Special

Cea mai valoroasă arhivă de business a României: universul de produse construite de Ziarul Financiar

Cea mai valoroasă arhivă de business a României:...

Autor: Dana Ciriperu

15.09.2014, 15:00 514

Transformarea Ziarului Financiar din cel mai citit cotidian de business într-o platformă a comunităţii de afaceri se vede cel mai bine „în arhiva“ de anuare editate de ZF, multe dintre produsele de top care com­ple­tea­ză ediţia print a zia­rului aflân­du-se aproa­pe de a zecea ediţie.

Proiectul celor mai valoroase 100 de companii din Româ­nia, aflat în acest an la a noua ediţie (no­iem­brie 2014) a pornit în 2006 din dorinţa de a avea un reper de preţ al busi­nessului local, în­tr-un context în care piaţa intrase pe ra­darul investitorilor stră­ini, iar tran­zac­ţi­ile semnate la acea da­tă aduceau în prim-plan valori des­prinse parcă din­tr-o altă lume pentru fir­mele ro­mâneşti.

În 2006, spre exem­plu, grupul in­dian Ranbaxy plătea 324 mil. dolari pen­tru a cumpăra fabri­ca de medi­ca­mente Terapia din Cluj într-o tranzacţie re­cord care a multiplicat de zece ori banii inves­tiţi de fondul de in­ves­tiţii Advent în Tera­pia. În aceeaşi industrie, nouă ani mai târziu, la jumă­tatea lui 2014, gigantul britanic GlaxoSmithKline anunţa că va pune lacăt pe fabrica de medicamente Euro­pharm Braşov, al doilea mare business local din producţia farma, după Terapia. Despre toate aceste mutări aţi aflat din paginile ZF, iar „culisele“ acestor decizii sunt dezbătute pe larg în anuarele ZF.

Despre tran­zac­ţii, despre cei care miş­că banii în Româ­nia, despre cei care pariază pe piaţa locală în timp ce alţi competitori fug de ea, despre vulturii crizei – cei care au preluat active la dis­counturi semnifi­cative, citiţi de şapte ani în Anuarul Top Tranzacţii – ca­ta­logul care des­chi­de la început de pri­mă­vară seria de „abece­dare“ pe care ZF le oferă cititorilor săi.

Primul anuar ZF care va împlini zece ani este catalogul „Cei mai mari ju­că­tori din economie“, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale, care pre­zintă începând din 2006 evo­luţia celor mai importante 80 de pieţe din bu­si­nessul românesc, cu lideri, nou-intraţi, răs­tur­nări de ierarhii, acţio­nari şi ten­din­ţe.

În Româ­nia, 1.200 de firme ge­ne­rea­ză pes­te jumătate din cifra de afaceri de 250 de miliarde de euro rapor­tată anual de toate com­paniile locale. Peste 70% dintre aces­te com­pa­nii sunt „actori“ ai anua­rului Cei mai mari jucători din eco­nomie, care va ajun­ge în vara anului 2015 la a zecea ediţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO