Special

Eşecul în managementul fondurilor europene adânceşte deficitul bugetar cu 2,5 milioane de euro pe zi până la reluarea plăţilor

Eşecul în managementul fondurilor europene adânceşte deficitul bugetar cu 2,5 milioane de euro pe zi până la reluarea plăţilor

managementul fondurilor europene

Autor: Adelina Mihai

20.02.2012, 00:06 1212

Comisia Europeană va întrerupe plăţile pentru proiectele finan­ţate din fondurile europene pentru resurse umane (prin programul POSDRU) din cauza unui "management defectuos", de­cizie ce a atras demisia directorului general care coordona programul - Carmen Ionel - la presiunea noului premier Mihai Răzvan Ungureanu.

În economie ar trebui să intre până la sfârşitul anului câte 2,5 milioane de euro pe zi din fondurile europene pentru resurse umane, însă dacă rambursările din bani europeni vor fi întrerupte, banii vor fi alocaţi de la bugetul de stat şi vor avea impact direct asupra creşterii deficitului.

Nevoia de a aloca bani din bugetul de stat pentru a finanţa proiecte europene adânceşte deficitul bugetar, care a ajuns în decembrie la 23,8 mld. lei (4,35% din PIB). Încă de la începutul crizei, oficialii mizau pe revenirea economiei ca urmare a accelerării absorbţiei de fonduri europene, însă bilanţul 2007 - 2012 arată dezastruos, cel puţin pe fondurile structurale: din cei 19,6 mld. de euro puşi la dispoziţie de UE, în economie au intrat puţin peste un miliard de euro, iar ţinta de absorbţie pentru anul acesta este de 3-4 mld. euro.

Întreruperea plăţilor făcute prin POSDRU, program care avea ca "temă" absorbţia a 700 de milioane de euro anul acesta, face ca obiectivul asumat de Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, să fie încă de la începutul anului nerealist. Pe lângă faptul că România riscă să piardă bani prin dezangajare, problema principală o re­prezintă deficitul bugetar, care ar trebui să coboare în acest an la 1,9% din PIB (estimat la 579,6 mld. lei), o ţintă şi-aşa destul de ambiţioasă şi, probabil, dificil de finanţat la costuri rezonabile.

"Concediere" prin demisie

La finele săptămânii trecute, Ministerul Muncii a transmis un comunicat de presă prin care a anunţat că premierul Ungureanu i-a cerut ministrului muncii Claudia Bo­ghicevici să o demită pe Carmen Ionel din funcţia de director general al AMPOSDRU, pentru "management defectuos".

"Doamna Carmen Ionel şi-a dat azi (joi - n.red.) demisia din funcţia de director general al AMPOSDRU", se precizează în comunicat.

Astfel, Carmen Ionel nu a fost con­cediată din funcţia de director general al AMPOSDRU, ci a fost "constrânsă" să-şi dea demisia: ea a dobândit funcţia de director general pentru un contract per­manent prin concurs în perioada în care Sebastian Lăzăroiu era ministru al muncii. O procedură de concediere într-un astfel de caz ar fi presupus o anchetă prin care să se dovedească faptul că Ionel poate fi dată afară pentru necorespundere profesională, ceea ce ar fi durat încă 4-5 luni, cel puţin.

Până la Carmen Ionel, celelalte şefe ale AMPOSDRU - Cristina Iova şi Cristina Zevedei - aveau contracte de director general interimar pentru o perioadă de şase luni, cu posibilitatea prelungirii acestora (la fel cum este cel al lui Carmen Roşu, actualul director general al AMPOSDRU).

Şefa fondurilor pe HR admite că nu vom putea absorbi toţi banii de la UE. "Salvăm tot ce se poate"

Managementul defectuos, corectat în luna martie

Noul ministru al muncii Claudia Bo­ghicievici a spus că ministerul pe care îl con­duce a luat măsuri pentru remedierea defi­cienţelor pe care autoritatea de audit le-a constatat în gestionarea POSDRU.

"POSDRU înseamnă locuri de muncă în primul rând. Ca să atingem acest obiectiv, îi vom sprijini pe beneficiari, simplificând procedurile de verificare a cererilor de rambursare şi respectând termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare, în condiţii de maximă transparenţă", a spus Boghicievici.

Cu toate acestea, beneficiarii încă raportează întârzieri de luni de zile în primirea rambursărilor, nu pot continua activităţile din proiect conform graficului din cauza lipsei de finanţare şi nici nu-şi mai primesc salariile din cauza întârzierilor la rambursare.

"Am transmis cererea de rambursare în iunie anul trecut, iar până anul acesta dosarul nu a fost nici măcar deschis. Funcţionarul care a preluat dosarul ne-a spus că nu are suficient timp pentru câte dosare are de evaluat şi că abia a ajuns la cererile de rambursare depuse în aprilie anul trecut. Eu nu mi-am luat salariul din luna octombrie", spune un beneficiar al POSDRU care a dorit să-şi păstreze ano­nimatul.

Harta incompatibilităţilor în POSDRU: pot primi rudele funcţionarilor şi ale demnitarilor salarii din fondurile europene pentru resurse umane?

Plăţi întrerupte pentru maximum şase luni

În raportul anual de control pe 2011 Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de mana­gement şi control al POSDRU. Ca urmare, plăţile pentru facturile pe care statul le-a trimis la comisie spre decontare vor fi întrerupte pentru perioadă maximă de 6 luni.

Astfel, în această perioadă 80 de funcţionari ai organismelor intermediare ale POSDRU vor merge pe teren să verifice proiectele finanţate din fonduri europene, această cercetare de teren fiind una dintre activităţile pe care trebuie să le "bifeze" autoritatea de management al programului, pentru a respecta condiţiile pe care le presupun regulamentele europene. Cristina Zevedei, fosta şefă a AMPOSDRU, a vrut să externalizeze aceste tipuri de verificări pe teren, pentru că fiecare autoritate de management are fonduri pentru asistenţă tehnică, însă nu a reuşit. Deşi s-ar fi putut externaliza şi acum această activitate - pentru a nu-i scoate pe cei 80 de funcţionari din activităţile de evaluare şi verificare a cererilor de rambursare -, ar fi durat foarte mult elaborarea caietului de sarcini şi organizarea licitaţiei.

Aceasta nu este pentru prima dată când plăţile pe POSDRU sunt întrerupte. La finele lunii martie din 2010, Bruxellesul a suspendat plăţile pentru POSDRU pentru o perioadă de trei luni tot în urma unui raport de audit care arăta că rata de absorbţie a fondurilor europene pentru HR era foarte scăzută, iar procedurile de accesare a fondurilor erau greoaie şi era necesară o îmbunătăţire a sistemului informatic.

POSDRU, primul program de finanţare de la UE care se apropie de terminarea banilor

Ce spun autorităţile

Autorităţile nu au fost foarte clare în ceea ce priveşte deficienţele depistate la POSDRU, susţinând că se referă la "procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel". Comisarul european Dacian Cioloş spunea la finele săptămânii trecute că, cel mai probabil, Comisia Europeană va anunţa în curând o posibilă întrerupere a plăţilor în cadrul POSDRU.

"Această eventuală decizie nu va avea niciun impact asupra rambursărilor care trebuie să se facă beneficiarilor proiectelor. E vorba doar despre o eventuală măsură de precauţie pe care comisia ar putea să o ia până când autoritatea de management a acestui program va lua măsurile necesare pentru a corecta problemele sesizate de autoritatea de audit din România", a spus Cioloş, citat de Mediafax.

Şi ministrul afacerilor europene Leonard Orban a anunţat cu câteva zile înainte că există riscul de suspendare a unui program ope­raţional, motivul fiind nerespectarea îndru­mărilor conţinute într-un raport al Autorităţii de Audit.

"În primul rând, decizia nu a fost luată, dar foarte probabil va fi luată în zilele următoare. În al doilea rând, foarte important, este vorba despre o întrerupere, nu despre o suspendare. Este important, pentru că întreruperea poate fi ridicată imediat ce se constată îmbunătăţiri în sistem, aceste îmbunătăţiri constatându-se pe baza unui document formulat de Autoritatea Română de Audit. Suspendarea - ceea ce nu este cazul aici - se referă la perioade de mini­mum şase luni. Eu sper ca în cursul lunii martie să se deblocheze situaţia", a declarat ministrul afacerilor europene, citat de Mediafax.

De ce nu vor fi afectaţi beneficiarii de întreruperea plăţilor prin POSDRU

Beneficiarii proiectelor europene nu vor fi afectaţi de întreruperea plăţilor făcute către comisie, pentru că fiecare cerere de rambursare pe care o primesc este onorată de autoritatea de management din banii de la bugetul de stat (după ce în prealabil verifică acele cheltuieli, le taie pe cele neeligibile şi scade contribuţia beneficiarului) şi abia apoi este transmisă către Autoritatea de Certificare şi Plăţi (ACP). ACP este un organism aflat în subordinea Ministerului de Finanţe care intermediază schimbul de documente între Bucureşti şi Bruxelles.

România are la dispoziţie 4,25 mld. euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea resurselor umane, din care a reuşit să atragă din 2007 până în prezent mai puţin de 200 de milioane de euro.

Obiectivul final al POSDRU este că măcar 1,65 milioane de persoane să participe pâ­nă în 2013 la programe de calificare pe bani europeni prin POSDRU.

Un nou gigant pe piaţa muncii: POSDRU. A făcut 20.000 de noi angajări


Scandalurile POSDRU: un ministru anchetat pentru conflict de interese şi un secretar de stat la închisoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO