Codaşi la citit

Cea mai vândută carte din România: 22.000 de exemplare. Bestsellerul din Franţa se vinde de 80 de ori mai bine

27 mar 2012 Autor: Mirabela Tiron

Ziarul Financiar şi-a propus să realizeze un top al cărţilor cel mai bine vândute din România în 2011, însă la solicitare au răspuns doar editurile Polirom, Curtea Veche, Humanitas, care a trimis doar tirajul, şi grupul ALL, care a oferit doar o listă cu numele cărţilor fără a preciza cifrele de vânzări. Asociaţia Editurilor din România nu are nicio statistică cu privire la acest aspect din cauza "lipsei de transparenţă" de pe piaţa de carte.

Cartea cel mai bine vândută din România, semnată de principele Radu al Ro­mâniei, a ajuns la 22.000 de exemplare anul trecut, potrivit datelor obţinute de ZF, faţă de 1,75 milioane de exemplare câte au fost vândute în Franţa de cel mai bun titlu. Numărul exemplarelor vândute poate fi considerat un indicator al consumului de carte.

Deşi populaţia României este de doar trei ori şi jumătate mai mică faţă de cea a Franţei, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de cinci ori şi jumătate mai redus, numărul de exemplare din cea mai vândută carte este de aproape 80 de ori mai mic, potrivit calculelor ZF.

"Indignez-Vous" (Indignaţi-vă), de Stephane Hessel, cel mai bine vândută carte din Franţa în 2011, a ajuns la 1,75 milioane de exemplare, în timp ce cartea "Anul Regelui", semnată de principele Radu al României, a avut doar 22.000 de exemplare. Cartea a fost publicată de editura Curtea Veche.

Cartea lui Hessel, 93 de ani, membru al Rezistenţei Franceze şi unul dintre cei care au redactat Declaraţia Drepturilor Omului, este un pamflet. Autorul cere în 32 de pagini tinerilor să privească în mod critic prezentul şi să refuze să îl accepte, pentru a-şi construi propriul viitor. Cartea a ajuns bestseller în Franţa şi ulterior în alte ţări.

La nivel mondial s-au vândut 380 de milioane de cărţi anul trecut, în valoare de 4,2 miliarde de euro, similar cu nivelul de anul anterior, potrivit unui studiu al GfK.

"Educaţia este superficială"

"Consumul de carte în România este dramatic, cred că suntem pe ultimul loc în Europa. Una dintre cele mai căutate cărţi ale editurii noastre a reuşit să ajungă în 10 ani la aproape 150.000 de exemplare (Dale Carnegie, "Secretele succesului"). Suntem departe de Franţa în ceea ce priveşte consumul de carte", explică Iren Arsene, directorul general al editurii Curtea Veche.

Potrivit unei analize din Les Echos, 90% din francezi au citit anul trecut o carte pe lună. Aşa se explică şi cele 1,7 mi­lioane de exemplare vândute din Indignaţi-vă de Stephane Hessel. În 2010, circa 13,1% din cărţi s-au vândut online în Franţa, în timp ce tirajele editurilor s-au redus.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu naţional realizat în cadrul programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates şi citat de Me­diafax, doar 42% din români citesc o carte o dată pe an, iar aproape un sfert dintre români nu merg la bibliotecă.

"Educaţia este superficială în România, iar din această cauză tinerele generaţii vor plăti un preţ foarte mare", a spus Iren Arsene.

Ea menţionează că una dintre cauzele care stau la baza consumului redus de carte este şi numărul mic de librării, doar 300 în toată ţara, deci un sistem de distribuţie deficitar.

"Românului i-a lipsit librăria de unde să îşi cumpere cărţi, de aceea a uitat de acestea. Nu ne-am făcut un obicei din a citi. Mai mult, nu avem programe de lectură şi nu există o bibliografie pentru cultura generală a şcolarilor. Porivit unui studiu la nivel european, 50% din adolescenţii români au probleme în interpretarea unui text la prima vedere. Cum să fim competitivi şi să concurăm cu francezii, germanii şi ungurii în această situaţie?"

Iren Arsene precizează că în Ro­mânia se vorbeşte mereu de alte probleme, însă nu şi de cea a consumului redus de carte.

Cele mai mari patru edituri de pe piaţa locală, Polirom, grupul All, Humanitas şi Curtea Veche, au finalizat anul trecut cu afaceri totale de 13 milioane de euro, nivel puţin sub cel din 2010. Cererea pentru cartea de pe rafturile librăriilor nu a fost în creştere, dar în schimb s-a remarcat un interes mai mare pentru cărţile la promoţii vândute online şi pentru cele în format digital, potrivit editurilor.

"Lipsă de transparenţă"

"Piaţa de carte suferă masiv. Tirajele editurilor din România sunt mult sub cele din Ungaria sau Franţa din cauza obiceiurilor de lectură ale românilor. Consumul de carte nu a prins în România. În alte ţări lectura este o nevoie zilnică. Mi-e greu să cred că în ultimul deceniu vom găsi cărţi care să depăşească o sută de mii de exemplare pe piaţa locală", a spus Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţei Editorilor din România (AER).

El afirmă însă că nu are statistici cu privire la cel mai vândute cărţi pe piaţa românească. Cele mai multe edituri au redus numărul titlurilor şi al tirajelor cărţilor publicate şi au distribuit cărţile în magazinele ce asigurau promovare la raft.

Piaţa de carte, inclusiv ediţiile de chioşc (volumele vândute împreună cu anumite ziare şi reviste), a fost estimată în 2010 la aproximativ 112 milioane de euro, în scădere cu circa 15% comparativ cu 2009, potrivit unui bilanţ prezentat de reţeaua de librării Diverta. Fără ediţiile de chioşc, piaţa de carte din România de anul trecut se ridica la aproximativ 60 mil. euro, mai spuneau oficialii Diverta.

Strategia de a creşte vânzările include publicarea unor titluri atractive pentru consumatori, promoţiile şi vânzările directe la târguri.

Consumul de carte din România ne plasează pe ultimul loc în cadrul ţărilor din Uniunea Europeană, având în vedere că un român cheltuieşte în medie 5 euro anual pe cărţi. În ultimii trei ani mai multe edituri au optat pentru o strategie de conservare, care să le asigure supravieţuirea.

"Există puţină transparenţă pe această piaţă a cărţilor. Multe edituri nu fac publice datele cu privire la numărul de exemplare vândute, aşa cum se întâmplă în Franţa sau în alte ţări, unde lunar se raportează vânzările de carte. Nu avem un climat transparent", a spus Mitrică. Demersul de-a face statistici pe piaţa de carte este "îngrozitor" în aceste condiţii, precizează reprezentantul Aso­ciaţiei Editorilor din România.

Dincolo de statistici, marea problemă o reprezintă apetenţa scăzută pentru citit, în favoarea folosirii televizorului şi a internetului, iar consecinţele acestui lucru sunt deja vizibile şi vor fi mai grave în timp.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2012

 
Cuvinte cheie:
carte
, citit
, cititori
, Bestseller
, edituri
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 7 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (7):
Eu - 15 august 2012, 08:36

Dar de ce raportati numarul cartilor noi vandute ca si numar de carti citite? Exista anticariate, biblioteci publice, private...

BookLand - 07 mai 2012, 08:43

Pretul cartilor in strainatate este de min 2-3 ori mai mare decat la noi, va sigur. In targuri este firesc sa se aplice reduceri masive, iar asta se intampla si la noi. Nu cred ca este vorba de pretul care 'opreste' romanul de la citit, ci de...obiceiul de consum. Dupa revolutie situatia s-a schimbat: zecile de canale TV si rata de penetrare internet aproape ca in occident, alaturi de suprematia banilor (versus educatie) ne-a adus aici. Asa cum ne sunt tratati profesorii, asa sunt privite si cartile. Din pacate...O schimbare va veni, sper, din noi toti...peste ceva vreme.

Bazaconii - 27 martie 2012, 23:25

Dar ponderea pretului unei carti in salariul unui roman ati calculat-o ? Dupa 1990, cartile au devenit extrem de scumpe, d-aia nu se vand. De parca nu am avea celuloza.. Padurile se taie si se vand la export si romanul se indobitoceste. Mai mult : Francezii au negociat cu UE neinterzicerea subventiilor pt produse culturale (subventie numita "exceptia culturala") . D-aia sunt ieftine cartile la ei.. De ce romanul cumpara carti online si nu pe hartie ? Acolo unde sunt drepturi de autor incluse in pretul cartii, ok, dar sunt si autori decedati, pt care drepturile sunt mici, iar preturile cartilor tot mari.

Dan - 27 martie 2012, 19:55

Nu inteleg de ce scrieti ca, cartea cu cel mai mare tiraj (22,000) din Romania este aia scrisa de Duda marele principe, cand mai jos aveti in tabel la Humanitas 3 carti cu tiraj mai mare de 22,000!!

si nu inteleg de ce atunci cand enumerati editurile nu pastrati ordinea cifrelor de afaceri si incepeti cu cea mai mica: Polirom.

Ursuletul SOCAT - 27 martie 2012, 18:17

Avem o problema ... MARE DE TOT!

Daca cifrele sunt reale inseamna ca s-au citit 380 milioane de carti (nou tiparite) anul trecut ... asta inseamna ca un pamantean din 18 a citit o carte noua!!!

Altfel spus, la nivel global, educatia este totalmente deficitara (nu e de mirare) si, foarte grav, monopolul este detinut de cititorii din occident.

Pe scurt, si in concluzie, analfabetismul si lipsa de educatie, la nivel global, atinge un nivel incredibil de scazut!

Daca la asta mai adaugam faptul ca, de regula, majoritatea cartilor nou tiparite sunt de proasta si foarte proasta calitate (maculatura) rezulta ca nivelul de cultura, la nivel mondial, este dramatic si de-a dreptul inspaimantator!

Comentarii???

Ana - 27 martie 2012, 15:08

Anul trecut am fost la un targ de carte intr-un orasel din Belgia si am putut lua carti de cea mai buna calitate la pretul de 1,95 eur pentru copii si maxim 5 eur pentru adulti. Erau veniti la targ cu cutii intregi de carti cei de la editura, tone si tone, iar cititorii plecau fiecare cu cate o cutie plina de diverse carti - cel putin Anul acesta am fost la recent incheiatul targ de carte din Brasov (oras de 5 ori mai mare decat cel din Belgia de care va povesteam) si am fost ffff dezamagita. Abia am putut gasi ceva cat de cat de calitate pentru copil la 20 lei. RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Andrei - 27 martie 2012, 14:54

E drept ca avem o educatie superficiala, acest aspect determinand inclusiv omiterea unui detaliu important in acest studiu. Pretul cartilor la noi este comparabil cu pretul cartilor in strainatate. Daca raportat la salariul mediu/minim cartile ar fi avut acelasi pret, atunci comparatia ar fi avut sens. Drept urmare, si editurile se fac vinovate de consumul redus de carte.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide