportatorii DB Schenker Romtrans şi E Van Wijk, care au înche­iate contracte de transport. Până la închi­derea edi­ţiei reprezentanţii celor două firme de trans­port nu au oferit nicio declaraţie.

"Aceste contracte au tarife preferenţiale deoarece reprezintă transporturi speciale. Toate camioanele sunt echipate cu senzori care pot alerta firmele de securitate. Spre exemplu, dacă un transport obişnuit costă 0,95 euro pe kilometru, un transport de telefoane mobile poate costa până la 1,2 euro pe kilometru", a spus Marilena Matei, analist al pieţei de transporturi.

Anunţul Nokia privind închiderea fabricii de la Jucu vine la cinci luni după ce finlandezii au anunţat că vor închide centrul de cercetare de la Cluj unde lucrau 120 de programatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO